Çalışmalara daha etkili bir ısıtma yöntemi bulana dek ara vermiştim. İncecik sac, eski ve paslı bir odun sobasında yakılan tahta parçaları artık fayda etmiyor. Evet hazırlanan epoksi karışımıyla kürleşemeden uzun süreler çalışma imkanı bulabiliyorum. Ama iş bittikten sonra da kürleşmenin günlerce sürmesi hem biraz moralimi bozuyor, endişelendiriyor hem de hızını gün biriminde iki üç kat düşürüyor.
Lokal ısıtma sağlayabilmek için 250W gücünde General Electric infrared lamba aldım. Tersanemin elektrik tesisatı zayıf. Hem daha fazla yüklenmek istemiyorum. Hem de elektrik ile ısınmak-ısıtmak lükse giriyor. Bir
kömür sobası bulmam gerekiyor. Hem yandığı sırada tüm ortam ve malzeme yüzeyi bile iyice ısınacak. Hem de işim bitip çıkarken elektrik sobası gibi endişe etmeyerek gönül rahatlığı ile bir miktar kömürü basıp içerinin iki üç saat daha sıcak kalmasını umacağım. İlk 6 saatlik kürleşme hiç olmazsa biraz daha hız kazanacak.
Perdelerin açık kalan yan yüzeylerini koruma altına alan masif çıtaların hazırlanması ve yapıştırılması işini hallediyorum. İnce masif çıtalar şerit testerede kesildikten sonra rende ile doğru kalınlığa daha hassas bir şekilde düşürülüyor.

Kuzenim yardıma geldi sağolsun. Hem güzel fikirler verdi. Hem uyguladı

Infrared lambayı test ettim. Elimdeki 250W güçte ve yaklaşık 40-50cm mesafelerde etkisi başlıyor. Bu mesafenin dışında Don Kişot ile Yel değirmeni arasındaki ilişkiye benzer bir durum söz konusu. Yaklaştırıp etkili hale getirice de ışığın ısıttığı yüzey alanı daralıyor. İlk düşündüğüm gibi lokal ısıtmalarda kesinlikle iş görür. Ama bu lokal alan düşündüğümden daha küçük bir alan oldu. Etkili mesafeye yakınlaştırınca ısıtabildiği alan yaklaşık 40-50cm çapında bir daire oluyor. Birkaç adet kullanılırsa 1000W gibi bir tüketim ile sert kış gecelerinde kürleşmeye daha geniş alanlarda hız katılabilir. Şimdilik tek lambamla idare edeceğim...
250W Infrared lambanın pek etkili olamadığı bir mesafe.

Soba candır