merhaba deniz dostu güzel abilerim. Ben makine teknikeriyim aslında henuz mezun oldum zıpkınla avlanıyorum olta balıkçılığı falan ama kesinlikle denize aşığım 5 yaşından beri beni mutlu eden tek şey bu. 24 yaşındayım her neyse siz abilerimden biraz bilgi almak istiyorum izninizle.
autocad solidworks.. 3d modelleme programları ögrendim sürekli birşeyler çizip duruyorum bu da benim iş dışında kişisel zevkim haline geldi. yıllardır teknelere bakıyorum gerçekten hayalim bir tekne sahibi olmak ögrencilikten yeni kurtuldum bir işim yok şuan ama dün gece forumları gezerken tekne yapımı ile ilgili kitaplar indirdim araştırma yaptım en samimi ve güzel yer olarak buya tayin etmiş bulunmaktayım
bir tekne yapabileceğime inanıyorum çok çok yabancı şeyler ddegilmiş bana çizimi tasarımı hesaplamarı vs. ve kesinlikle karar verdim bir tekne yapmak istiyorum. dün geceden beri gözüme uyuku girmedi kafamdan atamıyorum sürekli nasıl yaparım diye aşamaları düşünüyorum. planım şu:
1 orjinal bir çizim bulup onun üzerinden çalışma yapmayı planlıyorum ( solidworks veya autocad ile parçlarıni tek tek çizmek
2 çizimleri bittikten sonra 3 boyutlu halini kesinlikle görmek bu bana extra şevk vericektir
3 ölçek ufaltılmış haliyle bir maket üzerinde çalışmak 1 metre gibi tek tek elimle yapmayı düşünüyorum bu bana prova sağlar diye planladım
4 ana iskelet parçlarını lazer kesimde kestirmek daha iyi olucaktır diye düşünüyorum ( çünki marangoz abilerimiz pek de fiyat konusunda iyi olmuyorlar ögrencilikten kurtulamadıgımı varsayarsak )
devamında kafama takılan şey şu benim istedigim tekne 6.90 lık bir tekne tam ölçülerini bilmiyorum derinlik en muhtemelen 2.55 gibi birşey olur herelde. bu fiber düşünüyorum ahşap bir tekne yapabileceğimi düşünmüyorum. fiber kaplama kısmı çok düşündürüyor beni bir kalıp yapıp onun üzerinde çalışılabilir diye düşünüyorum şuana kadar kafamda gelebildigim kısım bu ama iç koltuk döşeme vs. hiç zorlanmayacagımdan eminim çunki 2 sene döşemecilik ve modelistlik yaptım bu beni çok zorlamaz sadece işte bu fiber kısmı biraz canımı sıkıyor. bana bilgi verebilirseniz bu konuda çok sevinirim çok teşekkür ederim.
Fiber konusu çok karışık değil. Ama tecrübe önemlidir. Mantığı basit olmasına rağmen, iyi bir fiber uygulayıcısı, daha çok uygulama yaptıkça, çok daha dayanıklı ve güzel ürünler çıkartır

Bu yüzden fiber konusundan dolayı canını daha çok sıkmayıp, 1 - 2 litre polyester, 3 - 5 metrekare cam elyafı alıp youtube'dan 3 - 5 uygulama videosu ile çalışmalara başla. İşe yarar yaramaz birkaç parça yap. Muhtemelen kendine güvenin inanılmaz artacaktır.
Bunun dışında, fiberglass tekne üretimi, ahşap tekne üretiminden daha zordur. Fiber uygulamasını kalıpla yapmak çok güzeldir ama, Kalıp yapmak, ve bunu düzgün yapmak çok önemlidir. Kimyasal reaksiyon geçiren her malzeme şekil değişikliğine uğrar. Fiber de buna yatkındır. Bu yüzden büyük boyutlu fiber kalıpları tasarlarken epey tecrübe ve bilgi şarttır. Hem daha pahalıya malolur. Kalıp ile fiber uygulaması pek amatör dostu uygulama değildir iri parçalar için.
Marangozlar için birşey diyemeyeceğim. Ancak lazer kesim işine girmeni çok da önermem. Neden dersen, ister fiberden yap, ister ahşaptan, bir tekne yapımında doğal olarak temel marangozluk yetenekleri gereklidir.
Sana tavsiyem, iskelet ve diğer bütün parçaların çıktılarını alıp, ahşap üzerine geçir. Daha sonrası kaliteli bir dekupaj testereye birkaç basit alet edavata bakar.
Zaten fiber de yapsan, ahşap da yapsan, Bir tekneyi yaparken bu alet edavata her türlü ihtiyacın olacak

Buradaki bir çok arkadaşın yaptığı gibi, ahşap iskelet üzerine fiber uygulaması, amatör adamın en iyi yoludur. Denenmiş basit yoldan gitmek, yeni bir çalışmaya başlarken her zaman en iyi yoldur

Eğer fiber için kalıp yapmak istersen, en az iki kat daha fazla uğraşacaksın. Eğer birden fazla yapmayacaksan, Çok organik yüzeyler yapmayacaksan, Ahşap yapım en iyisi.
Ahşap derken, kontraplak.

bu konuda zaten sitede envai çeşit bilgi mevcut.
Bunun dışında Nacizane tavsiyelerim,
Mevcut konstrüksiyon bilginle asla yetinme. Bir yapıyı, çok basit bir geometrik form değişikliği ile çok daha hafif ve çok daha sağlam yapabilirsin. Ama bunları bilmeden yapacağın konstrüksiyon tasarımı şans eseri ve güvenilmez olacaktır.
Mesela basitçe, çoğu durumda dörtgen, üçgenden çok daha zayftır. aynı konstrüksiyonu dörtgenlerle kurmak yerine üçgenlerle yapmak hem daha hafif, hem daha güçlü bir yapı sağlar. Bisikletler bu yüzden çoğunlukla üçgen görünümdedir.
Su ile ilgili çalışmalarda, su basıncı önemlidir. Basınç altında değişik formların verdiği tepkileri bilmeden yapacağın konstrüksiyon da güvenilmez olacaktır. Örneğin, su ile muattap olacak formlarda, iç bükey köşeler zayıftır. Aynı miktar malzemeyle tasarımı dış bükey yapabilirsen kat kat daha sağlam olacaktır.
Ağırlık dağılımı ve ağırlık merkezi. Bu çok önemli bir konudur ve yapacağın tasarımı tamamen etkiler. Şu malzemeyi şuraya koyayım bunu buraya koyayım şeklinde tasarım yapamazsın.
Havada, karada veya denizde, ağırlık, aracın geometrik olarak ne kadar ortasında yoğunlaşırsa, o kadar iyi bir araç olur.
Basit bir örnekle. teknenizin burnu diyelim ki çok ağır. ( altında da bu ağırlığı tartacak kadar kaldırma kuvveti oluşturan hacim olduğundan burnuna doğru batmıyor diyelim

) Yandan gelecek dalga, tekneyi komple hareket ettirir. Teknenin hafif kalan kısımları ataletini kolay kaybedeceğinden hemen dalganın etkisinden çıkar. Ancak ağır olan burnu, dalga etkisiyle kazandığı hareketine devam etmeye çalışır. siz sola gitmek isterken tekneniz sağa dönmeye çalışır.

denizin ortasında teknenizle benim dediğim olacak kavgası hiç akıl karı olmadığından

baştan iyi tasarlamak şarttır.
Bunun gibi bilgileri iyi araştırıp öğrenin, Mümkün olduğunca, ilk yapacağınız aracın küçük ve yavaş olmasına bakın.
Atalet denen mühendisliğe musallat fizik kanunu, kütle irileştikçe başetmesi zorlaşan bir kabustur. Küçük kütlelerde hatalar kolay telafi edilir.
Mesela, bir karıncanın yapısal dayanıklılığı ortalama bir cep telefonunun yapısal dayanıklılığından kat kat zayıftır. Ama bir gökdelenden atarsanız, Karınca yere düşer ve muhtemelen şeker kokusu gelen yöne doğru devam eder

cep telefonunaysa fatiha okursunuz.
hedefiniz 6.5 metrelik bir tekne ise, bence önce 1 metrelik model, ardından 3 metrelik suda yüzebilen birşey, sonra da 6.5 metrelik bir tekne tasarımı daha mantıklı olabilir.
fazladan bir 3 metrelik tekne yapmanın size kazandıracağı tecrübe ve yeteneklerle, 6.5 metrelik tekneyi çok daha başarılı ve ekomonik halledersiniz.
hem daha önce hiç tekne yapmadıysanız, muhtemelen 3 + 6.5 metrelik tekne yapmak, ilk seferde 6.5 metrelik tekneye girişmekten daha ekonomik olabilir. 3 metrelikte bir hata yaparsanız, 1 - 2 metre malzeme çöpe gider
