Gönderen Konu: Lazer Kesici ve 4 İpli Uçurtma  (Okunma sayısı 1694 defa)

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
Ynt: Lazer Kesici ve 4 İpli Uçurtma
« Yanıtla #15 : Haziran 28, 2025, 05:37:34 ÖS »

Fikir tabiki guzel. Epey fazla katlanir trimaran calismalari var.
Fakat bu tarz calismalari tam tesekkullu bir ahsap atolyesi ve yeterince kompozit tecrubesi olmadan tehlikeli buluyorum. O menteseleri kompozit icine guzel sabitlemek sart.

Trimaran genisligi tek basina bir seyler ifade etmiyor bildigim. Diger butun parametrelerle ortak bir sonuca ulasiyor. Atiyorum 3 govde de ince ve uzundur, enine su kesimleri incedir, ip gibi dumduz gidebilir. Yan govdeler kucuktur. Bu sefer ruzgara ve dalgalari almasina gore tekne bir yone cekebilir. Katamaran dinamiklari basit ama trimaranda isler degisiyor.

Sen bir yana gidiyorsun, tekne bir yana gitmek istiyor. Her zaman yuk 3 govdeye esit dagilmiyor vs...

Butun bunlari dusununca, tekne mimari da olmadigini goz onunde bulundurarak ben oynakli menteseli yapisal elemanlardan siddetle uzak dururdum diye dusunuyorum. 2.5 metre de kisitlayici, ama  denizde zayif kalmasindan iyidir bence.

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Lazer Kesici ve 4 İpli Uçurtma
« Yanıtla #16 : Haziran 28, 2025, 08:21:46 ÖS »
Verdiğim bağlantıda yok, önceki sayfada, tasarım aşamasındaki çizimde menteşe görünüyor.

Böyle yaptıysa, menteşe dışarıda. Kompozit eleman resimlerdeki gibi hazırlanır. Menteşe (Belki altına alüminyum lama gibi destek parçası da koyup üstten alta kadar, mesela cıvata ile tutturulur. Altta yine aönce alüminyum lama, sonra pul somun. bir de kilit lazım altta, yoksa, kelebek gibi kanat çırpmaya başlar trimaran...