Gönderen Konu: Kendi Tekneni Yap Bildirimi Taahhütname  (Okunma sayısı 8960 defa)

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kendi Tekneni Yap Bildirimi Taahhütname
« Yanıtla #135 : Eylül 14, 2025, 03:22:40 ÖS »

Ortaya kızmamış solu deneyelim.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #136 : Eylül 14, 2025, 03:24:15 ÖS »
sola da kızmamış. sağyanlı deneyelim.

sağyanlıya kızmış normal sağ deneyelim

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #137 : Eylül 14, 2025, 03:25:40 ÖS »
sağ yanlıyı ters koyalım.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #138 : Eylül 29, 2025, 11:49:59 ÖÖ »
Salma (yada daggerboard?) tasarımı ile ilgili düşündüklerim:

Resimde ana teknenin güverte çizgisi sarı. Ağırlık merkezi Kırmızı nokta, yüzdürme merkezi menekşe. Yüzdürme merkezi aşağıda, ağırlık merkezi yukarıda. Uçurtma tekneyi ağırlık merkezinin biraz önünden ve biraz daha yukarıdan çekecek.

Teknede iki yandan dıştan tak-çıkar salma kullanmayı düşünüyorum. Genelde bir anda biri kullanılıyor. Rüzgaraltı tarafındaki.

Salmalar dış tarafı düz, içi bombeli kanat şeklinde olacak. Bu, uçurtma tekneyi rüzgaraltına doğru çektiğinde rüzgara doğru bir karşı itme sağlayacak.

Ayrıca salma teknenin ana eksenine tam paralel olmayıp, bordaya paralel, yani ön tarafı hafif (5-6 derece) içe bakar şekilde olacak. Bu da yine teknenin rüzgaraltına kaçmasını engelleyip, rüzgara doğru dönmesini sağlayacak. Şekildeki kırmızı salma biraz abartılı büyük. Yeri ağırlık merkezinin biraz ön tarafı. Uçurtmanın çekişini ve döndürmeye çalışmasını dengelemiş olacak.

Ne dersiniz?

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
« Yanıtla #139 : Eylül 30, 2025, 10:23:35 ÖÖ »
Senin teknenin deplasmaninin kucuklugunu dusununce yana dogru kaymalar sorun olabilir. Bu acidan senin tekneye boyle bir donanim lazim gibi sanki hali hazirda.

Ucurtma agirlik merkezinin biraz onunden cekerken yana dogru cekmelerde dogal bir tork kuvveti olusturuyor. Burada da teknenin agirlik merkezi ve yanal direnci arasindaki iliski torkun daha cok stabiliteye veya daha cok manevraya donusmesini sagliyor.

Dagger bu yonde en profesyonel donanim. Profesyonel denizciler daggerboard'u saldiklari miktari ayarlayarak yanal direnci modifiye edip hem yelkenden maksimum performans hem de maksimum stabilite aliyorlar.

Bence senin tekneye de gider. Fakat binary yapmak yerine kademeli yapmanin en azindan baslarda faydali olacagini dusunuyorum.

Yani 25%, 50%, 75%, 100% kademelerle salabilme gibi. kucucuk hidrofoil kesiti ile bile su dinamikleri malum ciddi kuvvetler doguruyor.

Aklima yatmayan tek nokta, yandan saldiginda, teknenin yan profilinde ciddi bir turbulans noktasi yaratmis olacaksin. Fren/dumen etkisi yapar mi bilemedim.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #140 : Eylül 30, 2025, 11:16:56 ÖÖ »
Birkaç nedenden dolayı içeride ortadan salma yapmak istemiyorum.

Teknenin karnını yarmak istemiyorum. Orası zaten yeterince yaralı, kesik, ekli vs.

Dışarıdan kutu yapmak daha kolay, ve sağlam olur diye düşünüyorum.

Tekne yattığında ortadaki salmanın dip kısmı boşa çıkıyor. Yani verimliliği azalıyor. Daha uzun salma gerekiyor.

Fren illa ki olacak. AMA suya değdiğinde ortalık karışacak. Bununetkisi daha a olur diye düşünüyorum.

Dümen etkisini ise gerçek anlamda kullanmayı düşünüyorum. İkinci deney falan o olacak. Tabi ortada değil, kıçta.

Bildik klasik, dikey eksen etrafında dönen pala olmayacak. Bir şekilde arkada asimetrik akış, asimetrik Qoanda yaratacak iki panel olacak iki yanda. Tabi bir yana dönerken sadece biri kullanılacak. Bu panel, dönen pala gibi akışa dik olmayıp paralel olacağından, "dümeni çevirmek" Çok daha az kuvvet gerektirecek. Hele, uzun süre belli bir pozisyonda dümen tutmak gerekiyorsa, hiç ek kuvvet gerekmeyecek. Dümenolduğu pozisyonda kuvvet harcamadan kalabilecek.

Ama verimliliği ne kadar olur bilemiyorum. Yani belli bir uzunlukta/alanı olan panel tekneyi ne kadar zamanda, hangi yarıçapta, kaç derece çevirebilir bilmiyorum. Deneyip göreceğim. Umutluyum.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #141 : Eylül 30, 2025, 11:24:17 ÖÖ »
Bir de yazmayı unuttum, oralarda bir yere uçurtma bağlanacak. Ayakaltnda ip dolanacak birşey olmasını istemiyorum.