Hipotermi, ısı geçişi nedeniyle vücut iç sıcaklığının düşmeye başlaması olayıdır. Suyun soğuk olması, hipotermiyi hızlandırır. Tekneyi terk eden kazazedenin başına gelebilecek en büyük felaket vücut sıcaklığının soğuk(su/rüzgâr) etkisiyle 35 derecenin altına düşmeye başlamasıdır. Araştırmalara göre 5 ?lik suda giyimli kişi 1 saat, giyimsiz kişi 20-30 dakika, 15?lik suda giyimli kazazede 5, giyimsiz kazazede 2 saat, 25?lik suda ise giyimli kişi 16, giyimsiz kişi 12 saat dayanabiliyor.
Soğuktan kaynaklanan en yaygın iki rahatsızlık, hipotermi ve lokal donmalardır. Hipotermi vücut iç ısısının normalin altına düşmesidir.Lokal donma, vücudun belli bir bölgesindeki hücrelerin donmasıdır. Bu rahatsızlıkların önlenebilmesi ve giderilebilmesi için öncelikle ısının nasıl üretilip kaybedildiğini ve insan vücudunun soğuğa karşı tepkilerini bilmek gerekir.
HİPOTERMİNİN ÖNLENMESİ :
İnsanın soğuğa karşı olan en etkili önlemi zekasıdır. 28°C `nin altındaki sıcaklıklarda insan vücudu üretebildiğinden daha fazla ısı kaybetmeye başlar. İnsanlar soğuk ortamlarda zekalarının ürünü olan giysi ve barınak gibi önlemlerle dış ortamdan kendilerini izole etmeye çalışırlar.
Bilgili ve mantıklı olmak soğuk hava şartlarında daha da önem kazanır. Tehlikeli durumlar önlem alınabilecek kadar önceden farkedilebilmeli ve daha da önemlisi her koşula hazırlıklı olunmalıdır. Hipotermi ölümlerinin çoğu geçiş mevsimlerinde kişilerin şartların değişmesine hazır olmadığı durumlarda gerçekleşmektedir.