Inverter elektrot kaynak makineleri en uygun makineler. Bu makineleri alirken, uc kurus fazla verip duzgununu almakta fayda var. ne idugu belirsiz markalardan uzak durmak lazim. Zira IGBT denen parcalari yanmaya musait ve yaninca makine ise yaramaz. degistirmesi de yenisinden pahaliya gelir. Kesinlikle eski trafo tip makinelerden alma. Inverter makineler cok saglikli kaynak yapar. Bu makinelerde calisma orani vardir. Mesela makine 200 amper diye satilir. Ama 200 amper'de araliksiz kaynak yapamazsin. calisma orani vardir makinenin. mesela 200 amper, %10 calisma orani var diyelim. yani kabaca 10 dakika calistiysan, 90 dakika dinlendirmen gerekir. ama ayni makineyi 100 amprede kullanirken calisma orani %50 olur. 10 dakika calisir, 10 dakika dinlendirirsin.
Elektrot kaynak makineleri ile et kalinligi 3mm den ince sac ve profilleri kaynatmak iskencedir, asiri ustalik gerekir. Ama 3mm ve ustu et kalinligindaki celiklerde ver coskuyu gitsin. cok kolay ve rahattir. Bu sebeple de amator isler icin oldukca kullanislidir. Ustelik en hafif kaynak makineleridir. saga sola rahatlikla surukleyebilir, orda burda dusunmeden calisabilirsin. Sadece celik ( demir profil vs. ) icin uygundur. Kaynaktan sonra, kaynak alaninda koruyucu bir kabuk olur. bunu temizlemen gerekir. Temizledikten sonra eger kaynagin kotu oldugunu dusunursen ve uzerine takviye yapmak istersen, bu koruyucu katmani iyice temizlediginden mutlaka emin olmalisin.
Eger ki et kalinligi 3mm den ince malzemelerle bolca calismam gerekebilir dersen, o zaman mig/mag makinelere yonelebilirsin. Turkcesi gazalti makineleri. Su an Turkiye'deki yayginliklarini bilmiyorum ama bunlarin gazsiz calisanlari da var. Flux core denen ozel bir kaynak teli ile calisiyor ve gaz'a ihtiyaci olmuyor. Tel biraz pahali olsa da, gazla ugrasmaktan ve gazin masrafindan daha uygun. Bu makinelerin de inverterleri var. Bu makinelere kaynak teli rulo halinde takilir ve sen kaynak yaptigin surece elindeki torcun icinden kaynak telini kendisi besler. Makinesi biraz daha pahalidir, ama elektrot kaynak makinesinden cok daha kullanislidir. Elektrot kaynak makinelerinden daha agir olduklarindan, onlar kadar saga sola kolayca surukleyemezsin. Mobilitesi biraz zayiftir. Ancak ben imkan varsa, elektrot makinesi yerine flux core tel kullanan gazsiz mig/mag makinesi almayi tercih ederdim. Yine de bu makine ile de 2mm'nin altindaki et kalinliklarinda cok zorlanirsin. Uygun makine ve tel ile celik disindaki metallere de kaynak yapmak mumkun. Kaynak sonrasi koruyucu tabaka olusmaz. temizleme derdi yoktur. Baktin kaynak istedigin gibi olmadi, temizleme zahmeti olmadan tekrar dalabilirsin.
Flux core tel kullanmayan makinelerin mutlaka kaynatilan metale gore uygun gaz kullanmasi gerekir. Sanirim Co2 veya argon + Co2 kullaniyorlar. bu kismina pek hakim degilim.
Et kalinligi 2mm ve alti saclarla bolca isim olur dersen, o zaman tek secenek tig kaynagidir. Elini alistirdiktan sonra zar kadar ince metallere bile kaynak yapabilirsin. Bu aletin iki turu vardir. DC voltaj ucuz olani. AC voltaj pahali olani. AC ile, uygun tel kullanarak cok cesitli metallere kaynak yapman mumkun. DC ile Daha ziyade Demir icerikli metallere kaynak yapabilirsin ( celikler, paslanmaz vs ). Bu alet normal sartlar altinda Argon gazi kullanir. Degisik metaller icin helyum, argon+helyum gibi gaz karisimlari kullanilir. Celikler hep argon'la yapilir. Bu alet gazsiz calismaz. Elektrotlari cubuk halinde gelir. Bir elinle elektrodu beslersin, diger elinle kaynak torcunu kullanirsin. Digerlerine gore daha yavastir. Ancak En kaliteli ve kontrollu kaynak tig kaynagi ile yapilir. Diger makineler sanayi ustasi isi gibi olurken, tig kaynagi daha sanatsal kalir. Koruyucu kabuk olusmaz. Temizlik gerektirmez. Capaksiz, kabuksuz mis gibi kaynak olur.
Ozetle, kaynak yapacagin genel et kalinligi en onemli faktor. Daha kalin metaller icin makine ucuz, kullanim kolay. Daha ince metaller icin makine pahali, kullanim zahmetli.
Uc bes profil kaynatayim, birbirini tutsun yeter diyorsan, 150 - 200 amper inverter elektrot kaynak makinesi senin aradigin sey. 200 ampreden buyuk makine cok gereksiz. 150 amper alti da zayif olur, makine yanmasa da ikide bir isi korumasi atar.
Eger Turkiye'de varsa ve butcen esneyebiliyorsa, Ben yine de flux core mig makine tercih ederdim. Zira elektrotlu kaynagin kaynak sonrasi kabuk temizleme ve eger kaynak kotu olmussa tekrar kaynak yapmak icin eski kaynagin uzerini ( deliklerin icine dolmus koruyucu kabuk kalintilarini vs ) cilginlar gibi temizlemeye calisma zahmetleri cok gicik ve asiri zaman alan bir is.
Yaninda ihtiyacin olan seyler:
1 - kaynak cekici. kaynak kabugunu temizlemek icin lazim.
2 - tel firca. kaynak yapilacak alani veya kaynak kabugunu temizlemek icin.
3 - en onemlisi, kaynak maskesi. Mutlaka otomatik kararan ve kafaya takilan kaynak maskelerinden al. Elle tutulan dandik maskeler cok zahmetli, bir elini mesgul eder ve cogu zaman insan maske tutmadan iki punta ativereyim diyerek gozlerinin omrunu yariya indirir. Otomatik maskeler super kullanisli.
4 - Kaynak sirasinda mutlaka vucudunu komple orten, uzun kollu kiyafetler giy. Zira kaynak isigi cok yogun UV gibi zararli isinlar icerir ve 10 dk kaynak isigina maruz kalmis deri, yaz gunesinde saatlerce gunese maruz kalmis deriden kat kat fazla kanser riski tasir. Sadece gozleri degil, butun vucudunu kaynak isigindan mutlaka koru.
5 - kaynak eldiveni. Bunlar genelde deriden olur ve kolay kolay yanmazlar. Hem sicak demiri tutmak, hem de kaynak sirasinda olusabilecek istemsiz temaslar yada capak sicramalarinda yaralanmani onler. Cok onemlidir. Ben sahsen dirseklere dogru uzanan, uzun boyunlu eldivenleri tercih ederim. Kaynak eldiveni bol olmali. elini savurdugunda elinden cikip yere dusmeli. Zira icine birsey kactiginda ihtiyacin olabilir.
6 - Kucuk avuc taslama. Nerede ne zaman bir kaynagi taslamak gerekecegini bilemezsin

. Olmazsa olmazdir.
Ayrica, ayarli penseler, iskenceler, miknatisli ( profilleri yerinde tutabilen ) gonyeler vs oldukca kullanislidir.
Ben daha once kendim "expressweld" markasinin 200 amperlik elektrot ve 200 amperlik tig kaynagini kullandim. Bence expressweld makineler oldukca iyi. Sanirim Turk yapimi. Cinden getirip marka basiyor da olabilirler. Neticede kaliteliler. Fiyat performanslari bence iyi. O markaya bakabilirsin.
Gene cok yazdim

. Kolay gelsin.