Gönderen Konu: Özel Teknelerde Bulundurulması Zorunlu Asgari Emniyet Teçhizatı  (Okunma sayısı 100 defa)

ozut

• Yeni Üye
  • *
  • Ad Soyad: Özdem Özdemir
  • Bulunduğu İl: Balıkesir
  • Doğum Yılı: 27.09.1967

Bildiğiniz gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan Özel Teknelerin Donatımı ve Özel Tekneleri Kullanacak Kişilerin Yeterlikleri Hakkında Yönetmelik’in EK-2 maddesi, özel teknelerde bulunması gereken asgari emniyet teçhizatını ayrıntılı şekilde düzenledi. Buna göre denizde can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla, tekne boyuna ve kullanım durumuna bakılmaksızın bazı temel ekipmanların teknede hazır bulundurulması zorunlu hale getirildi.

Ek:2

Bu teçhizatların bulundurulması ile tekne sahiplerinde bazı soru işaretleri var.Bu nedenle burada konu hakkında fikirlerinizi öğrenmek amacıyla bu konuyu paylaşıyorum.

5 metre altı tekneler için bu teçhizatlardan bazılarının bulundurulması benim açımdan sorun teşkil etmekte gibi duruyor.
Örneğin;
-Yangın baltası teknede ne işe yaracak,hangi şartlarda nasıl kullanılacak? (Nette 1.300 den aşağı yok)
-Barometre ve pusula fiziki olarakmı bulundurulacak, yoksa android telefonlara uygulamayı dijital ortamda yüklesek olurmu?(Yönetmelikte bu belirtilmemiş)
-Yangın battaniyesi, her tarafı suyla çevrili bir ortamda faydası ne olabilir?
-Siyah küre, teknede bunu asacak bir yer sorunu olacak.(kamerasız,gölgelik direği olmayan teknelerde)
-Termometre, en faydasız bulduğum(telefonlarda hava durumu var)
-Ayna,sizce gereklimi?
-Dürbün......?

5 metre altı manuel kullanımı olan teknelerde bu teçhizatları bulundurma işi dahada sorun.Mesela: barometre,termometre,pusula,ayna,siyah küre bunları koyacağı veya takacağı yer yok.

Ek:2 de belirtilen teçhizatlardan birinin bulundurulmaması halinde metre başınada bin lira cezası var.

ozut

• Yeni Üye
  • *
Ynt: Özel Teknelerde Bulundurulması Zorunlu Asgari Emniyet Teçhizatı
« Yanıtla #1 : Şubat 10, 2026, 03:10:42 ÖS »
Barometre ve pusula işini android telefona yükledim.İsteyen olursa buradan crackli sürümünü paylaşırım.

ozut

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #2 : Şubat 10, 2026, 05:23:06 ÖS »
Aynayı.Bu gün Liman Başkanlığına sordum.Bu ayna dikiz aynasımı,yoksa el aynasımı diye.El aynası dediler.

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
« Yanıtla #3 : Şubat 10, 2026, 06:24:10 ÖS »
Farkinda olmadiginizi dusunerek yazma geregi duyuyorum.

Crackli yazilim kullanmayin derim. Hem genel ahlak disi hem de yasa disi.
F-droid uygulamasini indirin. Bu uygulama acik kaynakli ve ucretsiz yazilimlari kolayca bulup telefonunuza kurmanizi sagliyor. Orada yeterince pusula barometre vs uygulamalari var.
Indirin kurun kullanin. Kimsenin de hakkina girmeyin. Neticede her yazilimi gelistirmek icin birileri emek harciyor ve bir deger belirliyor. kirik yazilim kullanmak emek hirsizligidir ve herhangi bir hirsizliktan farki yoktur.

Telefon sensorleri yuksek dogruluklu olmaz ( en pahali telefonlardakiler de ). Kalibrasyon garantileri yoktur. Dogru degerleri gosterecekleri de garanti degildir. Guvenlik ekipmani sayilmazlar ve guvenlik ekipmanlarinin yerine de gecemezler.

Basit pusula ve barometre alin. Mekanik pusula, temel pusula kurallarina uydugunuz surece her zaman dogru manyetik kuzeyi gosterir.

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
« Yanıtla #4 : Şubat 10, 2026, 07:04:58 ÖS »

Bu teçhizatların bulundurulması ile tekne sahiplerinde bazı soru işaretleri var.Bu nedenle burada konu hakkında fikirlerinizi öğrenmek amacıyla bu konuyu paylaşıyorum.

5 metre altı tekneler için bu teçhizatlardan bazılarının bulundurulması benim açımdan sorun teşkil etmekte gibi duruyor.
Örneğin;
-Yangın baltası teknede ne işe yaracak,hangi şartlarda nasıl kullanılacak? (Nette 1.300 den aşağı yok)
-Barometre ve pusula fiziki olarakmı bulundurulacak, yoksa android telefonlara uygulamayı dijital ortamda yüklesek olurmu?(Yönetmelikte bu belirtilmemiş)
-Yangın battaniyesi, her tarafı suyla çevrili bir ortamda faydası ne olabilir?
-Siyah küre, teknede bunu asacak bir yer sorunu olacak.(kamerasız,gölgelik direği olmayan teknelerde)
-Termometre, en faydasız bulduğum(telefonlarda hava durumu var)
-Ayna,sizce gereklimi?
-Dürbün......?

5 metre altı manuel kullanımı olan teknelerde bu teçhizatları bulundurma işi dahada sorun.Mesela: barometre,termometre,pusula,ayna,siyah küre bunları koyacağı veya takacağı yer yok.

Ek:2 de belirtilen teçhizatlardan birinin bulundurulmaması halinde metre başınada bin lira cezası var.

Kucuk bir balta alin koyun. Mufettisin 5 metrelik teknede 1 metre sapi olan kirmizi bir balta gormeyi bekleyecegini cok dusunmuyorum. Ama bir balta gorurse olumsuzluklara karsi daha hos gorulu olmasina yardimci olabilir. Ustelik balta acil durumlarda cok kullanisli bir ekipmandir. Tek darbede is bitirmesi sebebi ile oldukca pratiktir.

Barometre, pusula, onceki mesajimda acikladim. Telefonunuza guvenmeyin derim. Zaten bunlar pahali ekipmanlar degil, bir kamp/doga sporlari magazasindan butcenize uygun birer tane alin koyun. Yer de kaplamazlar. Onemli bir para da tutmazlar. Kamarali daha buyuk bir tekneniz olursa daha deniz isi pusula ve barometrelere yonelirsiniz.

Yangin battaniyesi sorguladiginiza degmez. otomobillerde acil durum ekipmani olarak satilan ucuz yangin battaniyelerinden alin iki tane koyun.

Siyah kureyi bilemiyorum.  Ben Turkiye'de yasamiyorum. Bunu da hic duymadim. Buralarda zorunlu degil.

Termometre: Telefonlardaki hava durumlari internetten indirdigi sizin konumunuza en yakin hava durumu istasyonlarinin verilerini yayinlar. Cok az telefonda gercek termometre var. Onlarda bile hava durumu uygulamalari hala cihazin termometresini degil, internetten konumunuza iliskin buldugu datayi yayinliyor. Bunlar da gercek zamanli degildir. Belki saatte bir belki birkac saatte bir guncellenebilir. O da internetiniz cekiyorsa. Kucuk basit ucuz bir termometre alin ( dijital olmayan ) yer de kaplamaz. butce de kaplamaz.

Deniz nemli bir ortam oldugu icin insan ortam sicakligini dogru algilayamaz. Etrafinizda bir termometre olmasi faydaniza olur.

Aynayi bilemedim. Ama sorgulamaya deger mi ki? alin koyun bir ayna. Onlar da mutlu olsun siz de.

Durbun iyidir ya. Uzakta bir tekne gorursunuz. bakarsiniz bayragina mayragina. Eli silahli manyak var mi ustunde vs :D

Neticede bunlar emniyet techizatlari diye yayinlanmis. On gorulebilir durumlarda isinize yarasin diye degil, on gorulemeyen durumlarda hayat kurtarsin yada guvenliginize yardim etsin diye dusunulmus seyler.