Konu başlığını böyle seçmek istedim Çünkü çevremde bana genellikle uydurucu diyorlar

Siz kendi yörenize,kendi dilinize,kendi ruhunuza göre farklı isimlerde verebilirsiniz ama sonuçta hepsi aynı yere çıkıyor.
Bunun maliyet ile ne ilgisi var diye soruyorsunuz bence. Kısaca tekne yapımında uydurucu veya dükkancı olmanın nasıl farklar yarattığından bahsetmek istiyorum.
Tekne yapmaya karar verdiniz ve yapımına başladınız. İğneden ipliğe okadar çok malzeme,okadar çok kalem var ki. Say say bitmez. Siz bu macerada en küçük parçaları da düşünmek zorundasınız en büyük parçalarıda.
Örnek vermek gerekirse bir yelkenli yapıyorsunuz. Zincirlik dolabının paslanmaz menteşe ve civatalarını da siz almak ve bulmak zorundasınız,yelken direğinide.
Burada uydurucu musun ? dükkancı mısın ? sorusu ne alaka..
Ben bir uydurucuyum veya kendimi böyle tanımlıyorum. Kendi yaptığım tekneden somut örnek vermem gerekirse şöyle açıklayayım. Yelkenli teknelerimizde küçükte olsa bir motor kullanırız. Benim tekneminde 9.9 jhonson bir motoru olacak. Bu motorun tekneye bağlanması içinse bir motor braketi.
Aslında iki düşünce de doğru bence.Birisi yanlış birisi doğru diye yazmıyorum bunu veya şu şu kesin böyledir diye.
Buraya uğrayan herkes soruyor bu tekneyi kaça mal ederim ? bana kaça patlar ? kaç lira cebimden çıkar ? diye.İşte bu sorunun cevabı aslında kişide saklı.
Ben motor braketini bir dükkandan alabilirdim. Bu bana yaklaşık 350 -400 lira arasında bir tutara mal olurdu. Ama ben 25 lira verip paslanmaz hurdacısından uygun kalınlıkta paslanmaz levha alıp,25 lirayada onun kesim ve kaynak işlerini yaptırttım ve bana 50 liraya mal olmuş oldu.
Aynı zamanda uygun bir planlama ile levhanın kalan bölümlerinden ise dümen yekesi,bağlantıları ve çarmıh tel bağlantı parçalarını çıkarttırdım. Bu bağlantı parçalarınıda bir dükkandan almaya çalışşam 300-400 lira da onlar vermem gerekecekti. Belkide özel yapım olarak anca bulabilecektim. 800 liraya karşılık 50 liralık bir masrafım oldu.
Şimdi aynı tekneyi yapan iki kişi olduğumuzu ve sadece bu iki kalemde ayrıldığımızı düşünsenize..
Atıyorum ki 30.800 lira arkadaşım 30.050 lira benim maliyetim çıktı.Ve bu sadece 1-2 temel parçadan böyle oldu.
Bu şekilde size onlarca örnek sayabilirim. Uyduruculuk yüzde yüz olduğu zaman biraz fazla oluyor bunuda kabul etmem gerekir

Belki benimkisi bir takıntı veya birşeyler kanıtlama isteği. Ancak teknenizi yaparken herzaman söylerim maliyet sizsiniz. Maliyeti sizin davranışlarınız ve tutumunuz belirler. nekadar uydurucu olup,pratik olarak işleri çözüme kavuşturursanız maliyetiniz okadar azalır. Ancak dükkancılık kötü birşey midir ? Asla..
Anlatmak istediğim düşünceyi umarım anlatabilmişimdir. Maliyetinizi aşağıya çekmek isteyen,imkanlarınızı sınırlarınızda zorlamaya çalışan bir tekne yapımcısı iseniz hayallerinizden vazgeçmeyin,uydurucu olun

Onu,bunu,şunu bir şekilde uydurun çözüme kavuşturun ama mutlaka denizde olun. Sınırlarınızı bilerek tabiki