Gönderen Konu: Aluminyum Kaynağı Hakkında ?  (Okunma sayısı 196 defa)

vlkanaydin

• Kurucu
  • Onursal Rehber
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Aluminyum Kaynağı Hakkında ?
« : Temmuz 26, 2025, 10:09:55 ÖS »

Aramızada bu konularda çok tecrübeli abilerimiz ve kardeşlerimizden bilgi almak isterim.
Yelkenli parçaları üretiminde kaynak işinide devreye sokmak istesek, aluminyum kaynağı ile ilgili neler konuşabiliriz ?
Mukavemet açısından hangi kaynak türleri olur ? Bizde şuan tig kaynağı mevcut değil. Gaz altı ve normal elektrot kaynak imkanımız var. Aluminyum kaynağı dışarıya verilen bir iş. Buda ekstra maliyet getiriyor bu proje için .
Eldeki imkanlar ile aluminyum kaynağı konusunda nasıl bir çözüm olabilir ? Aluminyum elektrot ? Veya bu pürmüzle yaplan bir nevi gelişmiş lehimler var youtube da videoları mevcut.
Bu konuda tecrübeleri olanların fikirlerine danışmak isterim.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Aluminyum Kaynağı Hakkında ?
« Yanıtla #1 : Temmuz 27, 2025, 04:47:04 ÖÖ »
Benim deneyimim daha çok müşteri olmak şeklinde oldu. Yaniben de sanayide birine yaptırdım. TIG kaynak yapıldı. MIG daha kalın işler içinmiş. Gerçi benim parçalar da kalındı. Kaynak yapılanlar genelde 5 mm, bir iki parçada 10 mm idi. Yapılan kaynaklarla ilgili hiçbir sorun yaşamadım.

Evde kendim alüminyum elektrıdla denedim. Olmuyor. Yaniark sırasında oksitlenmeyi engellemek lazım, işin özü o.

Youtube da anlatılan ısı tabancası ile denedim. O da olmadı, yada ben beceremedim diyelim. Yabi bende işe yarar bilgi yok.

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
« Yanıtla #2 : Temmuz 27, 2025, 10:14:13 ÖÖ »
Aluminyum kaynak isi uzun zamandir ara ara yaptiriyordum. Son birkac yildir kendim de yapiyorum yeri geldiginde. Ama sadece gorsel veya dusuk yuk gerektiren yerlerde.
Celik kaynaginda oldukca iyi olmama ragmen, aluminyum kaynaginda yaptigim ise yuk tasiyacak bir sistemde guvenmemeyi tercih ederim.

Cok zor bir malzeme. Cok da reaktif. o sebeple lehim, oksi-asetilen kaynagi vs hic uygun degil. Havadan kapmadigi element kalmayip sunger gibi oluyor. Gecmiste yaptirdigim dokum islerinden biliyorum. Atmosfere sicakken maruz kalan aluminyum oldukca tirt bir malzemeye donusuyor. Gaz alti kaynak yontemleri sart. Gazin da argon olmasi sart.

Bende AC/DC TIG kaynagi var. TIG ile yapilacaksa AC sart. standard DC kaynak makineleri ile olmuyor deniliyor. Ben hic denemedim. TIG kaynagi DC olunca oksit tabakasini delemiyor deniyor. Ben paraya kiyip aluminyum da kaynatirim diye AC/DC aldigim icin merak da etmiyorum :D... AC/DC makineler genelde 2 - 3 kat daha pahali DC'lerden.

Fabrikalarin, seri uretim yapanlarin MIG kullandigini biliyorum. Ama makinede aluminyum icin TIG gibi ozel bir mod filan gerekiyor mu bilemiyorum.

Malum, aluminyumun dayanikliligi alasimi kadar temperinden de geliyor. en temel -O temper ile T6 temper arasinda kucuk daglar kadar fark var dayanikliliginda.
Kaynak yaptiginiz yerde isidan etkilenen alanin temperi genelde -O temperden beter hale geliyor ve tamamen duzensiz oluyor deniliyor. Yani kaynak yapilacak alanin mukavemetinin cok iyi analiz edilmesi gerek bence yuke gelecek yerlerde. Celikte suraya 2cm kaynak atsam tas gibi saglam olur dedigimiz gibi aluminyum kaynagi yaparsak kopup gidebilir. Cunku malzeme termal stres'e cok acik oldugundan kaynak yerleri catlamaya pirtlamaya cok da musait...

Yani, mumkunse disari yaptirdigina bile pek guvenmemek lazim. Kendin de mumkunse estetik unsurlar disinda uygulamamak lazim bana gore. Yada geregindan cok daha kalin malzemeye yonelmek lazim. O zaman da celik daha mantikli.
Tabi celik kaynagi konusunda kendimi usta olarak gorsem de aluminyumda sadece seyredici ve arada bir "hehe bak yaptim" seviyesinde uygulayiciyim. Yorumumda bunu dikkate almak lazim...

vlkanaydin

• Kurucu
  • Onursal Rehber
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
« Yanıtla #3 : Temmuz 27, 2025, 10:43:35 ÖS »
Hedefledigim bazi parcalari 2 parca halinde yapip kaynatabilmek süre ve yapım kolayligi acisindan 2 kat daha fayda sagliyor. Ama kaynak isini disariya verdigim zamanda ekstra bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu sebeple alternatif arayisi icindeyim ama iç acici yorumlar almadım.

Bazi yabanci videolarda bu purmuz ile yapilan teli lwhimden hallice kaynagin kuvvet testleri var. Baya balyozla indiriyorlar ama parca kaynak yerinden gram oynamiyor.
Aslinda deneme yapmak icin hem bu uygulama hemde elektrot kaynagini denemek istiyorum. Nasil sonuc alacagim merak ediyorum.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
« Yanıtla #4 : Temmuz 28, 2025, 11:49:02 ÖÖ »
Bu lehim aluminyumu eritmeden yapilacagina gore kursun lehimidir. Purmuzle isi kontorlun zaten olmayacak. Aluminyumu 300 dereceye mi cikaracaksin, 400 dereceye mi cikaracaksin belli olmayacak. Ustelik isiyi cok hizli yaydigi icin de oldukca genis bir alanin temperini bozmus olacaksin.

Bu sartlarda yapilacak kursun veya kalay temelli lehim de mekanik streslere cok gelebilen bir malzeme degil. tekrar eden darbeler, titresim....

Bilemedim. bir kere balyozla vurmak celik zirh icin bir olcu olabilir ama burada biraz matematige gozunu kapatmak oluyor.

Dogrudan guvenligi tehlikeye atmayacak noktalarda kaynak isinden yurunebilir. Ama dogrudan guvenligi etkileyecek yerlerde amator aluminyum kaynagina guvenmek bence akil kari is degil.

Varsa profesyonel bir kursu alirsan neden olmasin. ama ezberle ve deneme yanilmayla asla tavsiye etmiyorum.

Celik cok sabirli malzeme. celikten istedigin kadar yuru. Aluminyum cok yobaz bir malzeme. Ilmini iyi anlamazsan halin Turkiye gibi olabilir :D

servet

• Kıdemli Üye
  • Onursal Rehber
  • *
  • Tekne Adı: avanti
« Yanıtla #5 : Temmuz 28, 2025, 01:43:24 ÖS »
Hedefledigim bazi parcalari 2 parca halinde yapip kaynatabilmek süre ve yapım kolayligi acisindan 2 kat daha fayda sagliyor. Ama kaynak isini disariya verdigim zamanda ekstra bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu sebeple alternatif arayisi icindeyim ama iç acici yorumlar almadım.

Bazi yabanci videolarda bu purmuz ile yapilan teli lwhimden hallice kaynagin kuvvet testleri var. Baya balyozla indiriyorlar ama parca kaynak yerinden gram oynamiyor.
Aslinda deneme yapmak icin hem bu uygulama hemde elektrot kaynagini denemek istiyorum. Nasil sonuc alacagim merak ediyorum.

Direk tepesine alüminyum cep yaptırmıştım (demir feneri için ) karasu'da radyatörcüye..kalın bir " lehim teli " ( materyalin ne olduğunu bilmiyorum) saloma ile eritip birleştirdi..benim işimi gördü ama, bu işlerden hiç anlamasam da, kaynak eriyiginin birleştrme dirençi ile mukayese edilmeyecek kadar zayıf oldugunun farkına varıyorsun.