Teknede var olan kromlarin ve yeni yaptirdigim pv panel kaidesinin kaynak yerleri siyah ve eskilerde yer yer pasa benzer renk değişimleri vardi.

Daha önce scotch brite benzeri bir sentetik keçe ile ovarak temizledigim yerler vardi. O yontem hem uzun ve zahmetli hem de pek tatmin edici gelmemişti.
Sanayide bir sohbet esnasinda tesadufen krom temizleme jelinden bahsedildi.

Bu hanim eli renkli , daha sonra yesil renklisinide gördüm. Onu kullanmadim, ama bunu kullandim.Ilk once kromlarin eski hali



Kutuyu açmadan önce kuvvetle calkalayip içindeki sıvının jele karışması ni sagladim. Sonra kucuk bir boya fircasi marifetiyle jeli pasli yerlere daha bol surerek tum krom malzemenin ustune surdum. 30-40 dk bekleyip uzerine hortumla tatli su dokerek duruladim. Bekleme surecinde bazi yerlerdeki jelin yesil renge burundugunu gördüm. Su akip gittiğinde eski lekeler den ve kaynak siyahliklarindan eser kalmadigini gordum.Iste bunlarda sonuçlar.




Yukarıdaki kapagin temiz halini fotograflanamisim ama o lekeler tamamen gitti. Uretici firma kromu koruyan oksitin yeniden tesis edildigini iddia ediyor. Sohbet arasinda bu urunu ulkemizde gida hammaddesi konusunda dunyaca ünlü bir firmanin kendi krom kazanlarinda devamli kullandigini öğrendim. Uygulama yaparken mutlaka nitril eldiven ve koruyucu gozluk kullanmak gerekir. Bir yere fırça ile uygularken kucuk bir capak fircadan sicrayip gözüme kaçtı. Seyreltilmis asit olduğu icin aninda acıyı hissettim ve hızla cesmeye kosup bol su ile duruladim. Allah korudu ve bir sey olmadi. Simdilik sadece on guverte tahtalarinin altindaki kromlari temizledim. Daha sonra geri kalankarida temuzleyecegim. Bu sefer gozlukde takacagim. Bir püf noktasi daha, beklerken elimdeki fircayla bazi yerlerde jeli dahada yaydim. Duruladiktan sonra dokunmadigim yerlerin daha parlak oldugunu gördüm.
Kullanırken maske, eldiven ve gozluk takmayi ihmal etmeyin