Vallahi arkadaşım , ben 13 yildir bir fotograf sitesinin uyesiyim , 5000 e yakın postam var , böyle aslansın kaplansın , tornavida tutan herkes yapar diye çok gaz verirler , bütün kameralar da hurdaya gider , al götür bir tamirciye yaptır , sen hiç bir şey yapamazsın , parandan ve motorundan olursun , ustalar 30 sene çalışıyor bu motorlar üstüne , madem evinrude bir motor almışsın , onu bozma , yeni motorlar kaç lira biliyormusun ? Bu herkeze ders olsun.
Ben Kendi laptopumu soker, yanan bozulan parcasini tamir ederim. Ama kamera dedigin alet bambaska bir konu.
Turkiyede 3 - 5 ustaya maruz kalmis herkes, yapabiliyorsa isini kendisi yapmasi gerektigini bir sekilde ogreniyor. Umarim siz de bu durumu aci bir tecrubeyle ogrenmezsiniz

Zira guzel ulkemizin 30 yil calisan ustalari, yapabiliyorsa 30 yil onceki tornavidayi kullanmaya devam ediyor. " Bildigim yanlismis " kavrami onlarin fitratinda yok.
Hep motosikletimin bakimlarini kendim yapardim, bir kere servise yaptirdim. fren balatalarini degistirip yagini yenilemek icin bosaltmislar. kaliperlerin havasini almak icin yag koymuslar bir miktar ama sonra doldurmamislar. Virajda farkettim. motoru egince bi hava alsa fren var sanirsin ama yok.. Direk cinayet... Bunun gibi temel guvenlik konularini bile dikkatle takip edemeyen insanlar 100 yil da calissa benim cirakligim kadar para etmez gozumde. Ne yazikki piyasadaki ustalarin %90'i boyle.
Galeyanim icin ozur dileyip konuya doneyim.
2 zamanli motorlar basittir. Sokup takmaya korkmayin. Ama tabi dikkat etmeniz gereken bir iki konu var.
Eger bu tarz seyleri sokme takma konusuna hakim degilseniz su yontem hayat kurtarir.
Mesela karburatoru sokeceksiniz. Kendinize bir alan belirleyin. Her soktugunuz parcayi bir noktadan baslayarak pesi ardina dizin. Bir vida/civata veya somun soktuyseniz, onun tuttugu parcayi siraya koyduktan sonra vida / civata veya somunu tekrar yerine sıkın. Boylece bu somun nereye, bu vidayi nerden sokmustumlerle ugrasmazsiniz.
Karburatoru dagittiniz. Mesela hic birsey anlamadiniz? Onemli degil, tersten baslayarak en son soktugunuzden baslayip geri dogru monte ederek gidin.
Cok ileri teknoloji olmadigi surece hemen herseyi bu mantikla dagitip geri toplayabilirsiniz.
Sokme takma isinde dikkat edilecek hususlar :
1 - Civata / vida torku
Vidalari / Civatalari ne kadar sıktıgınıza dikkat etmelisiniz. Ozellikle motorlarin cogu parcasinin aluminyum olmasi muhtemeldir. Aluminyuma giren bir civatayi asiri sıkarsanız aluminyum kolayca siyrilip disleri bozulabilir. Bu yuzden civataya uygun anahtar / lokma circiri veya allen kullanip hayvani gucler uygulamadan sıkın. Mesela kafasi yildiz tornavida olan bir vida hayvani bir sıkma gerektirmez. Zira gerektirseydi en azindan allen kafali yaparlardi.
2 - Civata sabitleyici.
Civatalar titresimle gevser. Motorlar da titresim makinesi sayilir. Bu sebeple, dagitip topladiginiz motor daha sonra size ihtiyac duymadan tekrar dagilsin istemiyorsaniz, civata sabitleyiciyi gerekli yerlerde kullanmayi hatirlamalisiniz.
Ozellikle soktugunuz civatalarin ucunda beyaz, mavi, kirmizi renkli kuru toz veya macun seklinde bir kalinti varsa bu muhtemelen civata sabitleyicidir.
Civata sabitleyiciyi buyuk hirdavatcilarda bulabilirsiniz. Sokulebilir civata sabitleyici alin. Sokulemeyen turleri de var. bunlari uyguladiktan sonra civatayi sokmek iskenceye donebilir.
Civatanin temiz oldugundan emin olun. Az bir miktar civata sabitleyiciyi sivataya surup yerine sıkın. Genelde 1 - 2 saat sonra sabitleyici sabitlenmeye basliyor. Eger 1 - 2 saat icinde yeniden sokmeniz gerekirse tekrar uygulayin.
Ben prensip olarak asiri derece ( 100 derece ustu ) isiya maruz kalmayan her yerde kullanirim. Bu gune kadar bir zararini gormedim.
3 - Birden cok vidayla yerine sabitlenen parcalari esit sıkmak.
Ornegin motorun uzerindeki, uzerinde 6 vida olan bir kapagi soktunuz. Yapmaniz gerekeni yaptiniz. Yerine takarken 6 vidayi da rastgele sıkarsaniz kapagin carpik monte olmasi olasidir.
Dogru yontem :
kapagi yerine yerlestirip butun vidalari kuvvet uygulamadan yerine takin. Ben genelde bir vidayi yuvasina oturtup tur sayarim. bir vidayi 15 tur cevirmissem, diger vidalari da 15 tur ceviririm. Boylece hepsinin esit sekilde kuvvet uygulanacak seviyeye geldigini bilirim.
Daha sonra bu vidalari karsilikli olarak yarimsar tur sıkarım. 1. vidayi yarim tur cevirdikten sonra, tam karsi tarafindaki vidayi da yarim tur ceviririm. sonra 2. vidaya gecip ayni seyi tekrar ederim. Bu sekilde giderek vidalari asiri zorlamadan sıkabildigim kadar sıkarım.
Vidalar neredeyse ayni miktarda sıkıldıgı icin kapagin carpik oturma olasiligi neredeyse 0 olur.
Motor sok tak isi icin ekstra bilgi : hazirda klingrit conta bulundurun.
Klingrit conta sanayilerde bulunur. Bakmadim ama youtube da illa bir video vardir. Motoru sokerken ozellikle kagit contalar kolayca yirtilip parcalanabiliyor. Klingrit conta ile yenisini kesip yolunuza devam edersiniz.
2 zamanli 4 hp motor oldukca basit bir motora benziyor. Segman vs yandiysa da cok uzulmeyin. Segmani pistonu alin, sanayinin yolunu tutun. Mobiletler, cim bicme makineleri, su pompalari, motorlu testereler... Dunya kadar 2 zamanli dusuk guclu motor var. illa sizinkine uyacak bir parca bulunur.
Hatta sizin motora uymasi muhtemel sifir karburator bile bulabilirsiniz. 100 lira civarlarini da gececegini cok dusunmuyorum.
Motor gibi seyleri sokme takmadaki korku endise ilk vidayi sokene kadardir. sonrasi su akar yolunu bulur

soktun, toplayamazsan en kotu bi usta toplar... Parca kirmadigin, kaybetmedigin surece zarar edecegin birsey pek yok