Resimlerde tekne cok belli degil.
Ben olsaydim soyle bir yol izlerdim.
Tekneyi aldigim kisi babam olsa bile guvenmezdim.
Once tekneyi bastan asagi guzelce zimparadan gecirmek, varsa gorunmeyen kusurlari, olasi sorunlari gun yuzune cikarmak.
Varsa curumeleri hasarlari tamir etmek.
Varsa zayifliklari gidermek.
Kaplamayi da su sekilde yapardim :
1 - yuzeyi zimparalamak.
2 - elyafi sermek. Insanlar elyafi cesitli sekillerde tutturuyor. Ben muhtemelen basit raptiyeler kullanirdim.
3 - elyafi epoksi ile kaplamak. Bu konuyu burda detayli yazmak gereksiz. elyafin nasil epoksilenecegine dair bir suru yazi bulabilirsiniz.
4 - guzel bir zimpara.
5 - Gunesin UV isinlari epoksiyi bozar. Dolayisi ile bir sekilde gunes gorecek yerleri UV dayanimli boya ile guzelce boyamalisiniz. Boyamanin nasil yapilacaginin da bir suru detayli yazisi var.
Sunlara deginmek isterim. Epoksinin, kurlenmis epoksiye iyi yapismadigi bilinen bir konu. Bunun 100% cozumunu ben bilmiyorum. uzman da sayilmam zaten.
Epoksi kurlenmeden once de butun tekneyi once epoksileyip elyaf serip tekrar epoksi ile elyafi yediremezsiniz ( buyuk konusmayayim gerci

Ama zor yani

).
Yani sizin yazdiginiz siralamada, yuzeye once epoksi, sonra elyaf epoksi bence yanlis bir yontem. Hem gereksizde. elyafi epoksiyle guzelce doyurmalisiniz. Bunu yaptiginizda epoksi ahsaba da yedirilmis olacaktir. dolayisiyla bence ahsap yuzeye once epoksi yapmamalisiniz.
Birkac kat elyaf uygulamak konusunda ise :
Ahsap tekneye elyaf recine uygulamanin 2 amaci bulunur. Ikisinden birini yada ikisini birden hedefleyebilirsiniz.
1 - ahsabi sudan ve darbelerle asinmadan korumak.
2 - Tekneyi guclendirmek.
Eger tekne yeterince guclu ise ve ekstra guclendirmeye ihtiyac duymuyorsaniz, bence birden fazla kat elyaf uygulamanin cok bir anlami yok. Zira bir kat epoksi de bence yeterince yaliktan ve asinma direnci saglayacaktir. Ustelik eger amaciniz saglamlik degil sadece su yalitimi ve asinma direnci ise, bence orgu elyaf uygulamaniza da cok gerek yok. kece elyaf bildigim kadariyla daha ucuz ve uygulamasi cok daha kolay.
Ancak is, tekneyi guclendirmek oldugunda isler degisir.
Guclendirme icin kece elyafin tek basina cok katkisi yoktur.
Tekneyi guclendirmek icin, orgu elyaf kullanmak ve elyaflarin yonune dikkat etmek lazim.
Ahsabin damarlari ( lifleri yada fiberleri de diyebiliriz ) ne yondeyse onlar da ayni elyaf gibi davranip tekneyi o yonde kuvvetli kilar ( genellikle teknenin boyuna olur ). Genelde icerdeki postalar da tekneyi dikine gelen kuvvetlere karsi korur. Cogu denizci, tekneyi diger yonlerdeki kuvvetlerden de koruyabilmek icin, ahsap fiberlerine capraz ( 45 derece ) gelecek sekilde elyafla kaplar. Boylece tekne bir cok farkli yonde olusan kuvveti karsilayabilir. tekneyi daha da kuvvetlendirmek icin orgu elyaflari 45 ve 90 dereceler seklinde daha fazla kat uygulayabilirsiniz.
Tekneye gereginden fazla elyaf uygulamanin hem maddi hem tekneye agirlik vs.. hem de gelecekteki tamiratlar bakimindan faydasinin olmadigini dusunuyorum
Tekrar diyorum, Ben uzman degilim, tekne konusunda da cok bilgim henuz yok. Ancak fiber urunlerle cok calistim. Gerek teknik gerek estetik anlamda yeterince bilgi ve tecrubem var. Yazimi o sekilde dikkate almanizi tavsiye ederim.