Peki kabaca maliyeti hakkında bizi bilgilendirirmisiniz? Hangi aralıklarda? Ne çeşit malzemeler kullandınız?
Ayrıca yapılmış örnekler kısmında teknenizin hikayesini dinlemekten onur duyarız 
Volkan kardeşim merhaba,
tekneyi 2007 yılının aralık ayında yapmaya karar verdim. maliyet planım kabaca kabuk 10.000 tl,donanım 10.000 tl motor +arma 10.000 tl olmak üzere 30.000 tl idi ama evdeki hesap küçük tersaneme tabiki uymadı.
amatör tekne yapmak isteyenlere yardımcı olmak açısından benim nacizane tavsiyelerim maliyet hesaplarına "kaç tabaka kontra gidiyor" diye başlıyorlarsa bence hiç başlamasınlar.zira benim teknemde kontraların maliyetleri tekne giderlerinin % 3-4 ü geçmemiştir.
öncelikle tekneyi inşa edebilecekleri bi mekanları olmalı benim böyle bir mekanım yoktu. ben 2008 in 1 ocakta işe tekneyi inşa edebilecegim kadar büyük bir dükkan kiralamakla başladım.kiralayacağim dükkan ın konumu iş yerime yakın olmalıki ulaşımda zaman kaybetmemeliyim ,hem tekneyi taşımam için düz ayak ve yeterli büyüklükte olmalıydı.istanbul şartlarında merkeze yakın böyle konumda dükkan fiyatlarını sanırım tahmin edebilirsiniz.
kısıtlı bütçe ile ,kiralık bir dükkan da tekneyi inşa ettiğimden amacım tekneyi yüzer hale getirmek oldu.topiğin başında ismail abinin eklediği fotoğraf inşa aşamamın 6. ayında çekilmiş suya iniş fotografıdır. yani 6 ayda ancak tekneyi kabuk haline getirip,motor ve dümen montajını yapabilmiştim.dükkanda tavan yüksekliği yeterli olmadığından salma ile ilgili hiç bir çalısmada yapamadan direk suya indirdim.(sonraki yıllarda bu hızla suya indirdiğime çok pişman oldum zira daha sonraki yıllarda salma kabusum oldu) benim yapmış olduğum tekne orjinal natalie 850 değildir.benım kayıkta tam boy 10.7 mt olup kabin girişi farklı ,ayna kıça 70 cm lik platform eklenmiş halidir. zaman kısıtlı olduğundan yapmak istediğim bir çok değişikliğide yapamadım. özellikle kamaradaki çeneli hattı modern teknelerdeki gibi radüslü yapmayı çok isterdim.
maliyet konusuna geri dönersek ,6 aylık kira ,teknenin ters çevrilmesi ve dükkandan çıkarılması için vinç ve nakliye hizmetleri 10.000 tl yi geçmişti.inanmak belki sizlere zor gelicek ama teknenin inşası için gerekli sarf malzemeler (fırça-zımpara vs vs) nakliye masrafları ,yardımcı alet edavat çok ciddi rakkamları bulabilmekte.örnek vermek gerekirse 1000 tl ye yakın fırça ,zımpara ,eldiven maske kullandım.ben harcadığım her tl yi düzenli olarak kaydettim ve kaydetmeyede devam ediyorum

tekne suya indiğinde bana "çoğu gitti azı kaldı" gibi geldi ama çok yanılmışım. asıl iş bundan sonra başladı.iç mekandaki detaylar çok fazla zamanımı aldı.suyun üzerinde,teknenin içersinde, en ufak bir malzemeyi temin etmekten uzakta iç mekanları tamamlamak gerçekten çok zor oldu.sadece fırsat bulabildiğim hafta sonlarında tekne inşa edebilmek 3 yılımı aldı.salma yı 6 ay önce takabildim (iyi tarafı salma imalatı için 3 sene bol bol beyin jimlastiği yapma fırsatım oldu)her seyi kendim yapmama rağmen 1500 kg salmayı 20 günde 8000 tl ye mal edebildim. bu fiyatta kurşun ve pik yapmanızda mümkün değil.sadece resimlerde gördüğünüz,hiç bilgi sahibi olmadığınız bu ağırlıkta bir salmayı tasarlamak ,montajını yapmak bi amatör için oldukça zor bir iş.
donanım konusunda kendimi çok sanslı olarak adlediyorum.hiç bir ürüne faiş fiyat vermedim bilakis bir çok ekipmanı değerininde altında çok komik paralara temin ettim.yurtiçi ve yurtdışı sitelerini devamlı takip etmenizi öneririm.inşa süreci uzun olduğundan ekonomik bulduğum her ürünü günü gelicek lazım olacak diye aldım.(rüzgar jenaratörümü aldığımda tekne kızağa konmamıştı

) artık ekipmanların montajını yaptığımdan bu şekilde ekipmanları stoklamanın çok faydasını görüyorum.
halen armayı tamamlamadım ama ana yelken,cenoa ,cenoa arabaları,yelken vinçleri,pianolar,yönlendirme makaraları,makaralar,liftinler norsmenlerim hazır bekliyor. uygun direği bulduğumda umarım bir çırpıda direğide dikebiliririm.
teknemin inşasında A dan Z ye Teknomarin in ürünlerini kullandım. teknomarinin hazırlamış olduğu kitapçık ve ürün kullanım klavuzlarının çok faydasını gördüm .bu vesile ilede hem verdikleri teknik destekte hem biz amatör yapımcılara fiyat konusunda ki yardımlarından dolayı Nihat bey e ve ekibine çok teşekkür ederim.
Volkan kardeşim hikaye aslında daha uzayıp gitmekte bu yüzden armayıda tamamladığımda "bitti" dediğimde yelken seyri ile çekilmiş fotolarıyla yapılmış örnekler kısmında devamını getirmeyi arzu ediyorum.umarım paylaşımlarım sizlere fikir edinmenize, yardımcı olur.amatör tekneler kızağa konur,denizlerimizde bizler tarafından inşa edilen tekneler çoğalır.
saygılarımla
Fatih say