Gönderen Konu: Lazer Kesici ve 4 İpli Uçurtma  (Okunma sayısı 531 defa)

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Lazer Kesici ve 4 İpli Uçurtma
« : Mayıs 11, 2025, 01:25:56 ÖS »

Epeydir bu iki konu üzerinde çalışıyordum.

Araya lüzumsuz bir iki konu soktum, bütün kış boşa geçti sayılır. Sonunda döndüm, lazer kesiciyi tamamladım.

3 m x 1.5m boyutta kesim yapabiliyor. Öncelikli amaç 2.5m x 1.25 m x 6 mm kontrplak kesebilmek.

Yelken veya uçurtma kumaşı kesmek.

20wat lazer kafasıile şuan 4mm kontrplağı 200 mm/dak hızında kesebiliyorum. 6mm'yi henüz beceremedim. Yani ya üstünü yakıyor, ya da 5 mm.de kalıyor. Çalışmaya devam.

Bu arada uçurtma planları çoktan hazırdı. Çizim ve kesimi elle yapabilirdim, lazer kesiciyi bekledim. Hazır olunca bir iki denemeden sonra 70 gram/m2 naylon paraşüt kumaşından parçaları kestim.

2 3 günde acele diktim. Biriki deneme, bir iki ayar, bir iki değişiklikten sonra bugün Eh denebilecek duruma geldi.

Ön taraftan çeyrek kapalı, Single Skin, 9 Hücreli bir uçurtma. Sadece dört kontrol ipi var, o kadar. Kanat profili şeklini vermek içinbaşka ip yok.

Kalkışı, kontrolu kolay. Tek elle kullanılabiliyor. Yani ParaWing olarak kullanılabilir. Uzun iple kullanılabiliyor. Yani tekne çekmek için kullanılabilir. Tek elle kullanılabilecek kadar yakın olduğu için ipler, teknede çok özel donanım ve büyük yer tutmayacak.

İki video bağlantısı koyuyorum. Lazer kesici uçurtma parçasını keserken.

Uçurtmayı da tek elle kullanırken çektim ama görüntü iyi olmamış. Güneş tam karşıda ve çok parlak, ekranda ne var hiç göremiyorum. Arada bir görünüyor uçurtma.

Lazer kesici

https://youtu.be/rR-8qAjrWlc?si=dcjOuV9UEgDfqTqe

Uçurtma

https://youtu.be/swDY-zG5gzc?si=F72C155CR9PN3pp8

yk34

• Yeni Rehber
  • **
  • Ad Soyad: yusuf koçak
  • Bulunduğu İl: istanbul
  • Doğum Yılı: 1969
Ynt: Lazer Kesici ve 4 İpli Uçurtma
« Yanıtla #1 : Mayıs 12, 2025, 11:03:22 ÖÖ »
Hocam tebrikler. Uçmuşsun ya :okey

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
« Yanıtla #2 : Mayıs 12, 2025, 01:34:02 ÖS »
Cok basarili, tebrikler!

Lazerle daha kalin malzeme birkac adimda kesiliyor genelde. Ayni cnc kesim gibi. Her adimda kafa yuksekligini birkac mm indirip tekrar kesiyorsun. Eninde sonunda yeterince adim ile yeterince kalin malzeme kesebilirsin.

Fakat Z eksen kontrolu gerekir dogal olarak.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #3 : Mayıs 12, 2025, 09:24:35 ÖS »
Videonun açıklamasında yazmıştım ama buraya yazmamışım.

Lazer Kesicide Y ekseninde seri bağlı iki motor var, her biri bir rayda. Bütün yükü onlar taşıyor.

Hemen hemen bütün donanım XZ arabasında. X motoru, Z motoru, anakart TinyBEE, Lazer Modül, onun denetleyicisi, vıltaj dönüştürücüleri, soğutucu fan ... vs.

Yani Z kontrolu var ve kullanıyorum.

Daha önce 3d yazıcıyı lazere dönüştürdüğümde doğal olarak Z kontrolu vardı. Lazer 5W idi. 4mm kontrplağı dört turda kesiyordum. Ama pek yakmıyordu.

Şimdi lazer güçlü, iki tur yapsam yakıyor, yavaş gitsem yakıyor, gücü düşürünce de yetmiyor.

Lazeri kalınlığın ortasına odaklayın diyor. 6mm için, yüzeye değil deyüzeyin 3mm altına. Yapıyorum, tamam, diyeli 3 4 mm kesti. Ama yüzeyde kalın bir yanık iz bırakıyor, 6mm de kesilmiş olmuyor. İkinci tur için biraz daha aşağıyı odaklıyorum. Üstü yanıp kor oluyor. Değişik derinlik ve güç ayarları ile oynuyorum ama, henüz olmadı.

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
« Yanıtla #4 : Mayıs 13, 2025, 11:24:03 ÖÖ »
Su yaptigi is de gayet guzel.

Bende de OPT marka eski bir lazer var. 12mm ahsabi kesmistim ilk aldigim zamanlar. Hafif konik olmustu ama 2W lazer ile 12mm kesmek cilgindi. Tabi sacmaydi. 100 yil filan surdu kesmesi.  Sen zaten herseyi dusunmussun. Ama Ben yine de fikirlerimi suraya atayim.

Lazer'i daha yukari koyup daha uzaga odaklaman mumkunse ise bir faydasi olabilir.

Son olarak, 100 yil onceki deneyimlerimden hatirladigim kadariyla, multipass islerde lazer gucunu dusuk tutup hizi artirmak genelde daha iyi sonuc veriyor diye hatirliyorum.

Sendeki lazer de PWM kontrolludur zannimca?

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #5 : Mayıs 13, 2025, 07:23:17 ÖS »
Ekteki resimde yapığım çeşitli denemelerden bazıları var.

Her bir ayrı kare ya farklı hızdadır, ya farklı şiddette, ya da farklı derinliğe odaklı.

İdeal olanı çizginin en ince ve temiz olanı. Ama o ancak yüzeyde odaklarsan oluyor. Malzemenin içine, ya da senin dediğin gibi uzağa odaklarsan haliyle yüzeydeki çizgi daha kalın oluyor, kesmekten çok uakmaya başlamış oluyor. Resimdeki kalın çizgili kareler hep yüzey altına odaklı.

İkinci tur geçtiklerimi hemen anlamışsınızdır zaten anlatmam gerek yok.

Daha hızlı, düşük güçlü yapınca yüzeyden bir milim kadar ancak kesiyor.

Lazer TTL ve PWM destekliyor. Ama sinyali Fan'dan aldığım için fanda PWM yok Fan hız ayarı var, ama PWM ile yapmıyor.(MARLIN V2).

Kendim araya Nno koydum, TTL gelince Nano açılıyor, tek yaptığı değişik portlara sürekli değişik yüzdelerde PWN sinyal üretmek. Ama o Nanonun açılış zamanı gecikmeye neden oluyor. Sürekli açık tutmak için bir volta kaynağı da ona koymam lazım. Üşendim. TTL ile çalışıyorum.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #6 : Mayıs 13, 2025, 07:57:45 ÖS »
Uçurtma Versiyon 2.

Bugün yeni uçurtma diktim denedim.

Öncekinde çaşitli hava giriş delikleri denemiştim. Üste, altta, kapaklı, kapaksız.

Eh, uçuyordu işye de, pek diri değildi.

Yeniden diktim. Delikyok. İki yandan, kulaklardan giriş verdim. Oldukça küçük, farkındayım hava az gelecek, ama bir deneyeyim dedim. B planı hazır.

Bugün rüzgar çok kuvvetli idi. 40+ km/sa.

Karşıdan gelen rüzgar, üstteki hava tübüne giren havayı fazlası ile bastırıp dışarı atıyor.

Uçurtmayı biraz yere yatırır, rüzgarı daha tam gövdeden alısam tüpün yavaş yavaş dolduğu görülüyor, ana videoda anlaşılıyor mu bilmem.

Rüzgar çok kuvvetli olduğu için tek elle tutmak çokzor oldu., ama ekranı görebiliyordum, video biraz daha iyi oldu.

https://youtube.com/shorts/CRLBHz5YzBc?si=dM_SY0ncNoscb38K

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
« Yanıtla #7 : Mayıs 14, 2025, 08:13:22 ÖÖ »
Kenarlardakiler hadi neyse de, ortadakiler fena yanmis. 10mm malzeme olsa, bu yanik arka tarafinda olabilir. Ama on yuzeyde boyle yanmasi garipmis.
20W guce 6mm kontraplagi kesememesinde bir anormallik oldugu kesin. Tahminimce tek geciste duzgun kesmesi lazim sanki.

Abi senin bu ucurtma isi olacak gibi duruyor. Umarim yakinda istedigin performansi veren bir tane cikartirsin.

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #8 : Mayıs 14, 2025, 09:43:52 ÖÖ »
Lazer modülde soryn çok, tabii bir bakıma bilmeden aldım. Aletteçok ciddi (aptalca) tasarım hatası var. Satıştan kaldırmışlar. Yerine V2 çıkarmışlar, onu da kaldırmışlar, anca mı farkettiler bilmiyorum, aynı hata onda da var.

Alet 40mm sabit odaklı. Bunun 37mmi kabın içinde, yani sana aşağı doğru oynama payı en çok 3mm.

Diyor ki 10mm bir seferde keser. Aleti -5mm ayarla diyor. Oysa 3mm şansın var. Sonra? Çokda güzel cetvelli manivela yapmışlar mesafeyi hassas ayarlaman için. Ama aşağı gidemiyor.

Kabı söktüm, 40mm benim oldu. Tabi Z motoru ve Z arabasını kaba monte etmiştim, herşey silbaştan oldu.

Bunlar hava üflemeli. Fan değil de pompa. Pompa hariç zaten onu satıcı verdi. Gürültü bir yana bir işe de yaramıyor. Laserinucuna nozzle koymuşlar, üstten hava hortumu giriyor, ışınla birlikte hava basıyor. Güya soğutacak da yakmadan kesecek. Hiç öyle dğil. V2de hava bağlantısı değişmiş, delşk 5mm.den 8e çıkmış

O da olmamış ki kaldırmışlar. Benbüyük fan koydum, fırtına estiriyor. Bu sefer o kor yanan tahta alev almaya başladı.

Önce uçurtmayı halledeyim, sonra ona bakacağım.

Evet uçurtmanın son hali oldukça iyi. Dün koyduğum son videoyu 13 saatte 1000+ kişi izlemiş. Meraklısı çok.

Biriki değişiklik yapacağım. İstediğim kıvama gelirse 5 metrelik yapıp onu deneyeceğim. O da olursa sıra tekneye gelecek...

khbilen

• İleri Rehber
« Yanıtla #9 : Mayıs 15, 2025, 09:58:10 ÖÖ »
... Biz daha uçurtmayı yapmayı becermeye çalışırken adamlar rekoru geliştirmekte...

https://youtu.be/LzplGqRYuHI?si=EGqsv9fpAa7JGzdd

khbilen

• İleri Rehber