Aluminyum kaynak isi uzun zamandir ara ara yaptiriyordum. Son birkac yildir kendim de yapiyorum yeri geldiginde. Ama sadece gorsel veya dusuk yuk gerektiren yerlerde.
Celik kaynaginda oldukca iyi olmama ragmen, aluminyum kaynaginda yaptigim ise yuk tasiyacak bir sistemde guvenmemeyi tercih ederim.
Cok zor bir malzeme. Cok da reaktif. o sebeple lehim, oksi-asetilen kaynagi vs hic uygun degil. Havadan kapmadigi element kalmayip sunger gibi oluyor. Gecmiste yaptirdigim dokum islerinden biliyorum. Atmosfere sicakken maruz kalan aluminyum oldukca tirt bir malzemeye donusuyor. Gaz alti kaynak yontemleri sart. Gazin da argon olmasi sart.
Bende AC/DC TIG kaynagi var. TIG ile yapilacaksa AC sart. standard DC kaynak makineleri ile olmuyor deniliyor. Ben hic denemedim. TIG kaynagi DC olunca oksit tabakasini delemiyor deniyor. Ben paraya kiyip aluminyum da kaynatirim diye AC/DC aldigim icin merak da etmiyorum

... AC/DC makineler genelde 2 - 3 kat daha pahali DC'lerden.
Fabrikalarin, seri uretim yapanlarin MIG kullandigini biliyorum. Ama makinede aluminyum icin TIG gibi ozel bir mod filan gerekiyor mu bilemiyorum.
Malum, aluminyumun dayanikliligi alasimi kadar temperinden de geliyor. en temel -O temper ile T6 temper arasinda kucuk daglar kadar fark var dayanikliliginda.
Kaynak yaptiginiz yerde isidan etkilenen alanin temperi genelde -O temperden beter hale geliyor ve tamamen duzensiz oluyor deniliyor. Yani kaynak yapilacak alanin mukavemetinin cok iyi analiz edilmesi gerek bence yuke gelecek yerlerde. Celikte suraya 2cm kaynak atsam tas gibi saglam olur dedigimiz gibi aluminyum kaynagi yaparsak kopup gidebilir. Cunku malzeme termal stres'e cok acik oldugundan kaynak yerleri catlamaya pirtlamaya cok da musait...
Yani, mumkunse disari yaptirdigina bile pek guvenmemek lazim. Kendin de mumkunse estetik unsurlar disinda uygulamamak lazim bana gore. Yada geregindan cok daha kalin malzemeye yonelmek lazim. O zaman da celik daha mantikli.
Tabi celik kaynagi konusunda kendimi usta olarak gorsem de aluminyumda sadece seyredici ve arada bir "hehe bak yaptim" seviyesinde uygulayiciyim. Yorumumda bunu dikkate almak lazim...