Selam volkan,
Normal elektrotla kaynak tutar mi emin degilim, hic boyle birsey denemedim. Ancak kaynak tutsa bile cok zayif olmasi muhtemel.
Kaynak elektrotlari, kaynak yaptigin metalle ayni alasim olmuyor. Hatta benzer bir alasim bile olmuyorlar. Oldukca farkli malzemeler oluyor. Cogunlukla da kaynak yaptigin metalden zayif alasimlar oluyor ve kimyalari tamamen kaynak yapacagin malzemeye gore hazirlaniyor. Yani A metali icin olan elektrot, B metalini ya hic tutmaz ya zayif tutar, ya malzemeyi asiri gevreklestirir. Bir cok olumsuzlukla karsilasirsin. Dolayisi ile, dogrudan kaynak yapilacak metal icin hazirlanmis elektrot kullanman gerek. Isin dogru yolu bu.
Yani asil amacin guclendirmek iken malzemeyi daha da bozup zayiflatman yuksek olasilik.
Kaynak makinesi alma konusunda zaten elektrot kaynagi ile ince malzeme kaynatmanin sorun oldugunu kesin dile getirmisimdir diye dusunuyorum.
Normal celik ( demir diye de adlandirdigimiz malzeme ) kaynaginda kullandigimiz siradan elektrotlarin kalitesi cok ciddi derecede onemli degil. Cunku normal celikler bu tarz islerde oldukca toleransli malzemeler.
Ancak paslanmaz, aluminyum gibi daha janjanli metaller cok nazlidir. Elektrot kalitesi sonucu cok degistirir. Kaynak yontemi ve ustaligi da sonucu cok degistirir. Normal ark kaynaginda ( senin makine ) Elektrot'un nem almamis olmasi ve uzun sure rafta kalmamis olmasi da cok onemlidir.
Taze, neme maruz kalmamis ve kaliteli elektrot kullanmaya bak. Iki kat paraysa bile, emin ol degiyor.
Paslanmaz çelik kaynağı elektrod malzemesi kaynatılacak malzeme ile hiç bir zaman tutmayacağından sorunludur ve korozyon neredeyse kesindir. Paslanmaz çelik zincir imal edenler bile bunu çaresini tam bulmuş değiller, sadece bir Alman firmasının zincirlerinin kaynak yerinden paslanmadığını biliyorum ama nasıl becerdiklerini bilmiyorum. Elektrodla paslanmaz kaynağı malzemede dönmeye neden oluyor, çok usta kaynakçılar tam olmasa da değişik noktalardan nokta kaynağı yaparak kaynaklanan parçaların dönmesini kısmen engelleyebiliyor. Mümkünse gaz altı paslanmaz çelik kaynağı yapan bir atölyeye verin ve onların yapmasına izin verin, paslanmanın tam önüne geçemeseniz bile dönme çok az olacaktır.
Kaynak isinde oksijen ve inert olmayan ortam gazlarinin etkisi buyuktur. Kaynak sicakliklari cok yuksek oldugundan, eriyik metal havadaki elementlerle bilesik/alasim kurma derdine girer. Cogu zaman da bunu basarirlar. Bunun olmamasi icin kaynak ortaminin ve kaynak sisteminin uygun kosullarda olmasi gerekir.
Zincir imalatlarinda elektrotlu kaynak tercih eden var midir bilmiyorum. Punta kaynagi ile kaynatilirlar. Yani kaynatilacak yuzeyler birbirine bastirilir ve iclerinden yuksek amperli akim gecirilir. Metalin yarattigi direnc isiya donuserek erimelerine, bu da kaynamalarina sebep olur. Ortada elektrot yok. Ancak, Bu punta kaynagi genellikle fabrika ortaminda, fabrika atmosferine maruz sekilde yapilir ve kaynak bolgesi acik atmosfere maruz kaldigi icin, kaynak bolgesine alasimin kalitesini dusuren istenmeyen oksijen, azot, karbon gibi elementler dahil olur. Bu da bu bolgenin zayif ve korozyona acik hale gelmesine sebep olur.
Punta kaynaginda orjinal alasim metali birebir yakalamak icin metalin tamamen yagdan ve kirden arindirilmasi ve argon gazi gibi inert bir atmosferde yapilmasi gerekir. Bu sartlarda punta kaynagi ile yapilan kaynak, orjinal alasima en yakin kaynak bolgesini veren yontemdir.|
Tabi argon gazi pahali, metali butun yagdan kirden arindirmak pahali... argon atmosfer yuzunden ortamda insan calisamayacagi icin otomasyon pahali... Bunu dunyada cok az yapan olmasi cok normal.
Bu kadar tatava yaptiktan sonra

;
Normal elektrotla, normal celigi paslanmaz celige kaynatanlar gordum. Dolayisi ile isini gorecek kadar tutmasi muhtemel.
Benim bakis acimdan her ne kadar bir isin dogrusu neyse oyle yapilmasi gerekiyor olsa da, bazen hayatta isler oyle yurumuyor ve boyle olmaz denilen seyler de gayet olabiliyor.
Bu sebeple sana onerim, hurda bir malzeme de deneme yapman. Sonuc seni tatmin ederse neden olmasin diyorum.
Normal celik elektrodu kullanirsan muhtemel sonuclar soyle olacaktir :
Paslanmaz elektrota gore daha zayif bir kaynak bolgesi olacaktir.
Muhtemelen kaynak bolgesi daha kirilgan olacaktir. Kirilgan malzemeler titresimi sevmez. Bu sebeple paslanmaz motor braketini normal elektrotla kaynatmak kotu bir fikir gibi geliyor bana.
Dumen gibi asiri titresime ve asiri yuke maruz kalmayan yerlerde cok sorun gormuyorum. Ancak paslanma epeyce sorun olacaktir. Mutlaka cok iyi temizleyip boyamalisin.
Malzemeler korozyona dayansin diye icine malzemenin yuzde bir, binde bir oraninda farkli malzemeler koyarak ozelliklerini degistiriyorlar. Sen dogrudan 100% farkli malzeme ile kaynak yapinca, muhtemelen korozyon direnci diye birsey kalmayacak... Kesinlikle iyi temizleyip boyamalisin.
Motor braketlerini elektrot kaynagi ile kaynatmak yerine yeni malzeme kesim bukum ile mumkunse bence daha iyi bir fikir. Bukum isini gormuyorsa, kaynagi paslanmaz konusunda uzmanlasmis birisine yaptirmanda buyuk fayda var. Eger daha pratik bir cozum lazimsa, normal celikten kes kaynat. Guzelce boya. civata yerlerine koli bandi yapistirirsan civatayi sabitlerken boya cizilmez. Rondela kullanman lazim zaten, bu da boyayi korur. Neticede duzgun civatalama neticesinde iyi boyanmis celik de uzun yillar isini gorebilir.