merhaba,
İlginize teşekkür eder herekse iyi pazarlar dilerim...
Hidrolik dümen sistemleri konusunda ülkemizde malesef her konuda olduğu gibi marin sektöründe de ciddi bir bilgi eksikliği mevcuttur.Bunların başlıca nedenleri kaynak kitap vb materyallerin olmayışı , sistem arıza analizleri hakkında kişi veya bu işi iyi bildiğini söyleyen (n azından kendisini o konuda çok yetkin gördüğünü düşünen kişi ve kurumlar ki bunlar boştur) ağızdan çıkma bir çok hurafa vs vs...
Dünya genelinde yat tekne katamaran gulet trawler mega yat süper yat üreticilerinin en çok kullandıkları dümen sistemleri önceliği aşağıdaki gibidir ;
-Güç destekli dümen sistemleri,
-içten takma dümen sistemleri,
-Elektro-hidrolik dümen sistemleri.
Bu üç segmentin ortak özelliği hidrolik sistemli olmasıdır. Telli dümen sistemleri özellikle mekanik dümenler de kullanımı olan arıza verme oranı hidrolik dümen sistemine göre en az 5 kat daha fazla , deniz ortamındaki oksitlenme korozyona karşı dayanaksız , maliyetleri oldukça yüksek servis bakım maliyetlerininde en üst düzeyde olduğu ve benim asla önermediğim bir dümen sistemleridir.
NOT : Bu bölüm tanışma bölümü olduğu için şimdilik bu kadarını yazıyorum. Sonra demesinler ulan çömeze bak neler yazmış diye. Site yöneticilerimizin hoş görüsüne sığınıyorum...
bilgi paylaşıldıkça güzeldir.
Saygılarımla.
Gökhan
Lecomble&Schmitt Hydraulic Steering Systems
Turkey MBA Product Manager