Gönderen Konu: Kendi Tekneni Yap Bildirimi Taahhütname  (Okunma sayısı 3882 defa)

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Kendi Tekneni Yap Bildirimi Taahhütname
« Yanıtla #60 : Temmuz 17, 2025, 02:55:52 ÖÖ »

Abi oncelikle eline saglik. Bir cok amator yapimcinin profesyonel sayabilecegi kalitede gorunuyor.

Menteselere aslinda karsi degilim. Fakat neticede amator yapim tekne. Ne kadar saglam olacagini gercek anlamda bilemeyecegimiz icin icimdeki muhendis kafasi bu secimi dogru bulmuyor sadece. Bilinmezi sevmeyen bir tarafim var. tamamen ondan :D

Anladigim kadariyla civatalar mavi kama ve sari kanallarin icinden yatay hizada gececek. Eger oyleyse benim aklima hic yatmaz.

Neticede AMA'ya en buyuk kuvvet dikey yonde binecek. Civatayi sarilarin ortasindan gecirdiginde, mavi kamanin civatanin altinda kalan kisminin, sari kanallarin da ustunde kalan kisminin dayanikliligindan faydalanamamis oluyorsun. Ustelik, kuvvet, malzemenin kuvvete en az dayanikli oldugu, katmanlari birbirinden ayirma yonunde uygulaniyor ( tam vida delikleri hizasindan )

Basit bir cizim ekledim. Neredeyse senin fikrin gibi. Ama hem dikey hem de yatay etkiyen kuvvetlere karsi oldukca saglam olacaktir.  Vidalar yuku malzemelere katmanlari cekerek ayirma yonunde degil, bastirarak sikistirma seklinde aktariyor. Ustelik, alttaki uzun plakaya kuvvetler cekme yuku olarak etkiyor ve bu plaka muhtemelen neredeyse yuklerin %60-70'ini tek basina karsilayacaktir.

Bu plakayi saglam yaptigin ve saglam bir mentese sectigin surece gozun arkada kalmaz diye dusunuyorum.

Bazan insan tek noktaya takılıp kalıyor, çözüme ulaşamıyorsun. Biraz farklı açıdan bakınca olay kendiliğinden çözülüyor.

Plakayı ana gövdedeki sarı parçaya değil de , katlanan parçadaki maviye sabitlersen hiç sorun olmuyor. Katlanırken, girerken, çıkarken hiç sorun yok, plaka da yerli yerinde. Hep orada. Takacağım, çıkaracağım diye uğraşmıyorsun.

Bir tek yukarı katlandığında plaka sola çıkıntı yapıyor. O sorun değil, çünkü zaten içeri giren mavi parça da aynı şekilde, katlanınca sola çıkıntı yapıyor. Ben kol boyunu onları da hesaba katıp, römork genişliğini aşmayacak şekilde kısaltıyorum, onların dışarıda olması sorun olmuyor.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #61 : Temmuz 17, 2025, 10:59:59 ÖS »
Video yükleyebiliyor muyduk buradan bilmiyorum ama, eklem için son çözüm videosu.

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
« Yanıtla #62 : Temmuz 18, 2025, 06:01:33 ÖS »
Video yükleyebiliyor muyduk buradan bilmiyorum ama, eklem için son çözüm videosu.

Eger kirmizi parca komple ayrilmayacaksa menteseyle o U seklinde kelepce nasil sorunsuz sigacak emin olamadim.
Tabi benim mekanik konusunda oldukca pimpirikli oldugumu soylemek gerekir. Cogu zaman 1 eksik gelecegine 3 fazla olsun politikasini takip ederim kritik yerlerde. Eskiden arabalari da boyle yaparlardi. Simdiki arabalarin yanindan biraz hizli gecsen Arabanin beyninin morali bozuluyor.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #63 : Temmuz 18, 2025, 07:25:27 ÖS »
Bu mantıksal çizim olduğu için o detaylar yok. Menteşe de yok zaten. Ona çeşitli çmzümler bulunur. Menteşe gömme yapılır, olmadı üst lısmıns gelen yer biraz açık bırakılır falan. Tabi hepsi bir miktar taviz, ama sonuçta hep bir tür ara çözümü  kabul etmek durumunda kalıyoruz.

Asıl zor olan, öyle malzemeyi bulmak.

Bugün Urla sanayideki beş hurdacıyı dolaştım. Paslanmaz hiç yok. Alüminyum yok. Demir 10 cm profil gani.

Levhayok. Bulsan büktüremezsin zaten.

Evde eski katamarandan kalma 10 cm profil gani. Alüminyum. 3mm et kalınlığı var. Tabi 96mm tutmuyor. Bu 96nın keramati ne dersen 8 x 12 mm kontrplak.

Elyaf kaplasak ne kadar artar? 1 2 mm. Düzgün olur mu, rahat oynar mı, sürtünme ile açılma yapar mı? O kısmı hiç kaplamasak, sırf epoksi idare eder mi, iç dış son kat yerine aluminyum lama yapıştırıp ölçüyü tuttursam olur mu? Kafamda dolaşıp duran sorular.

Yarın kontrplak üstü lama yapıştırıp ne kadar dayanacak onu deneyeceğim.

Gözüm keserse o onluk profilleri 20 + 20 cm gibi, o bilezik dediğim mantıkla bütün olarak kullanmayı düşünmeye başladım. Ozaman öenteşe konusuna da son kararı veririm.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #64 : Temmuz 19, 2025, 10:17:06 ÖÖ »
Hazır H20 kiriş kullanma konusunda...

Daha önce görmemiştim (belki H20 dediğim içindir, bu I-Beam diye anlatıyor, bir de öyle arayayım...)
https://www.epoxyworks.com/folding-trimaran-developing-multihulls/

şöyle diyor bağlantı kolları için:

"...
The X-arms

The X-arms are one of the coolest parts we came up with. They are fiberglass pultruded I-beams. The best part is that you can cut the sheer web of the beams and bend the caps down to make a nice looking, tapered, outside shape to the beam. The beams look good, they are pre-made, they can’t corrode, they are strong, you can paint them any color you want, and they are inexpensive.
..."

Yani olur diyor kısaca. Biraz daha bakayım I-Beam diye.

Projenin ayrıntısı bağlantısı çalışmıyor maalesef...

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #65 : Temmuz 19, 2025, 10:52:04 ÖÖ »
Pultruded dediği çekme elyaf+epoksi/polyester imiş. Ahşap değil.

FRP / GRP diye geçen malzemelerden. Bir ara Uşak'taki bir fabrikadan boru profil ve bağlantı parçası alıp denemiştim. Kırılgan oluyor.

Başka bir iki yazıda ahşap I-Beam kullanımını anlatmış, metal kirişe göre daha çok tercih ediyordu.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #66 : Temmuz 20, 2025, 09:00:49 ÖÖ »
Galiba AMAları yukarı doğru katlamkatan vazgeçeceğim. sağlam olsun diye oraya buraya paslanmaz çelik, hadi hafif olsun alüminyum lama koyalım, kilit şu bu derken ağırlıkla artıyor. Şu an bir tek AMA 10.5 kg net kontrplak. Daha elyaf yok, epoksi yok, bağlantılar yok. Hadi elyaf epoksi 1 2 kilo diyelim, ama bağlantı kolları (AKA'lar) uzunluğa göre  5 10 kilo arası olacak, her biri. Yani bir çift AKA+AMA 25 30 kilo edecek. Bunu suda tekbaşıma kaldırmam imkansız. Küçük ırgat konabilir, ama o işi iyice karmaşıklaştırır. Dayanak noktası nereden bulacaksın. AMAlar açıkken  sudan römorke alamazsın, suya indiremezsin... falan

Sonuçta istemediğim halde yine yandan yatay katlama yapısına döneceğim. Orada sevmediğim, AMAların yanlarda armut gibi havada sallanıyor olması. Özellikle römorka alırken sorun yaratacaktır. Onları sağlam destekleyecek bir yapı/bağlantı şekli bulmam gerekecek.

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
« Yanıtla #67 : Temmuz 20, 2025, 09:34:17 ÖÖ »
Hazır H20 kiriş kullanma konusunda...

I beam'ler yercekimine karsi statik yukleri karsilamak icin tasarlanmis, yaptigi ise gore hafif kalan yapi elemanlaridir.

Dikine degismeyen yada cok az degisen yukleri cok iyi karsilarlar. Fakat. Torsiyon yetenegi cok azdir. Burkulma riski yuksektir. Burkulmayi onlemek icin genelde ya ust tarafinda bir yuzey/skin ile beraber kullanilmasi gerekir ya da alt ust flanslar arasinda uygun ek destekler atilmasi gerekir. "I beam lateral displacement" diye ararsan senin uygulamanda sorun olacak zayifligi hakkinda detayli bilgiye ulasabilirsin.

Senin uygulaman daha ziyade 3 boyutlu dinamik yuklerden olusuyor.

Pultrusion metodunda fiberler hep tek yonde olur. Ahsap alterntifi sayilir. Fakat hem elyaf, hem recine hem de islemin kalitesi sonucu cok degistirir. A firmasinin yaptigi ile B firmasinin yaptigi arasinda buyuk farklar olabilir

Pultruzyon I beam'ler metal I beamler ile ayni mantikta calisir. Pultruzyon dolu malzemeler de benzer calisir. Fakat pultruzyon boru ve profiller farkli calisir. Bukulme ve burkulma direncleri cok dusuktur. O sebeple daha ziyade Truss yapilarda hafif tansiyon/kompresyon elemani olarak kullanilmasi makbuldur. Tek basina is goren yapi elemani olarak yanlis secim olur.

---------

Bu uygulamada kirisleri kontraplaktan yapma fikrine karsiyim. Kontraplak genis yuzey alani niteliginde kullandiginda cok basarili bir malzemedir. Fakat seritler kesip lamine edersen amacindan tamamen cikmis oluyorsun.

Kontraplagin kesitin dikine yondeki liflerine etki eden kuvvet neredeyse olmayacak ve olu agirlik teskil edecekler. Ayni ahsabin budaksiz kerestesini kullansan muhtemelen 60mm kereste Bu 96mm kontraplak laminasyonu kadar is yapacaktir. Cunku ahsaptaki butun fiberler yuku karsilayacak yonde olacaklar.

Ustelik, kerestede budak gormuyorsan icinde de yoktur. Kontraplagin ic katmanlarinda budak var midir, bosluk var midir...  1. sinif urunu sertifikali sekilde guvenilir yerden almadikca asla bilemezsin. Kerestede budaga dikkat etmek lazim tabi. Budak varsa fiberler orada kesilmis demektir. Tam oradan kocaman bir centik atmissin gibi olur.

Benim tercigim, Kirisleri uygun bir ahsap keresteden yapip bir katman elyaf sarmak olurdu. Elyafi 30 - 40 cm serit halinde kesip yarisi ust uste binecek yay gibi sararsan uygulamasi da oldukca kolay olur ve ahsabin yarilma-catlama riskini tamamen ortadan kaldirir.

---------

Tabi herseyin ulasilabilirlik ve imkanlara da bagli oldugunun farkindayim. Neticede I beam ve kontraplak elinin altindaysa oradan devam etmen mantikli. Ama zayifliklarinin farkinda olup ona gore onlem alinabilir. O sebeple kirk sayfa yaziyorum :) Yoksa adamlar neticede pultruzyon I beam ile trimaran yapmis. Olmus da. Ama insanlar yaptiklari seylerin iyi taraflarini ballandirarak anlatirken kotu taraflarini da gormemeye meyilli oluyorlar. Muhendislikte de malesef cok karsilasilan bir durum.

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
« Yanıtla #68 : Temmuz 20, 2025, 09:58:21 ÖÖ »
Sonuçta istemediğim halde yine yandan yatay katlama yapısına döneceğim. Orada sevmediğim, AMAların yanlarda armut gibi havada sallanıyor olması. Özellikle römorka alırken sorun yaratacaktır. Onları sağlam destekleyecek bir yapı/bağlantı şekli bulmam gerekecek.

Yatay katlama yaptiginda bu sefer 2 kat mentese gerekmeyecek mi?

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #69 : Temmuz 20, 2025, 10:09:37 ÖÖ »

Niye iki kat, anlamadım. Belki farklımenteşe yapısı da kullanırım, kolunkendi ucundaki delikten geçem mil etrafında dönmesi gibi... Ama sonuçta aynı yerlerde aynı sayıda ama dikine eksen etrafında dönecek. 180 derece değil 90 derece açılacak.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #70 : Temmuz 20, 2025, 10:22:34 ÖÖ »
Yanlış yere yazmışım, yazılar karışmış. Bir ayıklamaya çalışayım.

Birkaç yazı okudum masif ahşap, lamine kontrplak ve metal boru seçeneklerini karşılaştıran. Önce metal boru imiş kendi bağlantıları. Yamulunca arayışa girmiş.
Ahşap da olur diyor ama kompzit kontrplak tercih etmiş.

Ahşapta sorun istediğin kalite birşeyi bulabilmekte. Ahşap I-beamlerin çok farklı fiyatlı/kaliteli olanları var. Metresi 2  dolara da var, 6 dolara da. Kullanduğı ahşap ve yapıştırıcı kalite ve oranın bağlı.

Orada güvendiğim, presde yapıştırılıyor olması. Onun atması diye birşey yok. Ha, kopar mı, sanırım kaliteye bağlı.

Pultrüzyon dediklerinde önce uyanmadım, epoksiyle doyurulmuş falan gibi birşey cablandı kafamda.

Uşaktan mal aldığım fabrikanın adı PulTech. Yavdedim bu pul lafı yabancı gelmedi, neydi derken hatırladım. Denemiş görmüştüm. Biraz ciddi yük binince un ufak oluyor...

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #71 : Temmuz 20, 2025, 10:27:09 ÖÖ »

Niye iki kat, anlamadım. Belki farklımenteşe yapısı da kullanırım, kolunkendi ucundaki delikten geçem mil etrafında dönmesi gibi... Ama sonuçta aynı yerlerde aynı sayıda ama dikine eksen etrafında dönecek. 180 derece değil 90 derece açılacak.

Ha, anladım. Dikekseni oluştuemak için iki nokta laım diye. Kolun içinden geçen kalın bir mil yeterli olabilir mi?iki daha garanti tabi..

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #72 : Temmuz 20, 2025, 02:28:57 ÖS »
En sevdiğim "menteşe" tiplerinden biri de borulardır. Aslında bütün menteşeler bir tür min borudur. sağına soluna kanatçıklar yerleştirilmiştir.

Resimde, 50 mm boruyu dikey menteşe mili olarak kullanan bir bağlantı var.

Katmanlar 12 mm kalınlığında, 96 mm genişiğinde. Burada 8 katmanın dördü görülüyor.

Soldaki pembe ana tekneye bağlı, asıl yükü o çekiyor.

Açık mavi AMA'ya bağlı, onu ana tekneye bağlıyor
Koyu mavi de dolaylı olarak AMA'ya bağlanacak, yani açık maviye bağlanacak dikine bağlantı ile.

Üçünde de 50 mm çaplı delik var. Buralara 50 mm dışçaplı, 3mm et kalınlıklı boru parçaları gömülüp yapıştırılacak. Sonra bu delikten, mesela 42mm çaplı boydan uzun boru menteşe mili olarak geçecek.

8 katman tamamlanınca, koyu mavi ve açık mavi en alttan ve en üstten birer katman takviye ile pembeye değmeyecek şekilde birbirine bağlanacak. Aslına bu bağlantı bir tür örgü gibi, ara katmanlar için de yapılabilir ama bu açık mavi taşıyıcıyı zayıflatır. Böylesi daha iyi, hatta belki hiç gerekmez de.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #73 : Temmuz 20, 2025, 09:53:24 ÖS »
öğleden sonra AMA işlerine ara verip uçurtmayı denemeye gittim.

Viinçten ip çıkışını görmek istedim. İpler vinçten çıktıktan sonra ortalıkta açıkta dolaşmasını istemiyorum. O yüzden önce dördü birlikte yatay duran ana karbon boruya giriyor. İkisi sağa, ikisi sola dönüyor. onlar gittikleri yerde ana borudan çıkıp iki delikten dik duran ince borulara giriyor. O ikişer ip de, biri aşağı, biri yukarı çıkıp uçurtmaya bakan yüzden dışarı çıkıyor. Yani her ip üç defa doksan derece köşe dönüyor, keskin karbon boru kenarında. oraları törpüleyip yumuşattım. Kuşgözü zımbalar koyup epoksi ile yapıştırdım, ama durmadı, döküldü.

Böyle olunca vinç testte istediğimi yapamamış oldum. Viçte sorun yok, makaradan ip boşalıyor, ama uçurtma o üç köşeden ipi çekip alamıyor.elle çekipp ben salmış oldum ipleri.onunla da çok uğraşmadım.  3 4 metre p salıp bir bakmış oldum.

İşte o köşelerde ip yönlendirici gibi şeyler lazım. Ama küçük olcak, ama borunun içine yerleştirilebilecek, falan. yani zor işler. bakalım bir çözüm uyduracağız.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #74 : Temmuz 22, 2025, 09:28:32 ÖÖ »
Bakıyorum değişk trimaran tasarım ve yapımlaarına, ben çok mu abartıyorum acaba  bu sağlamlık konusunu diye düşünüyorum. Kalın kalın malzeme, hemen aklıma paslanmaz borular kullanmak geliyor falan.

Şu tekne üç aşağı beş  yukarı aynı boy. 14 m2 yelkeni var, 7 metre direk, 135 kilo boş 300 kilo dolu ağırlık. Kullandığı hareketli bağlantıya bakar mısınız? Gövdeyi çok sağlam yapmış amcam da, kollar koltuk değneğinden farksız.

Hemen gidip iki parça tahta alıp aynısını yapasım geliyor.

https://www.sailingcatamarans.com/index.php/designs-2/27-trimarans-under-25/223-strike-15-trimaran

bir de video bağlantısı var yazının içinde bağlantının açılış kapanışını gösteriyor.