Bu arada arkadaşlar geçen senede çeşitli platformlarda dillendirmiştim ama tam olarak bir cevap bulamadım , edindiğim çeşitli bilgiler sonucunda teknenin kaplaması (ki bende en önemli kısmı budur) ile ilgili şu sıralamaya ulaştım. Sizlerde fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Birde Volkan forumumuzda bir bölüm açsak , bu teknik işlerin ve genel olarak sıralamaların nasıl olacağını anlatan, birkaç resim falanda koyarız , hariçten çalışma yaparak ne dersin bu konuda?
Kaplama ;
1- Kontra plak kaplama
1-1- Kaba zımpara temizliği/zımparayı uzaktan görüp şöyle bir beğenmek

(girinti ve çıkıntıların alınması , tutkal vs. gibi artıkların temizlenmesi)
1-2- Yüzey temizliği (aseton , epoksi tiner , olmadı ıslak bez ile)
2- Emprenye uygulama (Hazır boya tipi , ısıl işleme ihtiyaç duymayan kimyasal emprenye)
2-1- Tercihen 20 c ve üzeri sıcaklıklar tercih edilmeli bir kat olacak şekilde yeterli uygulanmalı.
2-2- Emprenyenin çabuk buharlaşmasına dikkat edilmeli.
2-3- Emprenye kuruyana kadar güneşten korunmalı.
3- Epoksi + Elyaf uygulaması.
3-1- Kaplama yapılacak elyaflar kesilip hazırlanıp prova için kontra üzerine serilmesi ve akabinden dikkatlice geri toplanarak hazırda bekletme işlemi yapmak. (Kaç kat yapacak isek hepsini bir yapmak.)
3-2- Epoksi karışımı ile elyaf kaplanacak yüzeyi boyamak. (Kontranın elyaf ile yapışma yüzeyinin epoksi emmesi için. Çeşitli uygulamalarda zaman içinde elyafın kontrandan ayrıldığı , kontranın son katını sıyırdığı dahi gözlemlenmiş. Artı fayda elyaf ve kontra arasındaki hava boşluklarının çok aza indirgenmiş olması.)
3-3- Epoksi (3-1- sıra uygulama sonrası) kurumadan elyafların serimi yapılıp epoksi ile iyice doyurmak. Var ise hava boşluklarının alınması ve akabinde bir süre bekleyip var ise ikinci ve üçüncü kat elyafların serim işlemini aynı anda yapmak ve yine epoksi ile doyurmak. (Bu işlemin hepsini bir yapmak kompozit yapının tüm bileşenlerinin tek yapıda mümkün olduğunca çok birleşmesini sağlamak)
3-4- Kontra+Epoksi+Elyaf kombinasyonunda genellikle epoksi süzülmesi/akması yaşanır , bunun önüne mümkün olduğunca çok geçmek için bu işleri yüksek hava sıcaklıklarında yapmak ve laminasyonda kullanılan reçineye yeter miktarda mikrofiber eklemek. (Bu aşamadaki mikrofiber miktarı 3A+2B+1 mikrofiber olarak yeterli diye okumuştum. Fazlası zarar + Azıda faydayı azaltır.)
3-5- Zımpara ile tanışmak

, kaynaşmak , hatta aşık olmak

, ve ondan nefret etmeye başlamak

ama kopamamak. (Bildiğiniz zımpara yapmak. Tercihen orta düzey bir zımpara kullanmak , bu zımparadaki amaç birşeyleri eritmek değil yüzeyi aşındırarak bir sonraki uygulama için tutunma katsayısını arttırmak. Her zımpara sonrası ortaya çıkacak tozları yıkama dahil temizlemek.
4- Epoksi astar boya uygulaması.
4-1- Çift kompenentli epoksi astar boya hazırlanması ve yağlı boya ile aynı mantıkta uygulanması. (Burada dikkat edilecek husus , astarın az miktarlarda hazırlanması ve çabuk uygulanması , her yeni astar hazırlanmasında karışım hazırlanan kabın ve uygulama fırçasının değiştirilmesi. Ben birkaç kez üşengeçlikten bu hususu atladım ve eski kap ve fırça üzerinde kalan donmuş veya donmaya yüz tutmuş astarın uygulandığı yüzeyden kuruma sonrasında dahi plastik misali sıyrılması şeklinde gördüm.)
4-2- Epoksi astar boya ; macun için alt yapının iyileştirilmesi , laminasyonun geçirgenliğinin , gözle görülemeyen kusurlarının azaltılması, laminasyon ile macunun tutunma katsayısının arttırılması faydaları gözetilerek tavsiye edilmiştir. Uygulama zorunluluğu yoktur.
5- Epoksi macun uygulaması.
5-1- Macun karışımının uygulama yapmaya yetecek miktarda hazırlanması , tercihen standart bir kalınlık elde etmek için ve kompozit yapının gözeneklerinin düzgün kapanması (macun yırtılması olmadan) için 2 mm'lik kalınlık ve 2 cm'lik enlerde , yeterli uzunluklarda plastik şeritleri klavuz olarak kullanmak. Örneğin ben duşakabinlerde kullanılan pencerelerdeki plastiklerden kestirdim şeritleri.
5-2- İlk kat macun sonrası zımpara , yoklama macun , zımpara , yoklama macun , zımpara......

sonsuza kadar gider bu iş , tavsiyem mükemmelliyetçi , simetri hastası , detaycı , kuşkucu yanlarınızı bastırın , AMAN BE BOŞVERCİ yanınızı ön plana çıkarın

(zımparaya bu aşamada sadece kaba hatalarınızı almak ve yüzey şeklinizi vermek için başvurun , bir sonraki aşamada kaymak gibi yüzey elde edeceğiz zaten.)
6- Boyaya hazırlık ve boya yapmak.
6-1- Epoksi astar boya ile tek kat komple boya yapmak. Ardından eski defterleri karıştırıp zımparaya olan aşkınızı yeniden hatırlamak. (Bu aşamada sağlam zımpara çekin , hatta alttan macunun yer yer yeniden görünmesinden de endişe etmeyin.) Zımpara sonrası yeni bir kat astar boya yapmak , kurumasını bekleyip bir kat daha yapmak.
6-2- Eğer fabrikasyon bir imalata yakın yüzey elde etmek istiyorsanız , son kat astar işleminden sonra , aranızdaki bütün sorunların ayrılıktan kaynaklandığını düşünüp , onunla evlenirseniz bütün sorunların biteceğini düşünerek zımpara ile nikahlanmak

, önce orta kalınlıkta bir zımpara ile tüm yapıyı zımparalayın , sonra kademe kademe zımpara kalınlığını düşürün (zımparalarda sistem terstir zımparanın sayısı yükseldikçe kalınlığı düşer / bu ters yapı sizede birşey anımsattımı acaba

) Tavsiyem 0 numara zımparaya kadar gidin.
6-3- Artık boya yapabilirsiniz.

Boyayı hangi tip olursa olsun kesinlikle süzgeçten geçirin , bu iş için hazır kağıt süzgeçler var. Boya öncesi etrafı iyice temizleyin , hatta çalıştığınız atelyenin yerlerini ıslatın. Unutmayın boyada ne kadar çok kat o kadar dayanıklılık demek. Hatta ilk kat boyayı attıktan sonra bir kaç gün bekleyip ince bir zımpara (0 numara yani) yapıp yeniden ara katların kurumasına müsaade ederek devam edebilirsiniz.
Yukarıda yazanlara alternatif en samimi fikir ve en samimi düşüncelerinizi duymak isterim. Tabi bu aşamalar şart gibi algılanmasın , benim okuduğum yazılarda hep tavsiyeler niteliğinde idi.