Arkadaşlar merhaba.
Bir süredir üzerinde araştırma yaptığım bir konu olduğundan hemen klavyeye davrandım.
Bir süre Önce Sztrandek 7,50 yapmaya karar vermiş ve bazı değişikliklerle maketini yapmıştım ki;
Bir dostum katamaran ile ilgili aklımı çeldi.
Katamaran için yelken ve motor seçeneklerini araştırırken çok ilginç bir bilgiye ulaştım ve
elektrik motorlarının denizdeki kullanımını inceledim.
Katamaranda 2 adet 6 Hp motor ya da 2 adet 1,5 Kw. Dc motor kullanın diyordu.

?
Ben Elektronik mühendisiyim. Bize böyle öğretilmedi 6 Hp motor yaklaşık 0,74 ile çarpsak 4,4 Kw. yapar.
Bu adam neden 1,5 Kw. Diyor...

? Üstelik paralı bir Alman projesi. Hata mı var?
Hayır Hata yok. Nedenlerini de şöyle açıklayayım.
Bir patlarlı motor maksimum güç (Hp) ve tork (Nm) değerlerini sadece tek bir devirde (rpm) verebiliyor.
Üstelik kullanılan pervane de tam da o devirde maksimum verimde olması gerekiyor.
Ayrıca teknenin deplasmanı ve suya karşı direnci de pervane ve devir arasındaki ilişkiyi değiştirip
ayrı sonuçlar verdiğinden her motor her teknede de aynı verimde çalışamıyor.
Büyük ölçüde şansa kalmış, sanayideki hasan ustanın deneyimlerine göre işler ortaya çıkıyor.
Fakat Dc motorda veya yeni nesil hız kontrolü ile donatılmış Ac motorda iş öyle değil.
Herzaman verdiğiniz elektrik enerjisinin biraz altında hreket enerjisi alıyorsunuz. Yani elektiriği en verimli şekilde kullanıyorsunuz.
Şanzıman vites Vs yok. Bunlardaki kayıplar da yok.
Pervane ne kadar direnç gösteriyorsa o kadar elektrik harcıyorsunuz.
Bundan dolayı çok verimli. Tek sorun akülerin ağırlığı.
Hesaplarımıza göre 9 metrelik 2 adet 2,5 Kw. motorlu (dikkat deplasman teknesi değil) Katamaran
Yaklaşık 2000 Kg ağırlıkta olmak üzere İstanbul güneş veriminde (yıllık ortalama günlük 4,5 saat)
25 metrekarelik güneş paneli ile 10 deniz mili hızda yaklaşık 6 saat hareket edebiliyor.
Acil durumlar için ise bir adet 4,5 kw jeneratör devamlı hareket sağlıyor.
Yeni yapacağım 8 m.yelkenli katamarana ben kesinlikle elektrikli motor kullanacağım.
Umarım açıklayıcı olmuştur.