Bizim buradaki balıkçı barınağında Tekneleri ağaç olduğu için , el taşlamasına taktıkları demir zımparasıyla toz moz dikkat etmeden zımpara yapıyorlar. Birde onların tekneleri ekseri 5-7 metre boylarında. Benimki 7.5 ama iki tane gövde olunca 15 metre yapıyor.
El taşlaması ilk bakışta çok kuvvetli olduğu ve zımpara yapmaktan hiç anlamadığım için bana ürkütücü görünmüştü. Kazara zımpara ile tekneyi delerim diye korkmuştum. Şimdi anladımki devirli bir el taşlaması eksantirik zımparadan daha kolay işimi görürmüş. Zımpara yaparken yüzeyde farklı seviyelerde aşındırmadan kaçınmanın yolu, olabildiğince büyük çapta zımpara kullanmaktan geçiyor.
Ben ilk zımparamı bir yapı marketten jcb marka almıştım. Zımpara çapı 125 mm ve arkası cırt tabanlı zımpara kullanıyor. Cırt cırtlı olduğu için bir kalıp halde alıp keserek kullanma imkanı yok. Baktım 5 tanesi 10-12 lira zımpara kağıtlarının. Sanayiye bakayım dedim, sanayide boyacının tekine girdim, adam bakıyo bakıyo 125 mm lik kağıt yok, olanlar hep 150 mm lik. 150 mm lik kağıt 1 lira 125 mm lik kağıt 2 lira. Yapı markete gidip 150 mm lik bir makina alayım dedim , oradakilerin tamamı 125 mm dewalt ve bosch dahil. Anlaşılan üretici firmalar ev tipi kullanıcıya ucuz makina pahalı kağıt satmaya karar vermiş dedim kendi kendime ,bilgisayarlarda kullanılan yazıcılar gibi. Neyse aldığımız makinayı iade edip sanayideki hırdavatçılara gittim. Orada da hep iyi markaların profesyonellere yönelik ürünü var. Misal bosch ev tipi 125 mm lik eksantirik zımparası 150 lira, prolara yönelik 150 mm lik makins 400 küsur lira.
Tipler bile çeşit çeşit. Bir göze sağlam gelen iri tipler var, genelde daha hesaplı, birde avuç içine alıp kullanabileceğin önden farklı açılardan tutulabilen saplılar var. Çeşit çeşit. Adam bu kadar seçeneğin arasında hele birde benim gibi acemiyse iyice bunalıyor yani.
Sonra tamamiyle tesadüfen bir tane buldum ve zımpara tabanı değiştirilebiliyor. Hem 125 mm lik tabanı var hem 150 mm lik tabanı. Satıcı , kullanıcılardan bir şikayet gelmediğini söyleyince aldım. Kullanışlı bir makina. Teknede kullanılınca alttan üstten yandan çok farklı açılardan zımpara yapmak zorunda kalıyor insan. O koca makinalardan bir tane alsaymışım alttan yukarıya doğru yapmak zorunda olduğum işlemlerde hiç farkında olmadığım kaslarımı kullanıp geliştirmek zorunda kalacaktım ve dar yerlere makinayı sokamıcaktım ya da hareket alanım çok kısıtlanacaktı.
Zımpara kağıtları daha sonradan çıktı. Yok delikli, yok boya için beyaz renkli falan...
Onlar bir sonraki gönderide
