Cengiz öncelikle aramıza hoşgeldin. Senin gibi yelken sporu ile aktif olarak uğraşan arkadaşları aramızda görmek bizler için gerçekten çok sevindirici.
Bizler genellikle burda ahşap , elyaf , epoksi kompozit yapısı ile teknelerimizi inşa ediyoruz. Bunun nedeni gerek maliyet açısından gerekse uygulama açısından kimseye bağımlı kalmamak isteyişimiz.
Muhakkak deneyim sahibisindir ancak yinede bazı konulara aşağıdaki gibi hatırlatma mealinde değinmek isterim.
* Ahşap , elyaf ve epoksi kompozisyonunda inşa edilen teknelerin uygulama esnasında küçük etaplara bölünerek yapılması gayet mümkün. Bu durum fiber tekneler için en azından gövde inşaasında pek mümkün olmuyor.
* Ahşap , elyaf ve epoksi kompozisyonunda inşa edilen teknelerin eklentileri ve daha sonra isteğe bağlı olarak çıkarılacak bölümlerinin işçilik , uygulama ve planlama durumları inşanın her aşamasında mümkün olabiliyor. Bu durumda fiber teknler için olabildiğince önceden planlanmalı ve ana gövde inşaası esnasında kalıba tek tek , örneğin bir koçboynuzu için dahi yerini önceden tesbit edip kalıba ön hazırlık yapmak gerekli.
* Ahşap , elyaf ve epoksi kompozisyonunda inşa edilen teknelerin ozmos'a dayanımı çok çok iyi hatta ozmosa maruz kalmadığı dahi duyumlar arasında , fiber teknlerde ise tam aksi durum söz konusu , heleki amatör yapımcıların uygulama hataları devreyede girdiğinde zannımca dahada kuvvetlenecektir.
* Fiber tekne kalıp ister , jelkot ister , 10 metre üzeri bir yelkenlide en azından ana gövde içerisine gömülmüş metal iskelet ister. Bunların maddi olarak ortaya koyacağı değer fiberin epoksiye göre her ne kadar ucuz olma durumu söz konusu olsada sonunda ahşap , elyaf ve epoksi kompozisyonuna göre yüksek olacaktır.
Bunlar benim fikirlerim ve gözlemlerim tabiki , muhakkak fiberinde avantajları vardır ancak bunu fiber ile uğraşan arkadaşlar daha iyi bilir.
Evet fiberciler söz sizde...
