Nezamandır müsait olamadığım için yazamadım,paylaşamadım.
Her yerde saçma saçma muhabbetler geçiyor,her kafadan farklı bir ses çıkıyor.Bu gözler kendi yaptığın tekneye Ce belgesi de alman lazım diyenleride gördü,ruhsat alamazsın diyenleride gördü.
Bu konuyu en tepede sabitleyerek bırakacağım ki artık bizler de sorularla karşılaşmayalım.
Hepsini sırayla buraya ekleyip paylaşıcamda şuan vakit buldum ve telefonumda fotoğrafı vardı hemen paylaşayım dedim. Resmin üzerinde mavi tükenmez kalemle yazılan herşey bizzat liman başkanının yazısıdır,kendiside benim teknemin başvuru dilekçesi olur.Dikkatlice inceleyin bakalım neler gerekliymiş,neler gerekli değilmiş.
EDİT 1: Sizlere daha önce bu mesaji editleyip detayları yazmaya çalışacağımı söylemiştim. Şimdi dediğimi yapma zamanı. Nihayetinde teknemi kayıt ettirebildim. Aşama aşama neler yaptım sırasıyla anlatayım sizlerinde kafasındaki karışıklık giderilmiş olsun artık.
1- İlk önce şu linke tıkladım.
https://atlantis.udhb.gov.tr/gemi_isim/web/basvuru_adim0.asp .
bu link ne işe yarıyor derseniz teknenize hangi ismi koyacaksanız o ismin hakkını alıyorsunuz buradaki başvuru ile. Başvuruyu tamamladığınızda teknenizin ismi adınıza ayrılmış oluyor ve belirli bir süre içinde sistemin size verdiği dilekçe ile liman başkanlığına başvurabiliyorsunuz. Ben bu linkten teknemin adını Suerte Vogo olarak aldım ve kendi bilgilerimizide girerek talep dilekçemi yazdırdım.Bu işlemi liman başkanlıklarında da yapıyorlar ama siz insanları uğraştırmayın boşuna evde kendiniz hazırlayıp dosyanıza koyun.
2- Tekne yapım sürecinde tüm satın aldığım malzemelerin faturalarını biriktirmiştim ve bunların hepsini güzelce ayırarak dosyaladım.
3-Tekne yapım sürecinde her aşamanın fotoğraflarını çekmiştim. Bu fotoğrafların önemi şuymuş. bazı kötü niyetli kişiler çalıntı tekneleri soyup kendi yapımları olarak kayıt ettirmek istiyormuş.Yada bunun benzeri türlü türlü dolandırıcılık/hileli işlemlere teşebbüs ediliyormuş. Fotoğraflar bu olayların önlenebilmesi için isteniyor. Özellikle iskelet aşamasında olan fotoğrafların çok daha önemli olduğunu söylediler.Tabi kendinizinde bu fotoğrafların bir kaçında görünmeniz gerekiyor. Bu çektiğim fotoğrafları media markt'ta ftoğraf kağıdına bastırdım zira a4 kağıtlara vs kabul etmiyorlar mutlaka fotoğraf kağıdı olması gerekiyor ve bu fotolarıda dosyaya koydum yaklaşık 15 adet foto vardı her aşamadan.
4- Sonra artık hazırım diyerekten evime yakın olan Mudanya Liman başkanlığına gittim. Tekne ise Kurşunlu yakınlarında. Bir şeyi daha burada öğrenmiş oldum.liman başkanlıklarının sorumlu olduğu liman sahaları varmış ve benim bulunduğum bölge Mudanya lman başkanlığının sorumluluk alanında değilmiş. Mecburen Gemlik liman başkanlığına gitmem gerekiyormuş. Tekne karada olduğu için aslında Mudanya liman başkanlığıda kayıt edebilir ama benim tekneyi onların sahasına götürmem gerekli buda şu aşamada mümkün değil,suya indirildiğinde mümkün olabilir.
Neyse diyerekten doğru Gemlik liman başkanlığına ulaşıp dosyalarımı teslim ettim.Liman başkanı beyfendi çok yardımcı oldu ve aşağıda 1. fotoğrafta göreceğiniz dilekçeyi hazırladı ve bana imzalattı. Resimde göreceksiniz bazı bölümlerin üzerini çizdi. Üzerini çizdiği maddeler satın alınan ve seri üretim tekneler için geçerli olan maddeler. Bizim gibi kendi teknesini yapanlar için göreceğiniz üzere
CE belgesi kısmının üzeri çizili ve muaf olduğu yazılmakta.
-Yani kesin bir şekilde kendi yaptığımız tekneler Ce belgesinden muaftır.!!!!
-Yani kesin bir şekilde kendi yaptığımız tekneler için fatura gerekmez,yapım malzemelerinin adımıza olan faturaları biriktirilir!!
5-Şansıma tekneyi ölçecek abi Bursa'da ikamet etmekteydi ve aynı gün eve dönerken teknenin yanına gittik ve çok kapsamlı bir şekilde ölçümlerini yaptı. Boy izdüşümü olarak ölçüüldü ve 6.50 plan boyu varken tekne 6.70 oldu. Hacimler vs ölçüldü not edildi. Tekne içerisinde tuvalet,mutfak alanı ve teknenin kullanıldığı bölüm genel grostondan düşülüyormuş bunuda öğrenmiş oldum. Ölçümler yapılarak not edildi.
6-Ben işlerim sebebi ile 1 hafta sonra yanlarına anca uğrayabildim. Uğradığım gibi zaten beni vergi dairesine yolladılar.Aşağıda dekontunu göreceğiniz üzere teknem 6.70 olduğu için 465,50 tl olarak bağlama kütüğü harcımı ödedim. Bu harcıda gişede bağlama kütüğü harcı ödeyeceğim diyip tc kimlik nonuzu söylerek ödeyebiliyorsunuz. Vergi kodu olarak ise 9140 geçiyor.
7-Sonra dekontunuz ile birlikte tekrardan liman başkanlığına dönüyorsunuz ve dekontu teslim ediyorsunuz. Bu aşamada artık oradaki görevliler teknenizi kayıt ediyor ve size plaka olarak nitelendirebileceğimiz bir kayıt numarası veriyorlar. Artık teknenin sisteme kayıtlıdır.Aslında bu aşamada da ruhsatınızı alabilirsiniz yani ruhsat hazırdır ancak bu numarayı teknenizin arkasına yazmanızı ve teknenin 3 açıdan (sancak ve iskele baş omuzluklarında ismi yazar şekilde,kıçtan da tekne ismi-bağlı olduğu liman başkanlığı ve bu verilen numaranın göründüğü) çekilmiş fotoğrafını getirmenizi istiyorlar. Bu resimleri liman başkanlığına teslim ettiğiniz anda zaten ruhsatınız hazır bir şekilde onlarda bekliyor oluyor,ruhsatınızı teslim alabiliyorsunuz. Kayıt işlemi için yapmanız gerekenler sadece ve sadece bunlar. Başka bilgilere itibar etmeyiniz. Devletin memurları bazı yerlerde istisna göstersede genelde hep yardımcı olabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Tekrar buradan Mudanya ve Gemlik liman başkanlıklarında çalışan memur abilerime ve liman başkanlarına teşekkür ederim.

8-Mudanya liman başkanlığında sıfır tekneye Ce belgesi ve adınıza faturası olması koşulu ile ikinci el motor kayıt edilebileceğini söylediler. sıfır tekneye sıfır motor kayıt etme zorunluluğu gibi birşeyin olmadığını belkide insanların ikinci elin ce belgesini kolay bulamadığı veya kaybettiği için bu tip bir söylenti çıkmış olabileceğini söylediler. eğer bu motorun ce belgesi bir liman başkanlığına teslim edilmiş ve kayıt edilmiş,sonrasında siz ikinci el olarak üzerinize almışsanız o prosedür nasıl oluyor onu sormayı unuttum açıkçası.

