Öncelikle net söyleyim. Olmaz. Ama bakkal işi olmaz o iş eğil. teknik olarak olmaz.
Eğer polietilenden bot tekne vs su üstünde yüzen birşey yapıyorlarsa bu mutlaka kalıplı bir teknikle monokog. yani tek parça bütün imal ediliyordur. Bakınız rotasyon kalıplama. Devasa boyutta plastik parçalar rotasyon kalıplama ile bütün ve içi boş olarak üretilebilir. Polietilenden tekne yapmanın tek mantıklı yolu bu olabilir. Bu yöntemle de olsa, açık denizde güvenli olacak bir tekne söz konusu olmaz. ancak kıyıda yada kıyıya yakın size hizmet edebilir.
Neden?
Epoksi ve polyester de bir plastiktir. Epoksi tek başına hemen hemen en iyi mekanik özelliklere sahip plastik türevidir.
Saf olarak epoksiden bir kabuk yaparsanız bunun dayanımı filan olmaz. Bu yüzden fiberler var. Fiberler plastiğe binen yükü, fiber boyunca bütün plastik gövdeye yayar. böylece normalde plastiğin sadece ufak bir kesiminin kaldıramayacağı darbe / yük, çok geniş bir alana yayılarak plastiğin alan başına rahatlıkla kaldırabileceği seviyeye düşürülür.
Polietilene fiber eklemek anlamsız ve zahmetli olur. Hepsini geçtim işlemin tamamı çok pahalı olur. Rotasyon tekniğiyle 2 - 3 metrelik modeller üretilebilir. Ki üretiliyor da, kanolar filan dolu bir sürü seri üretimi kolay olur ve küçük boyutta kalınlık ve ağırlık önemli fark teşkil etmeyeceğinden saçma olmaz. Ancak 5 , 8 metre maksimum sınır olur. ki ona da yelken bağlayıp açık denize çıksanız bi yerlerde çatırt sesinin ardından yüzmeye başlamanız olası.
Bir malzemeye bazı özelliklerine bakıp " bu çelikten daha iyi " demek, bir çok kombinasyonu değerlendirmiş olmayı gerektirir. Bir iki konuda çelikten iyi olabilir. Ama çelik muhtemelen daha iyidir

bir malzemenin mekanik becerisini kaba tabirlerle şöyle belirleriz.
1 - darbe karşısında sıkışması, ezilmesi : çekiçle bir malzemeye geçirin. kaç kg gücünde geçirdiniz. Malzeme çöktü mü? çöküp öyle kaldı mı? çekiç delip geçti mi?
Aynı testi, "AYNI AĞIRLIKTA" ve üçüncü olarak " AYNI KALINLIKTA " alternatif malzemelerle yapıp, hangi koşulda hangisi iyidir sonucuna varırsın. Zira bazı durumlarda çekici vurduğunda malzemenin ezilip darbeyi sönümlemesini istersin. Çelik ezilip darbeyi sönümler. Ama polietilen dayanma sınırı geçilmemişse esneyip daha sonra yay gibi geri seker. Belki de bu hiç işimize gelmez

Tehlikeli işler.
2 - stres altında uzaması : Malzemeyi iki ucundan tutun. yallah zıt yönlere asılın. koptu mu? kaç kg kuvvetle koptu. Aynı testli farklı malzemeleri aynı ağırlıkta ve aynı kalınlıkta olmak üzere tekrarlayın. sonuçlar neler? hangisi işinize daha çok gelir?
3 - ısı değişimlerinde genleşmesi : sıcakta soğukta büyüyüp küçülüyor mu? Su emmesi değişiyor mu? sıcak soğuk değişimleri malzemenin iç dünyasında depresyona yol açıp mikro çatlaklara sebep oluyor mu?
Hiç bir malzemenin birbirine üstünlüğü yok. Ancak belli yer ve amaçlar için belli nitelikleri daha iyi olan malzemeler var.
Amatör tekne yapımı için hala en iyi malzeme ahşap. En basiti kontraplak. Alternatifini kasmaya çok gerek yok. Hafif sağlam işlemesi kolay.
Katamaranlar geniş gövdeye sahip olduğundan epeyce bir torsiyon ve makaslama kuvvetine maruz kalıyor. Fiber takviyesi olmadan polietilen o kuvvetlere başedebilecek bir malzeme değil. baş edebilmesi için çılgın kalınlıkta bir kabuk yapmalısınız. ne maliyeti ne ağırlığı kabul edilebilir olmaz. hepsini geçtim içinde yaşanacak büyüklükte bir katamaranı yapacak rotasyon kalıbının maliyeti ile 20 - 25 ahşap tekne yaparsın.
rotasyon harici yöntemle de olmaz. plastikler sevmez öyle yapıştırdım kaynattım. illa kopar, atar. kaynattığın yer gevrek olur. darbeyi yiyince kaynaktan kopar vs.
Normalde yeniliklere kollarım açık atlayan bir insanım

Ama burada matematik devreye giriyor. Öyle eski usul olmazcı biri değilim yani.
%100 emin olmak istersen benzer ölçülerde bir katamaran çizip sonlu elemanlar analizi yapılabilir. netice muhtemelen yazdıklarımı destekleyecektir.
Çok başınıza dert almak isterseniz, 300 - 500 kg alım yapacak olduğunuzda istediğiniz kalınlık ve uzunlukta levha çeken plastikçiler var istanbulda. Her türlü levha almaktan filan ucuza gelir. genelde termoform ürünler için malzeme sağlarlar. Ve hayır

termoformla da olmaz. O büyüklüklerde sağlıklı gevrememiş malzeme çıkartacak usta yok. Yapabilecek adam da işçilik arge ve kalıp için bir tekne parası ister. Gerek yok.
Ahşap her türlü döver
