kompozit nedir?
daha fazla sayıdaki aynı veya farklı gruptaki malzemelerin, en iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak amacıyla, bu malzemelerin makro seviyede birleştirilmesiyle oluşan malzemelere “Kompozit Malzeme” denir. Başka bir deyişle birbirlerinin zayıf yönünü düzelterek üstün özellikler elde etmek amacı ile bir araya getirilmiş değişik tür malzemelerden veya fazlardan oluşan malzemeler olarak da adlandırılabilir.
Reçine katkı malzemeleri ilave edilmiş termoset veya termoplastik reçinelerin, elyaf takviyeleri (cam, karbon, aramid v.s) veya dolgu malzemeleri ile takviye edilmesi ve bu karışımın, belirli bir prosese tabi tutulması sonucunda sertleşmesi ile elde edilen ürün kompozit olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle takviyeli plastikler ve kompozit terimleri eş anlamlılık taşımaktadır.
yukardaki bilgilerden yola çıkarak varacagımız sonuç gerek fiberglas-ctp,gerek kontraplak elyaf,epoksi olarak yapılan tekneler kompozit diye niteliyecegimiz sınıfa girer..
masif agaçtan yapılan üstüne macun boya çekilen tekneler ahşap diye nitelendirilir...
fiberglas yada ctp
"CTP" Camelyafı Takviyeli Poliyester sözcüklerinin baş harflerinden oluşan Türkçe bir kısaltmadır. Yabancı ülkelerde de benzer kısaltmalarla ifade edilen bu kavramın bazı örnekleri aşağıda verilmiştir.
Amerika'da : GRP (Glass fiber Reinforced Plastic)
İngiltere'de : FRP (Fiber glass Reinforced Plastic)
Fransa'da : PRFV (Plastique Renforcé de Fibres de Verre)
Almanya'da : GFK (Glasfaser Kunststoffe)
Italya'da : PRFV (Plastici Rinforzati di Fibro di Vetro)
Cam elyafından takviye malzemeleri kullanım alanına ve yöntemine göre, liflerin üzerine kaplanan bağlayıcı cins ve miktarı ile biçim bakımından farklılık göstermektedir. Genel olarak kullanilan cam elyafı takviye malzemeleri 4 çeşittir:
1-Cam elyafından keçe (Kırpılmış veya kırpılmamış devamlı cam elyafından yapılmıştır.)
2-Cam elyafından fitil (Devamlı cam elyafı demetlerinin birbirine paralel olarak sarılması ile yapılmıştır.)
3-Kırpılmış cam elyafı (Kullanılan plastik cinsine ve kullanım amacına göre 3-6-12 mm uzunluğunda kırpılmış cam elyafıdır.)
4-Cam kumaş/dokuma (Devamlı cam elyafından bükümlü/bükümsüz iplik ile dokunarak yapılmıştır.)
el yatırması (keçe ve dokuma tür elyaf)
bildiğim kadarı ile eksiğim varsa konuyu daha iyi bilenler tamamlasın..
tamamen ctp üretim teknelerde yukardaki 4 türde kullanılıyor
el yatırması yönteminde agırlıklı olarak dokuma ve keçe bir arada kullanılıyor..
püskürtme (fitil elyaf)
El yatırması metodunun daha seri olarak uygulanmasını sağlayan bir kalıplama metodudur. Üretim sırasında kalıp üzerine polyester ve cam elyafı özel bir makine yardımı ile püskürtülür. Püskürtme metodunda devamlı cam elyafından fitil, püskürtme işlemi sırasında 17-50 mm uzunluğunda kırpılarak kullanılır. Geniş yüzeyli ürünlerde seri üretim olanağı ve işcilikten tasarruf sağlar.
kırpılmıs cam elyafı
bazı videolarda görmüşünüzdür tel kadayıfı gibi

elyafın kopartılarak takviye olacak bölgelere koyup üstüne polyester sürülerek yapılan uygulamada kullanılıyor..
şimdi gelelim amatörlerin cokca kullandıgı k.plak elyaf epoksi işlemine bu proseste dokuma dediğimiz cam elyafı kullanılıyor...