Tüm denizrehberim ailesine merhaba;
Denizin kıyısında olmak, bırakın denizi görmeyi uzaklardan onun iyot kokusunu almak bile ayrıcalıkmış. Bunu Ankara'ya taşınınca anladım

. İşlerim yoğun ve kafa dağıtmak için birşeyler yapmak istedim. Şimdiki projem denizmotoru restorasyonu. İlk olarak 1980 model 2 zamanlı Johnson 4,5 hp bir motor aldım. Gerçi satan arkadaş bu motor 2000 model 5 hp dedi ama, almadan önce motoru araştırdım ve bilerek aldım. Bu motora bakımdan çok restorasyon yapmayı planlıyorum. Proje bitim süresi olarak Haziran 2016 olarak hedef koydum. Yapmayı planladıklarımı aşağıya maddeler halinde yazıyorum. Bu arada motorun üzerindeki etiketlere baktığımda Amerika'dan ITT Mühendislik firmasının ve Hollanda'dan dünyaca ünlü dalış okulu Herman Lieven'in etiketlerini gördüm. Bu etiketlerde seri numaraları yazıyor. Anladığım kadarıyla motor bu firmalarda kullanılmış sonrada Türkiye'den Ozan Çırpan'ı bulmuş. Neyse konumuza geri dönelim.
Motor bu arkadaşlar.

Kozmetik İşlemler;
Mekanik tüm parçalar sökülecek.
Eskimiş orjinal boyalar kaldırılacak.
Varsa tüm tıkalı borular açılacak. (Devirdaim pompasına ayrıca bakılacak)
Tüm parçalar polisaja girecek. Böylece hem pürüzler giderilecek hemde bir nebze metal yorgunluğu alınmış olacak.
Akrilik astar boya ile boyanacak
Akrilik son kat boya ile boyanacak.
Photoshopta dekal set hazırlanacak ve yapıştırılacak.
Şanzımana yapılacak işlemler;
Tüm dişli grupları sökülüp kontrol edilecek.
Şaft milinin durumuna bakılacak. Özelikle freze dişli kısmına.
Motor grubuna yapılacak işlemler;
Öncelikle işlevini yitirmiş elektrik aksamına bakılacak;
Bujinin durumuna bakılacak.
Motorda kompresyon var mı bakılacak
Karbüratör bakım ve temizliği.
karbüratör rölanti ayarları gibi ince ayarlar yapılacak.
Duruma göre yapacaklarım;
Yoksa alternatör ile elektrik çıkışı alabilirmiyim bakacağım. Varsa tadından yenmez.
Marş motoru takabilirmiyim bakacağım.
Bu yazdıklarımın dışında başka yapmam gerekenler varsa önerilere açığım. Bununla neden uğraşıyorsun derseniz, sanki bu motor gençleşince bende gençleşecekmişim gibi geliyor. Nede olsa benden 1 yaş büyük.