Merhaba,
Forumda okurken planları kağıda aktarma konusuna rastladım, bende bilgi ve tecrübelerimi paylaşmak istedim.
Tabiki Xerox daki 15 senelik teknik servis müdürlüğü ve mühendislik bilgilerime güvenerek

bu iş için soluğu bir copy centerda alacak arkadaşlar çok dikkat etsin, özellikle 1/1 çizim bekleyenler.
çünkü 1/1 sanıp malzemeleri kesersiniz, birleştirmeye kalktığınızda, hüsran olur, her durumda ilk önce malzeme kesmeden önce karton ile
şablon öneririm.
planları kağıda aktarırken dikkat edilmesi gerekenler;
1. baskı alınan plan üzerinden ölçü alınmaz, ne kumpasla ne metre vs. ile,
2. toner ile çalışan mühendislik makineleri kullanılan kağıt ne olursa olsun kağıdın boyuna olan ölçülerde uzama veya kısalma yapar
yani tam bir daire ALAMAZSINIZ, alırım diye iddia eden kişilere küçük bir test yaptırın, autocad ile 1mt enine, 1 mt boyuna tam 90derece
kesişen çizgiler çizdirin, baskı alın, kağıt soguduktan 5 dakika sonra ölçün boyuna olan çizginin ya kısaldığını ya uzadığını görürsünüz.
3. Tonerli makine yerine daha iyi alternatif mürekkepli makinelerdir, ancak bu makinelerinde bazılarında çabuk kurutma için ısı kullanılır
kağıda ısı verildiğinde ilk etapda ölçü doğru gibi gelir ama kağıt soguduktan sonra yine tüm ölçüler şaşar, o yüzden işi yapacak kişiden soğuk
baskı almasını, kurutucuyu kapatmasını isteyin..(yarım saat beklersiniz kurumasını)
4. mürekkepli makinelerde vertical ve horizantal aligment ayarları vardır, bunlar yapılmadı ise yine yamuk çıkar dairemiz, operatörden bunların yapılıp yapılmadığını sorun yine 1mt ye 1mt denemesi yapın, soğuduktan sonra ölçün.
5. yukarıdakilerin hepsini başardınız artık 1/1 paftalarınız elinizde diyelim, iş bitmedi

baskı aldığınız kağıt veya aydingerleri kesinlikle
nem almayacak, güneş görmeyecek bir ortamda saklayın, nemli ortamda kağıt deforme olup yine ölçülerinizi şaşırır, 1/1 aldım dersiniz 3 ay sonra kestiğiniz parça öncekine uymaz.
6. Siz siz olun bask için çok iyi pazarlık edin

umarım yardımcı olur,
Ata