Gönderen Konu: Kendi Tekneni Yap Bildirimi Taahhütname  (Okunma sayısı 2420 defa)

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kendi Tekneni Yap Bildirimi Taahhütname
« Yanıtla #60 : Temmuz 17, 2025, 02:55:52 ÖÖ »

Abi oncelikle eline saglik. Bir cok amator yapimcinin profesyonel sayabilecegi kalitede gorunuyor.

Menteselere aslinda karsi degilim. Fakat neticede amator yapim tekne. Ne kadar saglam olacagini gercek anlamda bilemeyecegimiz icin icimdeki muhendis kafasi bu secimi dogru bulmuyor sadece. Bilinmezi sevmeyen bir tarafim var. tamamen ondan :D

Anladigim kadariyla civatalar mavi kama ve sari kanallarin icinden yatay hizada gececek. Eger oyleyse benim aklima hic yatmaz.

Neticede AMA'ya en buyuk kuvvet dikey yonde binecek. Civatayi sarilarin ortasindan gecirdiginde, mavi kamanin civatanin altinda kalan kisminin, sari kanallarin da ustunde kalan kisminin dayanikliligindan faydalanamamis oluyorsun. Ustelik, kuvvet, malzemenin kuvvete en az dayanikli oldugu, katmanlari birbirinden ayirma yonunde uygulaniyor ( tam vida delikleri hizasindan )

Basit bir cizim ekledim. Neredeyse senin fikrin gibi. Ama hem dikey hem de yatay etkiyen kuvvetlere karsi oldukca saglam olacaktir.  Vidalar yuku malzemelere katmanlari cekerek ayirma yonunde degil, bastirarak sikistirma seklinde aktariyor. Ustelik, alttaki uzun plakaya kuvvetler cekme yuku olarak etkiyor ve bu plaka muhtemelen neredeyse yuklerin %60-70'ini tek basina karsilayacaktir.

Bu plakayi saglam yaptigin ve saglam bir mentese sectigin surece gozun arkada kalmaz diye dusunuyorum.

Bazan insan tek noktaya takılıp kalıyor, çözüme ulaşamıyorsun. Biraz farklı açıdan bakınca olay kendiliğinden çözülüyor.

Plakayı ana gövdedeki sarı parçaya değil de , katlanan parçadaki maviye sabitlersen hiç sorun olmuyor. Katlanırken, girerken, çıkarken hiç sorun yok, plaka da yerli yerinde. Hep orada. Takacağım, çıkaracağım diye uğraşmıyorsun.

Bir tek yukarı katlandığında plaka sola çıkıntı yapıyor. O sorun değil, çünkü zaten içeri giren mavi parça da aynı şekilde, katlanınca sola çıkıntı yapıyor. Ben kol boyunu onları da hesaba katıp, römork genişliğini aşmayacak şekilde kısaltıyorum, onların dışarıda olması sorun olmuyor.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #61 : Temmuz 17, 2025, 10:59:59 ÖS »
Video yükleyebiliyor muyduk buradan bilmiyorum ama, eklem için son çözüm videosu.

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
« Yanıtla #62 : Temmuz 18, 2025, 06:01:33 ÖS »
Video yükleyebiliyor muyduk buradan bilmiyorum ama, eklem için son çözüm videosu.

Eger kirmizi parca komple ayrilmayacaksa menteseyle o U seklinde kelepce nasil sorunsuz sigacak emin olamadim.
Tabi benim mekanik konusunda oldukca pimpirikli oldugumu soylemek gerekir. Cogu zaman 1 eksik gelecegine 3 fazla olsun politikasini takip ederim kritik yerlerde. Eskiden arabalari da boyle yaparlardi. Simdiki arabalarin yanindan biraz hizli gecsen Arabanin beyninin morali bozuluyor.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #63 : Temmuz 18, 2025, 07:25:27 ÖS »
Bu mantıksal çizim olduğu için o detaylar yok. Menteşe de yok zaten. Ona çeşitli çmzümler bulunur. Menteşe gömme yapılır, olmadı üst lısmıns gelen yer biraz açık bırakılır falan. Tabi hepsi bir miktar taviz, ama sonuçta hep bir tür ara çözümü  kabul etmek durumunda kalıyoruz.

Asıl zor olan, öyle malzemeyi bulmak.

Bugün Urla sanayideki beş hurdacıyı dolaştım. Paslanmaz hiç yok. Alüminyum yok. Demir 10 cm profil gani.

Levhayok. Bulsan büktüremezsin zaten.

Evde eski katamarandan kalma 10 cm profil gani. Alüminyum. 3mm et kalınlığı var. Tabi 96mm tutmuyor. Bu 96nın keramati ne dersen 8 x 12 mm kontrplak.

Elyaf kaplasak ne kadar artar? 1 2 mm. Düzgün olur mu, rahat oynar mı, sürtünme ile açılma yapar mı? O kısmı hiç kaplamasak, sırf epoksi idare eder mi, iç dış son kat yerine aluminyum lama yapıştırıp ölçüyü tuttursam olur mu? Kafamda dolaşıp duran sorular.

Yarın kontrplak üstü lama yapıştırıp ne kadar dayanacak onu deneyeceğim.

Gözüm keserse o onluk profilleri 20 + 20 cm gibi, o bilezik dediğim mantıkla bütün olarak kullanmayı düşünmeye başladım. Ozaman öenteşe konusuna da son kararı veririm.