Kara araclari ile deniz araclarinin dinamikleri cok farkli.
Kara araclari yere 2 3 yada 4 noktadan basiyor. Bu noktalara binen basinc ve bu noktalar uzerindeki agirliklarin hareketine gore tasarlaniyor.
Deniz araclari ise butun govdesiyle zemine basiyor ve zemin uzerinde kayarak hareket ediyor ( tabi bu zemin deniz

) , Dolayisi ile karsilastirilamaz bile. Bunu karada arabanin lastiklerini cikartip dogrudan govde uzerinde suruklenerek yolda gitmesi seklinde dusunebiliriz. Oyle olsaydi denge cubugu hic bir halta yaramazdi agirliktan baska. Iste, teknelere de bu sebepten pek mantikli degil.
He, ama salma beni geriyor dersen alternatif yontemler zaten gelistirilmis. Tek karinli teknelerde cok bir secenek olmasa da, su linkteki ornek muhtemelen en basarili yontem. Ne yapimi ne de kullanimi amatorlere gore degil. Bu sistemi gormustum ama inceleme firsatim olmadi. Bunda salma hic olmayabilir, yada nispeden daha kucuk bir salma olabilir.
Bunun disinda agir salmadan kurtulmanin en pratik yolu cok karinli tekneleri dusunmek, trimaran yada katamaran gibi. Tabi 5 - 6 metre civarlarinda katamaranlar pek kullanisli olmuyor.
Trimaranlar ile ilgili pek bilgim yok. Onlarin dinamikleri daha degisik.