Evet arkadaşlar artık yavaş yavaş sona geliyorum.

Birinci çalışmanın ardından bazı değişiklikler öngördüğüm ikinci maket çalışması da bitmiş ti. Bu da çok özenli bir çalışma olmasa da değişiklikleri görmüş oldum.

Ve bu ufaklığın kanosu'nu yani ana gövdeyi ayırıp suda görelim dedim. Sağolsun Arda'nın gönderdiği malzemelerle kanoyu adam etmeye çalıştık. "acemilikler yaşasam da sonunda işe yarar bişi çıktı.

Nihayet bu da suyla kavuşturduğumuz an.

Görünüşe göre gayet dengeli duruyor. Boş ağırlığı 1700 gram. yaklaşık 2-3 kiloluk taşlarla denedim su hattına da oturuyor.
Ön gördüğüm DWL ye göre "salmasız draftı 60 cm." yüklü deplasman 7,5 ton civarında olacak. Şimdilik LOA 8,8 metre olacak. Bilahare ilave edilecek platform yada bumkin ile beraber LOA 9,5 metreye çıkacak LWL 8,7 metre BWL 2,7 metre BEAM ise 3,14 metre ye bitecek inşallah.
Her ne kadar yapılan değişiklikler ve tüm planın yeniden çizilmesi ile bu çalışma artık Sztrandek S750 olma özelliğini yitirmişse de ilk iham'ı vermesi açısından S750 düşünecek arkadaşlara örnek olma niteliğini hâlâ taşıyor sanırım.
Dedim ya! Artık sona geliyoruz...

İç planlara kafa yormaya başladım. Aslında zurnanın zırt dediği yer de burasıymış. Motoru yerleştirmek en can sıkıcı problem. En uygun yer merdiven altı diye düşünüyor insan. Ben de öyle yaptım. Amaaaa…
Motorlar teknik olarak en fazla 15 derecelik bir açıyla yerleştirilebilirmiş. Bu da şaftın nerdeyse aynadan çıkması demek. Ayrıca eğimden dolayı da diagonal yükseklik arttığından havuzluk altına sığmayacak. Açılı şanzıman yada mafsallı şaft "bunların herbiri 7-8 derecelere kadar eğim kazandırıyorlar" veya her ikisini de kullanarak yerleştirme konusunu araştırmam hala sürmekte.
Bu arada mafsallı şaft motor ve pervane arasında ki layn problemini ortadan kaldırıyor gibi. Ama sisteme ilave edilecek her bir parçanın da problemlerini beraberinde getireceği de unutulmamalı.
Ön gördüğüm yerleştirmeler aşağıda. Kanonun artık yeter dediğim profili bu. Her ne kadar Volkan'ın boing' e benzettiği Osman'ın seksi bulduğu çizim yerine ikinci çizimi hayata geçirmeye karar verdimse de;

modelde ortaya çıkan gerçek fribord üstünde meydana gelen yükselerek güverte eğimini sağlayan küpeştenin keskin ve düz olması teknenin hatlarını daha zarif gösteriyor kanaatindeyim.

İç yerleşimi 4 kişiye göre ayarlamayı düşünüyorum. Baş altında zincirlik nasıl sığar bilmem ama iskele ve sancakta ayrı ayrı iki çıpa taşımayı düşünüyorum. seyir bölgesine göre taşlık, kumluk ve eriştelikler için uygun çıpalar başa toka edilecek. Altına kafamda belirmiş bir baş pervanesi var. O'nu deniyeceğim olmazsa da çok ta önemli değil.
9 ile 8 nolu posta arasından başlayacak bir ön kamara 140x200 yatakla sade bir yatak odası görünümünde olacak. her iki yandan salon ile duvarı boy dolaplarla ayrılacak. Kapı şimdilik düşünmüyorum çok gerekirse sürgülü bür kapı düşünülebilir.
Salonun Sancak tarafı bir üçlü denebilecek boyutlarda kanepe ile kolları kısada olsa köşeli U yada L şeklinde bir oturma gurubu, "ihtiyaç halinde kenarlarda kalan minder altından uzatmalarla iki adet tek kişilk yatak yapılabilecek" hemen sancak kıç omuzluğa doğru harita masası, kontrol paneli ve arkasında küçük bir atelye.
Salonun iskele tarafı ihtiyaca cevap verecek büyüklükte bir mutfak, Kamara ile sırt sırta gelen dolabın altı buzdolabı olacak "muhtemelen eldeki tezgah altı buzdolabını fazlalıklardan arındırdıktan sonra uyarlamak kapağı iptal edip çekmece kapaklı bir buzdolabı yaratmak". Kıç omuzluğa doğru lavabo, hêla ve banyo "kapısı mutfak tezgahının ardına doğru sürgülü,raylı olacak". Merdiven altı Motor bölmesi, havuzluğun altını ve oturak altlarını uygun dolaplar şeklinde düşünüyorum.
Sintine de Elektrik, su olabilirse ısıtma sistem ve tesisatlarına ilaveten temiz, gri ve siyah su depoları, yakıt deposu ve ilave bir yada iki tonluk sintine balast depoları öngörüyorum "yüksek ve ağır denizlerde emniyet olsun diye".
Güverte üstü yerleşimde sıkıntı var. Halatları gizli taşımanın yolunu çizemedim daha. Flok ve cenova halatları güverte altından gelebilir cem kilitleri ve vinç ler biraz üzerinde çalışmayı gerektiriyor. Ama ana yelkende biraz sıkıntı var bakalım...
Şimdilik aklıma gelenler bunlar unuttuklarımı sizler hatırlatırsınız… Değilmi;

İskele yerleşimi:

Sancak yerleşimi: