Linkteki hazır tekne mi? kontraplaktan kendin yaptığın tekne mi? sorusunun cevabı çok değişken;
Daha önce tekne yapmamış birisi olarak fiyat farkını bilemeyeceğim. Ancak daha önce irili ufaklı bazı polyester tekne üreticisini ziyaretim olu. Gördüklerim korkunç. Kompozit konusunda kendini uzman sanan insanların, uzmandan öte el alışmışlığı dışında bir becerileri de yok. Aksiyel elyaf kullanan görmedim mesela. Herkes kırpık keçe elyaftan yapıyor bütün kabuğu. Keçe elyaf asla aksiyel elyaf gibi mukavim olamaz. Hatta çoğunlukla bir arada durabilmekten biraz daha mukavimdir. Keçe elyaf, kabuğa kattığı ağırlığa göre çok düşük bir dayanıma sahip oluyor. Ha, kırkıp elyaftan yapıldığı için ortadan ikiye bölünüp batan tekne var mıdır bilemiyorum. Ancak sıfır gerçek bilgi ve mühendislikle, başka birinin yaptığı tekneden kabuk alıp keçe elyafla tekne yapıyorlar. Bence korkunç

Bu bakımdan kendi adıma, yerli imalatçıdan, en kötü şartlarda tasarımın kaynağını öğrenmeden, en azından tasarımın gerçek bir analiz ve mühendislikten, yada gerçek bir naval mimar'ın elinden çıkma olduğundan emin olmadan kabuk yada tekne almamayı tercih ederim. Şahsen keçe elyaftan başka elyaf kullanılmamış tekneye de güvenip denize indirmek istemem.
Bunlar benim hazır kabuk üzerindeki düşüncelerim. Keçe elyaf konusunda silahlarımı kuşanır savaşırım. Sadece tecrübe, keçe elyafı yeterince güçlü yapmıyor. Aksiyel elyafsız fiber tekne gövdesi benim gözümde güneşli sakin sularda düşük hızda gezinme teknesidir. Daha fazlası için bana göre frensiz araba, kasksız motosiklet, kanatsız uçak gibidir

Aksiyel elyaf da tek başına yetmez. Elyafın fiberlerinin yönü iyi kararlaştırılmalı, teknenin esneme ve burkulma analizlerine göre, alacağı darbe ve yükleri mümkün olduğunca bütün kabuğa yayabilecek şekilde yerleştirilmelidir. Bunların hepsi ve daha bir çok şey fiber teknenin kalitesini ve güvenirliğini belirler. Ama ülkemizde malesef metresiz ustaların egosu kabuk kalitesini belirliyor.
Bu bakımdan, doğru teknikle yapışmış kontraplak tekne her türlü daha sağlam olacaktır. Tabi buradaki doğru teknik kısmını atlamamak lazım. kontraplakların birleşimleri iyi ayarlanmalı, her birleşim yeri uygun boyda elyaf şeritlerle desteklenmeli. İyi bir işçilik ve doğru teknikle kontraplak tekne hem fiber tekneden hafif hem de daha sağlam olabilir.
Tekne tasarımı ve çizimine gelince. Ben kendi teknemi yapmaya yaklaşık 10 yıl önce karar verdim. 5 yıldır da ciddi araştırma içindeyim. Kendi katamaranımı yapmak gibi bir derdim var. Ancak 5 yılın sonunda yaptığım tasarıma yeni yeni " evet bu artık verimli yüzer ve güvenli olur " diyebiliyorum. ilk yıllarda tasarladıklarım, bu günkü bilgimle baktığımda kabus

... Gerçek bir deneyimli naval mimarın gözüyle bakılsa " fena olmamış ama yani... Neyse yüzer en azından batmaz " demesi muhtemeldir.
Sadece autocad yetmez. En azından rhinoceros yada solidworks gibi bir yazılıma hakim olmalısınız. Eğer 40 yıldır tekne yapmıyorsanız ve ilk tasarımlarınızı batırarak dersler alıp 40 yıllık tasarımlarınızı sürekli geliştirmediyseniz, pc ortamında mühendislik analizlerine hakim olmanız gerek. iyi analizlerle teknenin mukavemetini hesaplayabilmeli, gerekli malzeme kalınlıklarını, esnemeleri burkulmaları filan belirleyebilmelisiniz. İyi bir mühendislik analiziyle teknenizi hem yeterince hafif, hem de yeterince sağlam yapmanız mümkün olabilir. Aksi halde fazladan ağır yapsanız bile yeterince sağlam yapamayabilirsiniz.
Bu işe uygun ve mühendislik analizine izin veren bir yazılımda modelinizi tamamlamanız, ardından iyi bir mühendislik analizinden geçirmeniz, gerekli düzenlemeleri yapıp tekrar tekrar analizden geçirmeniz, en nihayetinde de hidrostatik, hidrodinamik testleri yapmanız gerek. yoksa ufak bir gözden kaçan hata ile dünyanın parası ve emeğinin boşa gitmesi olası.
Eğer tekne tasarımı ile ilgili hiç bilginiz yoksa, ki sorularınızdan öyle anlaşılıyor; En az 2 - 3 yıllık araştırma ve öğrenme süreciniz var. Bunun üstüne gerekli yazılım ve analizlerde tecrübe kazanmanız da paralel gitse, güvenli ve yüzebilir bir tasarımı ancak 3 yıl sonra ortaya koyabilirsiniz. Ki, bunlarla birlikte epeyce bir konstrüksiyon ve temel araç tasarım bilgisine sahip olmanız gerekir. Ağırlık merkezi, yapısal formlar, merkezkaç kuvveti olsun g kuvveti olsun yapıya bindirdiği yükler vs.
Bütün bunlar olmadan da yaparsınız. Ama yüzer mi? yüzse de yaptığımıza değer mi sorularının gerçek bir yanıtı olmadan yaparsınız.
Amacım sizi vazgeçirmek değil. Kendi teknenizi tasarlamak istiyorsanız mutlaka yapın. Ancak bunun ciddiyetinin ve gerektirdiklerinin farkında olun istedim. Tabi olmadığınızı varsayan bir hadsizlikle

kusuruma da bakmayın. Nihayetinde sizin güvenliğiniz için bu hadsizliğim.
6mm mi olmalı, 10 - 12mm mi olmalı sorunuz korkunç

Bütün yukarıda yazdıklarımı kanıtlar şekilde.
Ayrca sorularınızın bir yerinde geçiyor gibi görünüyor. geniş veya dolu postaları kontraplaktan yapmakta sıkıntı yok. Ancak ince postaları kontraplaktan yapmak tamamen zarar.
postalarda sadece fiberlerin dikine aktığı yönde mukavemete ihtiyaç vardır. kontraplakta ise fiberler biribine 90 derece olduğundan, düz keresteden posta yapmak yerine kontraplaktan yaptığınızda yarı yarıya mukavemet kaybı yaşarsınız. Kabuğa paralel giden kontraplak fiberleri yükü karşılarken, kabuğa dik olan fiberler hiç bir iş yapmazlar. bu da 20mm kerestenin mukavemetine anck 40mm kontraplakla ulaşabileceğiniz anlamına gelir.
2 - 3 yıl ciddi mesai harcayıp psikopat gibi araştırıp öğrenmeyecekseniz mukavemetinden ve en azından temel denize elverişliliğinden emin olduğunuz kabuğu almak, yada bilinen mimarlığının iyi yapıldığı bir plana dayanarak kendi teknenizi yapmak en sağlıklısı.
Ben böyle düşünüyorum. Ancak tekne mimarı değilim

bilgileri %100 doğru gibi değil, bir de böyle düşünceler var gibisinden algılayıp yorumlayınız.