Gönderen Konu: Teknelerde Yangın Sebepleri ve Alınacak Önlemler  (Okunma sayısı 3411 defa)

vlkanaydin

  • Kurucu
  • Onursal Rehber
  • *****
  • İleti: 7.325
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
Teknelerde Yangın Sebepleri ve Alınacak Önlemler
« : Nisan 12, 2012, 12:45:26 ÖÖ »


? Elektrik devreleri ve aküler. Elektrik sistemindeki imalat hataları, deniz durumunun oluşturduğu hasarlar, yetersiz bakım, tutum , kısa devreler, aşırı yüklenmeler, ısınmalar, standartlara uygun olmayan ve muhafazasız elektrikli ısıtıcılar, teknelerde yangınlara sebebiyet verebilir.
Bu tür yangınlara sebebiyet vermemek için, elektrik projesine uygun ve doğru çapta marin elektrik kabloları ve sigortalar kullanılmalıdır. Sistemin kaldıramayacağı ölçüde yükleme yapılmamalıdır. Güvensiz ve korumasız ısıtıcılar kullanılmamalıdır. Bakım ve onarımlar yetkili kişilerce yapılmalıdır.
Akü montajları sırasında kutup başlarının doğru yerleştiğine ve çevrede kutup başlarının temasına neden olabilecek iletkenlerin olmadığına dikkat edilmeli; ayrıca akülerin su seviyesi düşmesi ve aşırı şarj nedeniyle fazla ısınmalarına müsade edilmemelidir.

? Kaynak işleri . Gerekli güvenlik önlemleri alınmadan ve dikkatsiz yapılan kaynak işlemleri yangına neden olabilir.

Kaynak işlemleri sırasında yeterli güvenlik önlemi alınmalı, el altında mutlaka bir yangın söndürücü bulundurulmalı , kaynak yapılan mahalin yan ve arka bölmelerde elektrik devreleri ve yanıcı madde bulunmamalıdır.

? Sigara . Kül tablalarında unutulmuş, dikkatsizlik sonucu sönmeden çöp tenekelerine atılmış sigara izmaritleri; ayrıca yatakta sigara içmek teknelerde için çok ciddi yangın tehlikesi oluşturur.

Sigara içmek için ayrılmış yer dışında kesinlikle sigara içilmemeli, sigara atılmadan, kül tablaları çöp tenekelerine boşaltılmadan izmaritlerinin söndüğünden kesin emin olunmalıdır.

? Akaryakıt sızıntısı ve yanıcı madde buharları : Aşırı sıcakta motor bölmesinde veya tekne içinde biriken yakit buharı veya devrelerden sızan yakıt, marş motorundan veya akü başlarından çikan bir kıvılcımla tutuşabilir. Bu tür yangınlara sebebiyet vermemek için, motor çevresi ve sintine temiz tutulmal, yakıt devreleri periyodik olarak kaçak ihtimaline karşı kontrol edilmeli, yakıt ikmali yapılırken gerekli güvenlik önlemleri alınmalı, tekne içi ve motor bölmesinin yeterince havalanması sağlanmalıdır.

? Gaz kaçakları : Gaz tüpü veya gaz devresi üzerindeki kaçak sonucu kapalı bölmelerde biriken yanıcı gaz buharları teknelerde yangına sebebiyet verebilir. Bu nedenle gaz tüplerinin iyi havalanan, tekne dışında , yalıtılmış bir bölmede bulundurulmalı gerekmektedir. (Şekil 1) Ayrıca tekne terkedilirken devrede gaz kalmaması için önce tüp üzerinden devre kesilmeli (A), hortum içindeki gaz kullanıldıktan sonra ocak üzerindeki düğme kapatılmalıdır.

? Egzos devresı . İyi yalıtılmamış egzos devresi deniz durumunun oluşturduğu haraketlenme veya başka sebeplerle kendisiyle temas eden malzemelerin yanmasına neden olabilir. Bu tür yangınlara sebebiyet vermemek için egzos devresinin uygun yalıtımı yapılmalıdır.

? Açık ateş kıvılcımları , ızgara, kızartma ve yemek yapımı . Açık ateşin doğrudan veya dolaylı kullanıldığı durumlarda yeterince dikkat edilmeli ve yanıcı maddelerin, ısınan cisimlerle temas etmemesi ve üzerlerine kıvılcım , kızgın yağ sıçramaması için gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.

? Boya malzemeleri . Boya ,tiner, alkol gibi malzemeler mümkünse tekne içinde bulundurulmamalı, zorunlu olması durumlarında, ağızları sıkıcı kapatılmış bir şekilde, iyi havalandırılan, dış bölmelerde muhafaza edilmelidir.

? Yağlı ve kirli temizlik malzemeleri . Sıcak ortamlarda bırakılan, motor ve mekanik aksamın temizliğinde kullanılan yağlı ve yakıt bulaşmış bez ve üstüpüler, yağların ve yakıtın tutuşma sıcaklığının çok düşük olması nedeniyle yangınlara sebebiyet verebilirler. Bu nedenle yağlı bez ve üstüpüler kesinlikle, motor ve egzos borusu gibi ısının yüksek olduğu donanım ve malzeme üzerinde bırakılmamalı, temizlik bittikten sonra özel bir çöp torbalarında muhafaza edilerek, ilk fırsatta uygun çöp toplama yerlerine bırakılmalıdır.

? Onarımlar . Bakım,tutum ve onarımlar sırasında kullanılan yüksek devirli elektriklikli aletlerin sürtünme nedeniyle oluşturacağı ısı ve çıkartacağı kıvılcımın yangına sebebiyet vermemesi için onarım yapılan bölgede yeterince yangın önlemi alınmalı, yanıcı maddeler çevreden uzaklaştırılmalıdır.
VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
4659 Gösterim
Son İleti Kasım 01, 2011, 11:35:26 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
0 Yanıt
3720 Gösterim
Son İleti Aralık 19, 2011, 03:07:41 ÖS
Gönderen: vlkanaydin
6 Yanıt
7904 Gösterim
Son İleti Kasım 14, 2013, 09:20:52 ÖÖ
Gönderen: azizim
0 Yanıt
3511 Gösterim
Son İleti Nisan 12, 2012, 12:46:13 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
0 Yanıt
3454 Gösterim
Son İleti Nisan 12, 2012, 12:47:09 ÖÖ
Gönderen: vlkanaydin
17 Yanıt
20725 Gösterim
Son İleti Mayıs 25, 2021, 08:15:46 ÖÖ
Gönderen: XX
0 Yanıt
2899 Gösterim
Son İleti Nisan 29, 2015, 01:02:14 ÖS
Gönderen: serdaraysun
5 Yanıt
8902 Gösterim
Son İleti Aralık 12, 2015, 04:45:48 ÖS
Gönderen: tnrmmt
0 Yanıt
1720 Gösterim
Son İleti Mayıs 16, 2021, 10:45:57 ÖS
Gönderen: vlkanaydin