Volkan Kardeşim.
kesinlikle uzun soluklu kullanılacak bir tekne yapmak fikrine katılıyorum.
litl coot u planladığım ve daha önce sizlerle de paylaştığım hedefe ulaşabilmek için yapıyorum. Aşağıya eklediğim planı hatırlayacaksınız dır.
.../..
DEVEKUŞU’ nun SEYİR PLANI
HEDEF: Ülkemizin tüm kıyılarının 4.90 cm boyunda el yapımı bir yelkenli ile ziyaret etmek.
AMAÇ: Dört tarafı(bu gezide kara tarafı dışarda bırakıldı) denizlerle çevrili olan Ülkemizin başta gençler olmak üzere tüm insanında deniz ve yelken sevgisini pekiştirmenin yanı sıra temiz bir deniz ve çevre bilincini verebilmek için seyir rotasındaki tüm liman,barınak,köy vb tesislere uğramak..
Gezinin dört aşamadan oluşması planlanmaktadır.
1.nci etap Marmara Denizi ve Kuzey Ege(Saroz körfezi)2012
2.ncietap Ege (Çanakkale ila Marmaris arası)2013
3.ncü etap Akdeniz (Marmaris-İskenderun)2014
4.ncüetap Karadeniz.2015
../..
Neden mevcut tekneyle devam etmiyorum dersen;yani NEDEN Litl- Coot
İzmir den döndüğümde yaşadığım sıkıntıları ve Devekuşu-2 nin nasıl bir tekne olmasını arzuladığım hakkında düşüncelerimi paylaşmış idim.
Şimdi tekrar ele alırsak;
* Sığ sulara girebilme demiştim. Sığ sulardan kastım aynı zamanda değişik nedenlerle karaya yani kuma da çıkabilmek . Devekuşu-2 hiç yok denecek kadar olan salmasıyla rahatça kuma yanaşacak özellikte. Su çekimi 0,40 cm ve ikiz salma sayesinde dik olarak ayakta durabilecek
*Ağırlık ; Devekuşu 350 kg ağırlığıyla İzmir e giderken Foça Aslan burnunda Midilli nin koruması bittiğinde dalgalardan çok etkilendi. O etabı geçerken 4,5 attım

Devekuşu-2 nin ağırlığı 1044 kg . 350 kg ile 1044 kg ağırlığı olan iki teknenin arasındaki farkı sizlerde takdir edersiniz.
*Motorun yeri ve arka platform: motorun ortada olması başkıç hareketlerinde pervane sudan çıtıktan sonra tekrar suya daldığında sancak veya iskeleye Devekuşunda iskele yönüne olan ani kaçışı yaptırmayacak. Pervane suya girdiğinde gidilen rotadan sapmaksızın ilerleyebilecek.
Arka platform Devekuşu-2 de her ne kadar arka yelkeni kullanmak amacıyla yapılmışsa da kıçtan kara bağlanmalarda koruyucu bir özellikte sunacak
*Erzak ,su, yakıt depolayacak alanlar demiştim: çok olmasa da yeteri kadar alana sahip. yakıt deposu ve depo olarak kullanılabilecek iki ayrı bölüm kıçta mevcut.
*Wc, sabit olcak ve evya planda yok. oturma yerlerinin altına yapılabilir diye düşünüyorum.
* Yatak: iki kişinin yatabileceği bir bölümü içeriyor.
Bunlar benim Ağustos 2012 de DEVEKUŞU- 2 Nasıl Bir Tekne Olmalı başlığında belirttiğim bir çok özelliği karşılıyor.
Ayrıca haklı olarak Neden 5 mt diye düşünebilirsiniz ki birçok arkadaşımdan gelen bir soruydu bu. Sadece 55 cm boy uzaması ve 22 cm en genişlemesi için değermi bunu yapmaya . Neden daha büyük bir şey değil?
Devekuşu nu yaparken aklımdan geçen amaca yönelik 4 yıllık bir gezi planı oluşturmuştum. Bu yıl Programda Hedeflediğim amaca yaklaştım. % 100 ulaşamadım belki, ama önümde daha 3 yıl var.
* Gezi planım 5 metrelik bir tekne ile yapılması öngörülen bir plandı ve 5 metre civarı bir tekne ile devam etmesi gerekiyordu ve öyle de devam edecek. Sadece güzergahlar ve uğranılan yerlerde yapılacak etkinlikleri (daha efektif olması adına) tekrar gözden geçireceğim.
* Gözlemlerimden yola çıkarak kendimce şöyle bir tespitte bulundum. Ülkemde denizde olmayı arzulayan Yurttaşlarımın büyük bir yüzdesi tekneyi balık tutmak ve kısa geziler için istiyor. Yelken yapmak çokdaha arkada kalan bir unsur. Litl- Coot un bu anlamda uygun bir tekne olduğunu düşünüyorum. Basit bir arması var. İstediğiniz zaman zorlanmadan sökebileceğiniz iki direk, motorla çok rahat kullanılabilecek yazlığın önüne çekilebilecek (barınak sıkıntıları malum), ilerleyen zamanda yelken yapmayı arzularsanız armayı takarak yelken de yapabileceğiniz bir tekne.
Bu gezilerden amacım deniz ve tekne sevgisini aşılayabilmek olduğuna göre , Litl-coot un bu anlamda bir örnek tekne olabileceğini düşündüm.
Gönlüm yabancı bir tasarımcının planını uygulamak zorunda kalışımdan dolayı biraz buruk. Tasarımdan anlayan üstatlara sesleniyorum. Bundan esinlenerek 4.90 boyu geçmeyecek bir tasarım inşallah yaparlar ve burukluğum sevince dönüşür.
Gelelim biraz da modifiye konusuna :
Bu planı cm değil mm sine bile uymaya çalışarak yapacağım. Argie 15 in üstüne kaçak gökdelen yaptıktan sonra plana bu kadar sadık kalma fikrimi duyan çok kişi benim karakter değişimi yaşadığımı düşünecek. Ben inatçı, dik kafalı , takıldığı yerde sormasına rağmen bildiğini okuyan biriyim. Gene bildiğimi okuyacağım elbette.
Plan araştırırken bir akşam Cem Gür üstadı aradım. Özkan Gülkaynak Üstadla tesadüfen beraberlermiş. Ben her zamanki inadımla Cem üstatdan %10 büyütsek olmadı % 5 büyütelim ricalarında buluyorum . Cem üstat sürekli olmaz diyor ben ha bire mıy mıy anlatmaya çalışırken Özkan üstad aldı telefonu ve bir şey söyledi bilmediğim. Eni boyu aynı oranda büyütecen tamam alan m2 olarak aynı oranda arttı ama hacım küp olarak arttı o zaman ne yapacan diye sordu. Ve ben bir şey daha öğrendim. Bilmiyordum, sağolsunlar sayelerinde öğrendim ve (yeni öğrendiklerimi de katarak) gene bildiğimi okumaya devam edeceğim.
Planladığım geziler tamamlanınca da Ya Devekuşu-2 yi de satarım . Ya da günlük gezilere çıkmak için kullanırım olmadı bir yelken kulubune hediye ederim. Tabi ki 2015 te 8.5 metre bir tekne yapınca
İsmail Oruç
Acemi Amatör Denizci