Gönderen Konu: Dıştan Takma Deniz Motorlarında Trim Ayarının Önemi  (Okunma sayısı 49 defa)

vlkanaydin

• Kurucu
  • Onursal Rehber
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Dıştan Takma Deniz Motorlarında Trim Ayarının Önemi
« : Temmuz 07, 2025, 02:44:46 ÖS »

Yaklaşık 10 yıldır farklı boylarda teknelerde dıştan takma motor kullanıyorum. Başlangıçta benim de çok dikkat etmediğim, ama zamanla teknede konforu, performansı ve güvenliği doğrudan etkilediğini gördüğüm bir konudan bahsetmek istiyorum: Trim ayarı.

Belki bu işin içinde yıllardır olanlar bile hâlâ biraz "gelişigüzel" kullanıyor olabilir, ama doğru trim ayarının ne kadar fark yarattığını gördükten sonra ben artık her kalkışta, her yük değişiminde ya da hava durumuna göre trimle oynamadan hareket etmiyorum.

🔧 Trim Ayarı Nedir?
Önce temel kavramdan başlayalım. Trim, dıştan takma motorun tekneye göre olan eğimini ifade eder. Motorun alt kısmındaki pervane dikey olarak değil de, biraz içeri (tekneye doğru) ya da dışarı (denize doğru) eğilebilir. İşte bu eğim, "trim"dir.

Trim Down (motor içeri eğilir): Pervane tekneye yaklaşır, motor düzleşir. Tekne burnu aşağı iner.

Trim Up (motor dışarı eğilir): Pervane tekneden uzaklaşır, motor arkaya yatar. Tekne burnu yukarı kalkar.

Bu eğimi genellikle gaz kolunun üstündeki iki düğmeyle (trim up/down) veya motor üstünden yapabiliyorsunuz.

⚙️ Trim Ne İşe Yarar? Neden Önemli?
Trim ayarı, teknenin suya oturma biçimini değiştirir. Bu da dolaylı olarak şunları etkiler:

1. Teknenin plane’e çıkma süresi
Kalkış anında trim aşağıdayken tekne daha kolay su üstüne çıkar. Eğer trim yukarıda olursa, tekne burnu gereksiz havaya kalkar ve daha zor hızlanır. Plane’e geçtikten sonra trim yukarı çekilerek sürtünme azaltılır.

2. Yakıt tüketimi
Trim doğruysa motor zorlanmadan çalışır. Sürtünme az, hız sabit olur. Özellikle uzun yol yaparken yanlış trim yüzünden yakıtın su gibi aktığını defalarca tecrübe ettim.

3. Sürüş konforu
Dalgalı havada burnu suya bastırmak için trim down yaparsınız. Böylece dalgaları daha yumuşak alırsınız. Ama deniz sakinse ve hız yapacaksanız trim up ile burnu hafif kaldırmak, daha stabil ve kaygan bir sürüş sağlar.

4. Güvenlik ve denge
Trim yanlışsa tekne yan yatabilir, su üstünde dans eder gibi gidersiniz. Özellikle yandan rüzgâr ya da asimetrik yük varsa, trimle tekneyi dengeleyebilirsiniz. Mesela 2 kişi bir tarafta oturuyorsa, diğer tarafa azıcık trim up yaparak durumu dengeleyebilirsiniz.

📊 Trim Ayarını Nasıl Yapmalı?
İdeal trim ayarı sabit değildir. Şunlara göre değişir:

Yük miktarı ve dağılımı

Tekne tipi ve boyutu

Hava durumu ve deniz dalgası

Sürat

Ama genel geçer bir rehber olarak:

🚤 Kalkış Anında (Henüz hız yok):
Trim tamamen aşağıda olmalı (motor içeri eğik).

Bu, burnu suya bastırır ve tekneyi su üstüne çıkarır.

🚤 Plane’e Geçtikten Sonra:
Trim yavaş yavaş yukarı alınır.

Motor sesi azalır, hız artar, direksiyonda "hafifleme" hissedersiniz.

Ama fazla trim up yapılırsa:

Motor sesi artar (pervane boşa dönmeye başlar)

Titreşim olur (pervane hava alır)

Burun fazla kalkar ve kontrol zorlaşır

Ben genelde deneme-yanılma yöntemiyle, motor sesi + hız göstergesi + direksiyon hissi üçlüsünü takip ederek en uygun açıyı buluyorum.

💥 Trim Hataları ve Sonuçları
Yanlış trim ayarı çok ciddi sıkıntılar doğurabilir:

Hatalı Trim   Olası Sonuçlar
Trim çok aşağıda (down)=   Burnu suya gömülen tekne, fazla sürtünme, motor zorlanması, fazla yakıt tüketimi
Trim çok yukarıda (up) =   Burnu havada giden tekne, pervane suyu iyi kavrayamaz, dengesizlik ve savrulma
Dalgalı havada trim yukarı=   Tekne dalgaya çarpar gibi vurur, konforsuz ve tehlikeli seyir
Dengeli olmayan yükte trim yok=   Tek taraflı yatma, dönüşlerde kayma hissi

🛠️ Sonuç Olarak
Trim ayarı basit gibi görünse de, tekne-motor ilişkisini yöneten en önemli faktörlerden biri. Hem güvenliğiniz, hem konforunuz, hem de cebiniz için çok önemli.

Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem: Trim düğmesini rastgele basıp bırakmayın. Deneyin, izleyin, hissedin. Motor sesi, teknenin burnu, sürtünme sesi, direksiyon sertliği... Hepsi size doğru ayarın ipucunu verir.

Sorularınız, katkılarınız olursa memnuniyetle devam ederiz. Herkese düz su, az yakıt, bol keyifli seyirler!
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!