Motoru alalı 3 sene falan oluyor bildiğim kadarıyla. Aldığımda Mert'in 4.95 kayığı ile Kurşunlu-Gemlik yapmıştık ve sıkıntısız çalışmıştı. O günden sonra teknenin yanında dinlenme halindeydi. Artık yeniden gün yüzüne çıkma vaktinin geldiğini kendisine söyledim ve geçtiğimiz hafta sonu pazar gününün yarısını kendisine ayırarak kendisiyle birazcık oynadık. Videolarınıda aşağıya yükledim. Motoru kaldırırken tatlı suyla biraz yıkamıştık sadece. Hortumu çekip içindeki benzini tamamen bitirme durumumuz olmamıştı. 2014 te yolculuğu yaparkende rölantide sorunu vardı rölantide stop ediyordu.
Ben zor çalışacağını düşünüyordum. Ama 2-3 çekişte canavarı çalıştırdık

Ama yine rölantide stop nazlanmasının devam ettiğini gördüm.
Şimcik;
Kapalı mekandaydık ve 2 zamanlı motorlar genelde yağ yaktığı için yoğun duman atar. Birde ben 1/50 benzin yağ karışımı kullandım. 1. videoda çıkan yoğun beyaz dumanın neden olduğunu kestirmekte zorlandım. Acaba fazla yağ mı koydum ve karbüratörde 3 sene önceden kalan yağ kalıntıları varda onlarmı yandı yoksa silindir bloğuna su mu kaçıyorda su buharı olarak atıyor bunun ayırt etmesini yapamadım. Onuda yapsam zaten deniz motoru ustası olurdum oda ayrı

bu kafama takılan bir soru oldu bunu buraya not edelim.
2. olarak motorun üzerindeki benzin pompasının giriş hortumu plastik kelepçeyle sıkılmış ama kapağı açıp tüm sistemi denemek için el puarından ayağım ile

baya bir basınç verdiğimde buradan hava ve yakıt sızdırdığını farkettim. Oraya hemen bir metal kelepçe atılacak ve hortum temizlenerek yeniden takılacak.
3. olarak rölantide stop problemim var. (Bu problemin karbüratörün temizlenmemiş olmasından,bujilerinin eski olmasından,yağın fazla gelmesinden,ve ayar vidalarından olmasını umut ediyorum aksi durumda yeni bir motor yolu görünür)
2. videoda da görülüyor bir vida ile oynuyorum motorun devri değişiyor. İnsan ne tuttuğun bilmeli

ben bilmeden bir şeylerle oynadım bakalım hayırlısı

o vidanın hava ayarımı yoksa rölanti ayarımı olduğunu bilmiyorum. Karbüratörün üstüne doğru olan vidaydı. Gaz kolu başlangıç konumuna getirirdiğinde motor bayılıp stop ediyor. 2 . videoda stop etmeden inebildiğim minimum devire gaz kelebeği ile oynarak indim. Şimdi heralde benim normal rölanti devirim bu oluyor. Bu rölanti devrine böyle gaz kelebeği ile değilde. karbüratörü de temizledikten sonra hava ayar ve rölanti ayar vidaları ile ulaşmam gerekiyor sanırsam. Zaten ayarlarını bozdum,okuya okuya,araştırarak,öğrenerek doğru ayarları bulacağız artık. Bu problemi temizlik,buji ve vidalar ile çözerim diye düşünüyorum. Çünkü motorun rölantide çalışması bizde hayati bir durum. Bir oraya bir buraya derken habire motora gazmı vericez.
4. olarak gaz kolu çok sert onu sökemedim onunda tel kısmında sorun var heralde onuda elden geçirmem lazım.
5. olarak impelleri değiştiremedim,yani daha doğrusu ilgili kısmın civatalarını sökemedim. Normal anahtarla da,ingiliz anahtarıylada açılmıyor arkadaş çok dar yerde cırcırlı L şeklinde bijon anahtarı gibi civatanın içine girdiği anahtarlardan lazım onu açmak için 10 mm öyle bir anahtar alcaz artık yapçak birşey yok.Rölanti devrine inmeye çalıştığımda da motorun işemesi duruyor ve oradan gaz çıkmaya başlıyor. İmpellerde sıkıntı var bir yaprağı kırık heralde yüksek devirde sorun olmuyor güzelcene çişini yapıyor ama düşük devirde işeme yapmıyor impellerin değişmesi lazım yani onuda halledicez.
6. olarak yavaş yavaş motor bilgim artıyor bu da hoşuma gidiyor ben böyle kurcalaya kurcalaya çoğu şeyi öğrenirim heralde. Kurcalamaya,ayarları bozmaya devam,unuttuğum birşey olduysa sonradan ekleyeceğim

7.videolardaki tipim için özür diliyorum işçi hali.