Uzun yillardir katamaranlar uzerinde calisan ve kendi tasarimini yapmaya calisan birisi olarak sunlari soyleyebilirim.
Akillica tasarlanmis, guzel bir katamaran. Ancak her seyde oldugu gibi, bu tasarim da ayni anda herseye sahip olamamis.
Yani bu kadar kisa bir boyda, katamarandan cok sey beklemisler. Bu da olmasi gerekenden cok daha genis olmasina sebep olmus.
Eger en boy orani makul olsaydi ( genisligi 4.6 - 4.8 m filan olsaydi mesela ) Epey iyi olabilirmis. Bu haliyle kopru yuksekligi yetersiz kalir. ( katamaranin tunelinin yuksekligi )
Dolayisi ile, biraz hiz yapmaya baslayinca; kendi yarattigi dalga ve boyuna gore buyuk kalan dalgalarla birlesince, bu dalgalarak kopru altina surekli davul muamelesi yapar.
Surekli bir dalga vurmasi, hem tekneyi yavaslatir hem konforsuzlastirir, hem de teknenin yapisal yukunu epey artirir.
Tabi bunlar, tekneyle kotu hava sartlarinda, acik denizde bulundugunuzda basiniza gelecek seyler. Tekneye bakinca bile A sinifi olmadigini gorebiliyoruz ( A = okyanus da neymis sinifi )
Burdan bakis B sinifi gibi duruyor ( B = denize acilayim ama ufukta her daim kara gorunmeli ).
Bu ozellikleriyle de B sinifi icin oldukca mukemmel oldugunu dusunuyorum.
Performans'a da biraz deginmek isterim.
tekneye bakinca keel ( salma, katamaran da olsa bazen gerekir ) yada daggerboard gormuyorum.
Teknenin karinlari cok ince, oldukca hafif ve denize cok battigi soylenemez. Dolayisi ile yanal direnc olusturacak pek birseyi yok.
Yelkene ruzgar binince, tekneyi ileri gitmek yerine yana dogru suruklenmekten alikoyacak bir direnc gerekli. Bakiyoruz, ama bu direnci yaratacak seyleri goremiyoruz.
Dolayisi ile, bence daggerboard eklenmesi lazim tekneye. baktin yana gitmek istemiyorsun, salarsin dagger board'u. mis...
Baska bir problem de, en boy orani. Boyuna gore cok genis olmasi, ileri dogru giderken de duz cizgide gitme isini biraz zorlastirir gibi geliyor.. 360 derece donmek isterseniz isiniz epey kolay gibi. Ayrica, en boy oraninin yarattigi bu duz cizgide gitmede gucluk durumu, tekneye binen farkli yondeki kuvvetler sebebi ile donmeye calismaya meyilli olacagindan, duz cizgide gitse bile bu kuvvetler yuzunden, en boy orani daha duzgun bir tekneye gore performansi dusuk olurmus gibi geliyor bana.
Tabi, asil onemli soru; sizin icin 2knot daha hizli gitmek mi, yayilarak oturacak daha genis alan mi

. yani bunlar illa kotu olacak demek degil. Sizin beklentilerinizle alakali.
Ben bunla ucarim diye beklerseniz yanilabilirsiniz. Ancak uygun kosullarda oldukca hizli olabilir.
Bana gore motor durumu :
Ben sahsen, bu kadar kucuk bir tekneye, iki tane icten takma motor yerine, bir tane distan takma motor koymayi tercih ederdim.
Her ne kadar icten takma motorlar manevra kabiliyetini oldukca artiracak olsa da, hem bu kadar kucuk teknede ic hacmi katletmesi, hem de bir suru tesisatla ugrasilmasi gibi durumlar soz konusu. Bence arka ortaya tek bir distan takma motor, hem teknenin kullanim alanini oldukca artirabilir, hem de tesisat vs islerini oldukca kolaylastirir diye dusunuyorum.
Iki motorun bir diger avantaji, motorun biri gitse bile biri ile hala ilerleyebilecek olmaniz. Ama Zaten tekne B sinifi. Cok zorda kalirsaniz yardimin gelmesi cok uzun surmez. dolayisi ile bence cift motor gereksiz masraf, ugras ve yer telefi.
Ben sahsen denizi sevsem de, tek karinli bir teknenin besik gibi sallanmasi ve yelken seyri sirasinda daha tirmanir gibi durmayi sevmiyorum. Katamaranlar bu sebepten bana oldukca cazip geliyor.
Ancak iyi degerlendirmekte hala fayda var. Bu katamaran'a bakinca, ayni efor ve masrafla, cok daha konforlu tek karinli bir tekne yapmak mumkun gibi duruyor.
Benim dusuncem, katamaranlar 10 - 12 metreden asagi oldugunda, hizli yelken sporu icin guzel, ama hatunla cocuklari alip denizde takilalim dediginizde, ayni masrafi yaptiginiz tek karinli kadar imkan saglar mi emin degilim. 10 metreyi gectiginiz zaman, konfor bakimindan bence tek karinlilar ile kiyaslanamaz bir ustunlugu var.
Bunlar benim dusuncelerim. Katamaranlara yillardir cok kafa patlatmis birisi olarak, dusuncelerimin dogruluk oraninin yuksek oldugunu dusunuyorum. Yine de Tekne mimari muhendisi degilim. Bunu da goz onunde bulundurmakta fayda var

Herseyde oldugu gibi, katamaranlar da da hepsi birden olmuyor. birseyi artirdiginizda birseylerden feda ediyorsunuz. herseyi artirmak isterseniz paradan feda ediyorsunuz
