Gönderen Konu: Stazburg 4mt Yelkenli TOLOH  (Okunma sayısı 462 defa)

BiGqUaKe

• Çırak Üye
  • Ad Soyad: tayyip karali
  • Bulunduğu İl: Ümraniye
  • Doğum Yılı: 1996
Ynt: Stazburg 4mt Yelkenli TOLOH
« Yanıtla #15 : Nisan 05, 2026, 08:59:20 ÖS »

Tekneniz pek güzel görünüyor.
Sarı çam deniz suyuna dayanmaz. Modern vernikler genelde hava almaz. Nem geçişine izin vermez. Bu güzel gibi. Ama karada güzel. Suya dayanıklı ahşaba güzel.
Vernik illa ki çatlar. Çatladığı yerden su emer. Fakat aynı vernik bu suyun kolay çıkmasına izin vermez. Bu da ahşabı zamanla çürütür.
Tabi tekneyi ölümsüz bir kütle olarak görmeye gerek yok. Baktınız bir yeri çürüyor. Çürüğü keser atar tamir edersiniz olur biter. Onemli olan çürüme potansiyeli olan yerlerin görülebilir olması.

En sağlıklısı elyaf + epoksi yapmak. Sonra da boyamak. Zira çıplak epoksi güneş ışığına çok dayanamaz. Elyaf epoksinin çatlamasını önler. Elyaf kullanmazsanız epoksi de vernik gibi çatlar. Boşa uğraş olur.

Bunlardan bağımsız olarak, ana diliniz değilse bile iletişim kurduğunuz dilin ilkokul seviyesi en temel yazım kurallarına lutfen dikkat edin... Ne noktanız var ne virgülünüz.. Diğer yazım hatalarına hiç girilesi değil. Bir iki hata tamam, her zaman olur. Ama noktasızlık nedir arkadaşım... Benim ana dilime bu şekilde saygısızlık edemezsiniz. Lütfen...

Ahşap görünümünün bozulmasını istemem. Bu yüzden farklı bir ahşap almayı düşünüyorum. En azından dış görselin kullanılacağı yerlerde, dediğiniz gibi görsel takibi olan yerler fark edilip önlem alınabilir; ancak görünmeyenlerde haklısınız.

BiGqUaKe

• Çırak Üye
« Yanıtla #16 : Nisan 05, 2026, 09:05:06 ÖS »
fırsat bulup üstünde çalıştım. Sahanlık kısmında radüs macunu çektim ve genel olarak ufak tefek macun çekilecek yerleri işaretledim. Lokal macunlar çektim. Nasip olursa yarın da bir zımpara yapıp tekrar lokal macun için bir gözden geçireceğim.

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Uzak diyarlar
« Yanıtla #17 : Nisan 06, 2026, 10:18:16 ÖÖ »
İşçiliğinizi takdir etmek isterim. Gördüğümüz çoğu amatör yapım teknede hatlar genelde biraz langır lungur oluyor. Eğriler düzgün eğri olmuyor.  Yüzeyler düzgün bombe olmuyor. Sizde nazar değmesin hepsi tatmin edici bir düzgünlükte.

Eğer dekoratif küpeşteyi doğruca gövdeye yapıştırmayı düşünüyorsanız, elyaf güçlendirmesi olmadan zamanla birleşme yerinden çatlama/ayrılma yapabilir. Ama bunu olursa düşünürsünüz diye düşünüyorum.

Şöyle bir öneride bulunabilirim. Gövdeye yapıştırmak yerine, gövdeye veya küpeşteye hafif yükselteç ayaklar yapıp (2~3cm boşluk olacak gibi) cıvata ile sabitleyebilirsiniz. Böylece hangi ahşabı kullanırsanız kullanın, göremeyeceginiz birleşme yerleri oldukca azalır. Buraları da montaj öncesinde uygun yalıtım malzemesi ile güzelce yalıtırsanız oldukca başarılı bır sonuc elde edebilirsiniz.

Tabi bu durum ancak govdeyi boydan delip uygun şekilde yalıtarak cıvataları boydan boya geçirebilmeniz durumunda uygun. Gövdeye gömeceğiniz cıvata veya dişler zamanla ahşabı çürütme riski taşıyor. Üstelik çok geç olmadan farkedemezsiniz. Boydan cıvata uygulamanız mümkünse yılda bir hızlı bir inceleme ile sorun var mı yok mu anlarsınız. Zaten suda da bırakmayacakmışsınız. Dolayısı ile risk çok düşük.

Bu şartlarda, denizde günlerce kalmayacak ve bir yıpranma görüldüğünde verniği tazelenecek bir ahşap küpeştenin epey dayanacağını tahmin ediyorum.

BiGqUaKe

• Çırak Üye
« Yanıtla #18 : Nisan 06, 2026, 07:52:59 ÖS »
İşçiliğinizi takdir etmek isterim. Gördüğümüz çoğu amatör yapım teknede hatlar genelde biraz langır lungur oluyor. Eğriler düzgün eğri olmuyor.  Yüzeyler düzgün bombe olmuyor. Sizde nazar değmesin hepsi tatmin edici bir düzgünlükte.

Eğer dekoratif küpeşteyi doğruca gövdeye yapıştırmayı düşünüyorsanız, elyaf güçlendirmesi olmadan zamanla birleşme yerinden çatlama/ayrılma yapabilir. Ama bunu olursa düşünürsünüz diye düşünüyorum.

Şöyle bir öneride bulunabilirim. Gövdeye yapıştırmak yerine, gövdeye veya küpeşteye hafif yükselteç ayaklar yapıp (2~3cm boşluk olacak gibi) cıvata ile sabitleyebilirsiniz. Böylece hangi ahşabı kullanırsanız kullanın, göremeyeceginiz birleşme yerleri oldukca azalır. Buraları da montaj öncesinde uygun yalıtım malzemesi ile güzelce yalıtırsanız oldukca başarılı bır sonuc elde edebilirsiniz.

Tabi bu durum ancak govdeyi boydan delip uygun şekilde yalıtarak cıvataları boydan boya geçirebilmeniz durumunda uygun. Gövdeye gömeceğiniz cıvata veya dişler zamanla ahşabı çürütme riski taşıyor. Üstelik çok geç olmadan farkedemezsiniz. Boydan cıvata uygulamanız mümkünse yılda bir hızlı bir inceleme ile sorun var mı yok mu anlarsınız. Zaten suda da bırakmayacakmışsınız. Dolayısı ile risk çok düşük.

Bu şartlarda, denizde günlerce kalmayacak ve bir yıpranma görüldüğünde verniği tazelenecek bir ahşap küpeştenin epey dayanacağını tahmin ediyorum.

Teşekkürler. Elimden geldiğince el yapımı tekne gibi olmasın; baktığımda içimi açsın istiyorum. Lakin tabii ki bazı noktalarda beceri, ekipman ve deneyimsizlik engel oluyor. Siz değerli üstatlar sayesinde pek çok şeyi fark edip kendimce yorumlayarak düzeltmeler yapıyorum.

Dekoratif küpeşte işi için önerdiğiniz yöntem benim de aklıma geldi. Vidayı içine gömüp üstüne tahta kama çakıp gizlemek, sonra arkadan delip çektirmek mantıklı gibi. Paslanmaz somun civata ile yapılabilir.

Aslında montajdan ziyade beni, onu oraya alıştırma aşaması korkutuyor. Köşedeki çizginin üstüne oturacak, kıçtan başa kadar gidecek. Hatta foling sistemine burunda yer yapacağım, onunla birleşecek; uyumlu durması lazım. Orada bayağı bir işçilik gerekiyor gibi.

Sarı cam meselesi biraz kafama takıldı. Belki bu köşe küpeşte işini sarı camdan yapmam. Daha suya dayanıklı bir ahşaptan yapabilirim.

Sahanlıktaki küpeştesini sarı camdan yapabilirim; belki koyu bir vernikle renklerini birbirine yakalatabilir miyim, o da merak konusu.

BiGqUaKe

• Çırak Üye
« Yanıtla #19 : Nisan 06, 2026, 07:53:32 ÖS »
Teşekkürler. Elimden geldiğince el yapımı tekne gibi olmasın; baktığımda içimi açsın istiyorum. Lakin tabii ki bazı noktalarda beceri, ekipman ve deneyimsizlik engel oluyor. Siz değerli üstatlar sayesinde pek çok şeyi fark edip kendimce yorumlayarak düzeltmeler yapıyorum.

Dekoratif küpeşte işi için önerdiğiniz yöntem benim de aklıma geldi. Vidayı içine gömüp üstüne tahta kama çakıp gizlemek, sonra arkadan delip çektirmek mantıklı gibi. Paslanmaz somun civata ile yapılabilir.

Aslında montajdan ziyade beni, onu oraya alıştırma aşaması korkutuyor. Köşedeki çizginin üstüne oturacak, kıçtan başa kadar gidecek. Hatta foling sistemine burunda yer yapacağım, onunla birleşecek; uyumlu durması lazım. Orada bayağı bir işçilik gerekiyor gibi.

Sarı cam meselesi biraz kafama takıldı. Belki bu köşe küpeşte işini sarı camdan yapmam. Daha suya dayanıklı bir ahşaptan yapabilirim. Sahanlıktaki küpeştesini sarı camdan yapabilirim; belki koyu bir vernikle renklerini birbirine yakalatabilir miyim, o da merak konusu.