Sayın Varnalı KADİR bey;
Sizin ile aynı düşüncedeyim. Elektrik motorlu bir tekne yapıp min. masraf ile dünyayı gezmek benimde düşüncem. Araştırma yapılacak ve ufkumuzu acacak daha bir çok konu var. Sabit kanat yapılıp tekne hızlandıkca sürtünme azaltılabilir görüşündeyim. Zamanın bizim için işlemesi dilegi ile…
Saygılarımla...
Sayin Sami Bey,
Benzer dusuncelerde baska insanlar gormek guzel. Daha cok insan daha cok deneyim demek

.
Benim birincil amacim minimum eforla dunyayi dolasmak. Yani haritaya gitmek istedigim rotayi gireyim, gerisini bilgisayar halletsin dusuncesindeyim. Kanat yelkeni kontrol etsin, hidrofoili kontrol etsin, dumeni kontrol etsin. Bana sadece etrafta baska tekneler varken ve demir atarken is dussun niyetindeyim. Yani dunyayi gormekle, denizlerde yolculuk yapmakla ilgileniyorum. Yelken sporu ile degil. Bu da bu tarz tekniklerle mumkun. Ayrica dunyanin bizim sorumlulugumuzda oldugunu dusunen birisi olarak dizel motorun marsina oyle gonul rahatligiyla basabilecek birisi degilim

. Tabi ekonomi de isin bir diger boyutu. Bence tasarim ve muhendisligini kendin cozebildigin surece, kanat yelken ve hidrofoil, klasik yelkenden daha kolay ve ekonomik.
Ne yazik ki pil hala buyuk sorun. Butun tekneyi pil haline getirmedikce tamamen elektrik motoruna motor diye guvenerek okyanusa acilmak hic mantikli gelmiyor.
Bu sebeple teknenin mumkun oldugunca verimli olmasi ve hareket icin minimum enerjiye ihtiyac duymasi gerek. Boylece minimum pil, optimum motor ve yedek guc icin uygun bir dizel jenerator ile okyanusa cikmak guvenli olabilir. Benim planimda da hidrofoil burada devreye giriyor. Ruzgar'i kullanamayacagimiz zamanlar veya motor gucune ihtiyacimiz oldugunda, hidrofoil elektrik motorunun isini %30 kolaylastirsa bile, bu nereden baksan %30 daha uzun pil omru eder. Bu bakimdan kafa yormaya deger diye dusunuyorum.
Butun dunyada cilginlar gibi daha verimli pil arastirmalari yapiliyor. Olur da yarin birisi cok daha iyi bir pili piyasaya surerse bu isler daha kolaylasacaktir tabi.