Öncelikler Herkese Merhaba,
Uzun süredir bu siteyi takip eden yeni bir üye olarak, öncelikle herkese kaliteli bilgi paylaşımı için teşekkür ediyorum.
Henüz komple kendi teknemi yapmaya yeterli yer ve zamanım yok bu yüzden ağustos ayında arkadaşımla beraber bir tiny 17 ( şaşal denizcilik / feridun şaşal üretimi ) aldık.
Tekneyi aldığımızda direği yoktu. Önceki sahibi fırtınalı bir havada çarmıhları germeden denize çıkmış ve direk yatmış, teknede çocuklar olduğundan direği denize salmış.
Tekne 2010 yılında komple bakımdan geçmiş ve boyanmış. Ondan sonra 2 sene karada kalmış. Bizde 1 ay bodrumda direksiz bir şekilde 5 bg motoruyla denizde seyirler yaptık. Şimdi tekneyi karadan istanbula getirdik uygun tadilat yapabileceğim bir yere çektim. Tekneyi yer bulabilirsek suya koyma ve yazın tekrar bodruma ( bu sefer deniz yoluyla

) gitme planlarımız var.
Kafamda şöyle bir bakım sıralaması yaptım. Bu sıralama doğru yol mudur ?
Aşağıya fotoğraflarınıda ekliyorum. Bize akıl verebilirmisiniz.
Saygılarımla,
Onur
1. Borda ve güvertenin tamamını boyamak / boyayı yenilemek istiyoruz. Üzerindeki boyayı komple soyalım mı ? Yoksa sadece zımpara yapıp boya mı yapalım ?
2. Ne çeşit bir boya önerirsiniz ? ( marka vb.. )
3. Hazır karadayken zehirli boyasını yenileyelim mi ? Yoksa karina temiz böyle kalsın mı ?
4. Boya işlemine başlarken üzerineki ahşap ve metal herşeyi sökmeyi düşündük. ( puntel demirleri, lumboz ve yan camlar, tüm ahşap donanım ) Boya bittikten sonra takarken tüh keşke sökmeseydik dermiyiz ?
5. Boya işlemi bittikten sonra suya koyup direğini dikip armayı yerleştirmek istiyoruz. Direk hariç arma ( hafif eğik bir furling, ana ve flok yelken, makarlar vs elimizde mevcut )
6. Tekne sudayken elektrik tertibatını döşeyeceğim. Akü şarjı için güneş enerji paneli mi ? Yoksa rüzgar türbini mi ? daha kullanışlıdır. Teknede kamara aydınlatması, seyir fenerleri, tel şarjı gibi elektrikle çalışan bir kaç birşey düşünüyoruz.
7. Tekne sudayken kamara içini ( döşemeler, ahşaplar yenilemek istiyoruz )