Gönderen Konu: Kendi Tekneni Yap Bildirimi Taahhütname  (Okunma sayısı 5638 defa)

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kendi Tekneni Yap Bildirimi Taahhütname
« Yanıtla #120 : Ağustos 14, 2025, 10:00:51 ÖÖ »

arka köşe ters

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
« Yanıtla #121 : Ağustos 14, 2025, 01:14:32 ÖS »
Makinelerde kullanmak uzere epoksi macun icin silika kumu kullaniyorum. Cok rijit ve stabil oluyor.  Tabi makinelerde agirlik sorunum yok :)

Koselere macun ve uzerine bant cekmekteki amac koseye binen stresi yaymak. Ayni kompozitte oldugu gibi, buradaki macunun da var olma amaci tamamen kompresyon yoluyla yuku dagitmak. Dolayisi ile macunun sadece kompresyon ve yapisma yetenegi onemli.

Icine ne koysan gider yani. Yeterki koydugun dolgu yeterince kuru olsun ve epoksiye iyi yapissin.

Benim cesitli calismalarda ahsap toz talasi, alci, cimento, silika kumu vs kullanmisligim var. Mermer tozu denememistim.

Iyi karistirmak oldukca onemli macunu tabi. Buna iyi dikkat etmek lazim. Toz taneleri islanmis gorunebilir. Ama gozenekli malzemelerin biraz icine epoksi cekmesi de onemli. O sebeple bu oldu dedikten sonra birkac dk daha karistirmak lazim. Bu sebeple macun yapacagim epoksileri her zaman uzun donma sureli aliyorum.

--------------------
Iskenceler gayet guzel olmus. Alt tarafi bir demirin ucunda iki kafa, bu iskenceleri niye bu kadar pahaliya sattiklarini pek anlamis degilim. En guzel iskence isini goren iskence.

--------------------

Bulkheadlarin yan panelleri yardigi yerler hosuma gitmiyor. Mantik ve iscilik guzel. Fakat yan yuzeyde fiberlerin devamliligi ciddi oranda o cizgilerin hizasinda daha az. Eger yapabilirsen elyaflama sirasinda tam buralara 20cm genisliginde bir serit fazladan elyaf atsan bence guzel olur. Cok kolay olmaz ama oralarin dayanikliligi artart. Ayni sekilde omega ekine de tabi.

Her ne kadar iceriden macunlanmis ve bantlanmis koseler epey destek saglayacak olsa da, Disaridan skinlemek daha kiymetli bana gore.

--------------------

Henuz o asamada degilsin, fakat yine de yeri gelimisken belirtmek isterim. Butun koseleri mumkun oldugunca zimparalayip yuvarlatman elyaflama islemini inanilmaz kolaylastiracaktir.
Elyafin en sevmedigi sey keskin koseyi donmektir. Fiberlerin dogal olarak kalinligina bagli bir minimum bukulmek isteyecekleri radius var. Bu minimum radiusta bile islandiktan sonra yine de hafif kalkmak isterler. O sebeple bu minimum radiustan daha genis bir radius vermek lazim. O zaman yatirmasi kaplamasi rahat olur. Nekadar duzgun fillet/yuvarlak koseler, o kadar temiz ve kolay elyaflama. Hic sasmaz.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #122 : Ağustos 14, 2025, 07:02:13 ÖS »
Talaşla yapıyorum da, çok ince olmazsa bulgur pilavı gibi tane tane oluyor, hoşuma gitmiyor. Alçı ile bir kere denedim. Emin olamadım.

Bordayı delmek hoş değil tabii de, tak yapıştır için şart. Belkidaha küçük yapılabilir. Ben o noktada beşe bölüyorum genişliği. Üçü  boşluk, ikisi delik. Böylece delik ve tutunma oranının dengeli olduğunu düşünüyorum. Zaten elyafa güveniyorum deliklerin yarattığı zaafı karşılamak için.

Macun çok fonksiyonlu. Dolguve sızdırmazlık sağlarken tutunmaya da yardımcı oluyor. Bantlaima daha çok tutunmaya yardım ediyor. İkisinide yaparsam yeterli sağlamluğı sağlarım diye düşünüyoeum.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #123 : Ağustos 30, 2025, 03:15:54 ÖS »
Son durumu iki resim ile özetleyeyim. 30 Ağustos itibarı ile hasılamız budur.

Ana teknede bir iki tamir ve dolgu macun/zımpara iş var. SOnra bütün teknelerde köşeli kenarların yuvarlatılması var. Ana teknede çoğunu yaptım sayılır. 12mm yarıçap ile yuvarlatıyorum.

Sonra da sıra elyaf kaplamaya gelecek. Zımpara işi uzamazsa bunlar haftaya biter.

İki kol var, kabası bitmiş. İki daha yapılacak. Malum macun zımpara yuvarlatma kaplama işleri olacak. O da bir iki hafta alır. sonrası şu bu.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #124 : Ağustos 30, 2025, 03:16:44 ÖS »
bir de arkadan...