Gönderen Konu: Ha bu işte hakikisi  (Okunma sayısı 391 defa)

khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 986
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ha bu işte hakikisi
« : Mart 19, 2025, 08:26:24 ÖS »

Bu tamam olmuş.

Bu uçurtma. Detay bilmiyorum ama büyük görünüyor. Tabii tekne çok özel.

"Pilot" Kıyafeti ve donanımı özel.

Max hız 44 mil saatte...
https://youtu.be/BRdt9F3RtIQ?si=lMznS-gj0yyxlV4j

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 693
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Ha bu işte hakikisi
« Yanıtla #1 : Mart 19, 2025, 08:57:35 ÖS »
Cilgin bir calisma olmus. Gercekten de basarmislar.

Gordugum kadariyla senin yontemler de bunlarin yaptiklari ile hep paralel.

Tabi bunlar parayi dokmus projeye. Hidrolik ucurtma kontrolleri payroteknik guvenlik zimbirtilari vs. He masallah :)


khbilen

  • İleri Rehber
  • ***
  • İleti: 986
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Ynt: Ha bu işte hakikisi
« Yanıtla #2 : Mart 20, 2025, 07:06:13 ÖÖ »
Hepsini okuyamadım ama yorumların birine verilen cevapta ilginç detaylar var.

Adamın biri  "... Buna bi de hydrofoil taksan hızın iki misli olur... " demiş. "Bu" dediği tabii tekne. Cevap olarak demişler ki, yok, iki katına çıkmaz yarıya düşerdi.

Sonra açıklaması var. Diyor ki, biz senin bildiğin hydrofoil kullansaydık bu tekne havalanır kontrol edilemezdi. Bu teknede şu anda hydrofoil var, ama tekneyi yükseltmek için değil, tam tersi, suya bastırmak için negatif lift sağlıyor. Yani arabalara takılan sproiler gibi.

Biz 150 mil/saat hedeflediğimiz için güvenlik ve kontrol çok önemli. O yüzden ters kanat kullanıyoruz diyor.

150 mil çok yüksek bir hız. Formula1 gibi. Şuan Amerika Kupası tekneleri 100 km/saat düzeinde. Buadam 300 km/saat den sözediyor. AeroHydroDynamic olarak mümkün olabilir belki de, sürtünme çok yüksek. O hızda o sürtünmeye hangi tekne nasıl dayanır bilmem...

sessizsakin

  • Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • İleti: 693
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Ha bu işte hakikisi
« Yanıtla #3 : Mart 20, 2025, 09:13:28 ÖÖ »
F1 H2O araclari 200 ~ 250km/s goruyor. Ama mukemmel kosullarda, cam gibi denizde filan.

Hydrofoilde ucup gitmeyi kontrol edebilirler. hucum acisi negatif de ayarlanabilen simetrik bir foil ile tekneyi hem suyun ustunde tutup hem de ucup gitmesine izin vermeyebilirler.

Fakat bence geleneksel(dunku bok nasil geleneksel oluyorsa... ) hydrofoil kullanmamalarinin asil sebebi yanal direnc ve kavitasyon olabilir en iyi ihtimalle.

Tekneyi suyun yuzune cikarinca kanat yandan cekerken duz hizada gitmesini saglamak cok zor olacaktir. Yanal direnc yaratmak icin bu sefer suya birden fazla dikey kanat sokmalari gerekir. Bu da toplam islak alani hali hazirdakinden daha fazlaya bile cikarabilir sanki.

Kavitasyon ise apayri bir konu. Muhtemelen 150 mil hizi daha ufukta gormeden olusan kavitasyonlar sebebi ile hidrofoil muhtemelen dagilir gider. Adamantiumdan vs yapsan bu sefer hidrofoil kalir, tekne dagilir gider.


F1 H2O da tekneler tamamen cok az bir yuzeyleri uzerinde planing yaparak o hizlara ulasiyor. Pratikte bir spor arabadan daha az contact patch ile daha kaygan bir zeminde olduklarindan o suratler mumkun oluyor. Fakat, hersey pamuk ipliginde. Pilot her an pervane trim'ini mukemmel tutmak durumunda. Hizina, dalgalara gore vs. Hic basit bir konu degil. Bir hata yapsa tekne burnunu gomuyor. Baska bir hata yapsa ucup gidiyor.



Bu ucurtmacilarin tekne bence gayet mantikli. Su yuzeyinde kavitasyon olusmuyor. Zaten tekne hafif. Suyla iliskisi gereginden fazla degil.  Fakat 300km/s hizlar icin kasirga kosullarinda ruzgar gerekecektir. Bence bu hedef daha ziyade yatirimcilarin hevesini yukseltmek icin konmus bir hedef. En sonunda 150km/s lerde konuyu baglayip kaldirirlar bence. Yada evlerini arabalarini alirlar sonra proje hedefinin tutmayacagi anlasildi deyip iflasini duyurur filan. Genelde boyle calisiyor bu isler.



 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
2 Yanıt
3617 Gösterim
Son İleti Haziran 29, 2013, 02:05:15 ÖÖ
Gönderen: ozngms