Gönderen Konu: Ortak Tekne Ekipman ve Yedek Parça Üretimine Ne Dersiniz ?  (Okunma sayısı 911 defa)

vlkanaydin

• Kurucu
  • Onursal Rehber
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Ynt: Ortak Tekne Ekipman ve Yedek Parça Üretimine Ne Dersiniz ?
« Yanıtla #15 : Temmuz 03, 2025, 11:02:19 ÖÖ »

iyi dilekler için çok teşekkür ederiz  <>

Şuan 3 boy halat yönlendiricisinin tasarım ve 3 boyutlu çizim işlemleri devam ediyor. Şuan bu aşamadayız. Tasarım işlemleri bittikten sonra uygun boyutlarda malzeme siparişini vereceğim. 7000 serisi aluminyum ile 6000 arasında çok cüzi bir fiyat farkı varmış. Muhtemelen 7000 serisine geçiş yapacağım.

Sanirim dik islemede isleyeceksin bu modeli.
Sadece materyal masrafi degil toplam masraf olarak degerlendirirsen 6000 serisi daha ekonomik cikabilir. 7000 serisi cezbedici olsa da, saglayacagi ekstra dayanikliliga ihtiyacin yoksa bence 6000'den gitmen toplamda daha ekonomik olacaktir.

7000 serisi dayak yedikce sertlesen bir malzeme. Kestikce kesmesi zorlasir. 6xxx serisine gore takimlari cok daha hizli koreltir... Kesme takimlarinin da iyi masraf oldugunu dusunursek hele...

Gerci bunlar 3 - 5 parca islemekte goze batacak farklar degil. Ama yine de degerlendirmekte fayda var.

Bunun disinda da sert anotlama gerekliliginin farkinda misin bilmiyorum. Kesinlikle lazim. Sert anotlama olmadan deniz suyu curutur aluminyumu. Ayrica asinmaya da cok musaittir. Sert anotlama hem korozyon direnci saglar hem de asinma direncini inanilmaz yukseltir.

Endustrinin hareketli oldugu sanayi bolgelerinde kilo basina fiyatla anotlama yapan ve irili ufakli demeden is alan yerler oluyor. Oyle bir yere verip iyi kalitede anotlama yaptirtabilirsin.
Evet bunu dik işlemede 2 operasyonda çıkarabilirim diye düşüyorum.
Kaplamacı,ısıl işlemci çalıştığımız anlaşmalı olduğumuz yerler var .Malzeme bilimini yeni öğreniyorum ve aluminyum ile deniz suyunun bu denli etkileşimini bilmiyordum. Mutlaka bunu not ettim  :okey

7000 den makine yedek parçaları yapıyoruz bazen torna tezgahında elmasları sağlam test ediyor , hakikaten öyle bir malzeme . Elimizde kestigimiz hurda malzemelerde mevcut belki 6000-7000 karisikta olabilir.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

vlkanaydin

• Kurucu
  • Onursal Rehber
    • Denizrehberim Forumu
« Yanıtla #16 : Temmuz 03, 2025, 11:06:23 ÖÖ »
Selamlar.
Bana da bir tekneyi donatacak kadar yapalım Volkan.
Bu işi yapmak için alet edevat var mı?

Bu işi yapmak için fazlasıyla alet edevat mevcut :on Çok çok fazlasıyla hatta.

Onumuzdeki günlerde bir liste oluştururuz,başka dahil olmak isteyenler olabilir,farklı parça ihtiyacı olanlar olabilir.
Tekneyi donatacaktan ziyade tam net ihtiyaç ve rakam daha yararlı oluyor bu tip işlerde. Yukarıda ki çizimden bağımsız farklı ihtiyaçlarıda dahil edebiliriz . Dediğim gibi ben sadece kendi ihtiyaçlarımdan başlangıç olması için bir ön almak istedim.
Kendime zaten yapacağım, tasarımı çizimi yapılacak,işlenecek. Bu prosedürler olurken ihtiyacı olanlarada sadece makinenin düğmesine basarak , cok daha ekonomik olarak yardımcı olmak istedim.  <>
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

vlkanaydin

• Kurucu
  • Onursal Rehber
    • Denizrehberim Forumu
« Yanıtla #17 : Temmuz 03, 2025, 11:10:11 ÖÖ »
Bu soruya istinaden şunu belirteyim,

4 adet cnc torna ( 1 Adet C eksen)
1 adet manuel torna
7 adet cnc dik işleme ( 3 adet çift tabla-2 adet divizörlü)
2 adet taşlama
1 adet dalma erezyon
elektrot ve gazaltı kaynak
Hidrolik press
kalite kontrol lab ( cmm ölçüm)
Sayamadigim el alet ve ekipmanları

Tabi müsait makine 2 adet var şuan diğer makinelerde anlaşmalı işler mevcut ancak 1 adet çift tabla dik işlem ve bir adet manuel tornayi şuan için kullanabilme şansım var ,müsaitler .
Merak edenler için belirtmek istedim.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
« Yanıtla #18 : Temmuz 03, 2025, 02:30:36 ÖS »
Masallah, guzel parkur.

Iyi bir de dokumcu buldun mu, iki hizli yelken vincleri ve komple motor da dahil uretemeyecegin genel gecer tekne ekipmani yok gibi sanki.

vlkanaydin

• Kurucu
  • Onursal Rehber
    • Denizrehberim Forumu
« Yanıtla #19 : Temmuz 03, 2025, 09:26:02 ÖS »
Masallah, guzel parkur.

Iyi bir de dokumcu buldun mu, iki hizli yelken vincleri ve komple motor da dahil uretemeyecegin genel gecer tekne ekipmani yok gibi sanki.

Dokümcüde mevcuttur tahminimce. Ben aslında bir vesile ile bu sektöre dahil oldum. Ana parkur bu işi yıllardır yapan dostlarımıza ait.
Diğer yandan 15 yılı dolduracağım tekne ve denizcilik alanında.
Bizim ülkemizde tekne işi veya her hangi bir üretim yurt dışına yapılmıyorsa yaşaması imkansız. Bu 15 yıllık sürede nice farklı farklı dallardan insanlar elini ayağını çekti.
Ticari olarak tekne işi bir kaç örnek hariç tutmuyor.
Alt segmen tekneye ulaşamıyor.
Orta segment üreticileri canlı tutabilecek sirkülasyon yapmıyor
Üst segment ise full ithal.

Bu benim şahsi gözlemim aslında. Yıllardır bana mailler gelir, tekne üretimi yapacağım prosedür nedir , amatör gibi başlasam sistemin bir açığı varmıdır , Ce belgesi ile ilgili bilgi albilirmiyim , şöyle fikrim var şunu yapmak istiyorum vs vs vs diye. Hepsine hiç bulaşmayın diyorum genellikle.

Vinç üretiriz , motorda üretiriz ama bunları kime satarız ? işin asıl meselesi o bence.
Fiyatı uygun tutan bir strateji olsa neden okadar ucuz kalitesiz. Fiyat biraz yüksek olsa yuhh abi o fiyata şu marka var  :gk.

İnsanımızla biraz zor .
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
« Yanıtla #20 : Bugün, 01:43:04 ÖÖ »
Sert anotlama yapan varsa etrafta dokumcu de vardir mutlaka. Buyuk parcalar icin genelde mantikli oluyor dokum isleri.

Dediklerine katiliyorum. fazlasi var eksigi yok.

Piyasa piyasa degil, para para degil, kagit isleri hic olacak gibi degil. Motoru uretsen sana monte edilmesine karar verilmesi olasi filan... Zira benim basima bir benzeri geldi. Oradan biliyorum...

Olacak ise bakmak lazim.

Elinin altinda torna oldugunu dusunursek, cok etraflica dusunmeden asagidaki fikri uyduruyorum :
CNC torna'da dolu cubuktan isleme aluminyum bir yuzuk. Yuzugun ortasinda bir kademe var. Deligin disa dogru acildigini dusunursek iceri dogru kademe pratik olur.

3D printer'da iki parca kelepce basiyorsun. Kelepce bu yuzukdeki orta kademeye oturuyor.

CNC Torna'da yuzugu islemek cok hizli ve kolay olur. Boyle bir yuzugu kabaca program hazir olduktan sonra 2dk'den kisa surede uretirsin.
Printer isi uzun surer ama ayni anda bir suru kelepce basabilirsin. Ustelik coklu kelepce de basabilrsin. Olceklemesi daha cok kolay olur. CNC'de yapacagin is degismez.