Kendi Tekneni Kendin Yap > Plan Okuma

Ofset Tablosu Nedir? Ne İşe Yarar?

<< < (11/16) > >>

aksamcinet:
öğrenmeniz açısından o da olur

tembel reis:
Merhaba, öneriniz ile incelemeye bu konudan başladım, ama malesef çok birşey anladığımı söyleyemeyeceğim, acaba bu konunun bir videosu yapılsa ders anlatır gibi konuya hakim biri anlatsa daha verimli olurmu

selim:
Offset tablosundan multichine teknelerde panel açılımlarının nasıl çıkarıldığı hakkında bilgisi olan var mı?

Bir kaynak adresi de olabilir açıklama da. Ben ihmal edilebilir bir hata miktarı ile bir şekilde yapıyorum, bugüne kadar iş gördü ama doğrululuğundan tam emin değilim bunu açıklayan bir şey de bulamadım.

Lütfen kimse bunu yapabilen yazılım ismi vermesin aradığım YAZILIM DEĞİL, bu işin nasıl hesaplandığı.

vlkanaydin:

--- Alıntı yapılan: selim - Ekim 29, 2017, 08:58:11 ÖS ---Offset tablosundan multichine teknelerde panel açılımlarının nasıl çıkarıldığı hakkında bilgisi olan var mı?

Bir kaynak adresi de olabilir açıklama da. Ben ihmal edilebilir bir hata miktarı ile bir şekilde yapıyorum, bugüne kadar iş gördü ama doğrululuğundan tam emin değilim bunu açıklayan bir şey de bulamadım.

Lütfen kimse bunu yapabilen yazılım ismi vermesin aradığım YAZILIM DEĞİL, bu işin nasıl hesaplandığı.

--- Alıntı sonu ---
Ben teknemi yaparken ne yazılım kullandım nede hesapladım abi  :gk Gazete kağıtları şablon görevi gördü,sşablon çıkartıp kestim.

Sanırsam sen autocad ile çalışıp direk hepsini routerda kestirmek istiyorsun ve sana sadece kurulum işinin kalmasını istiyorsun. Bu konunun nasıl olabileceğini bende çok merak ediyorum,olabilirse bizim açımızdan burda bir devrim olur. Şimdilik sadece posta veya diğer basit parça çizimleri konusunda bilgi sahibiyiz. Paneller yan ve düz alanlarda kolay hesaplanabilir aslında.
-Maximum kontrplak uzunluğu 220 cm ise bunuda dikkate almak gerekir. Onun dışında kontrplak ölçüsünü baz alarak posta aralıkları-stinger aralıkları ve burada kullanılan ahşapların kalınlıkları kombine edilerek hesaplanma yoluna gidilebilirmi ?

selim:
Benim bulduğum bir yöntem var ama bazı hataları kabul etmek gerekiyor. Bunlar çok ciddi hatalar değil, kabul edilebilir ölçülerde, ama bu iş için OFFSET tablosu yetmiyor, AUTOCAD'de postaları çizmek gerekiyor. Yaptığım teknede, panel açılımlarını bu şekilde çıkarmıştım.
Basitçe anlatmaya çalışayım:
1. Postaları çizdikten sonra, paneldeki tüm postalardan geçebilecek biz çizgi çiziyosunuz.
2. Bu hattın postalar ile kesiştiği, "X" ve "Y" koordinatlarını, yani yatay ve dikey ölçülerini buluyorsunuz.
3. Postaların mesafe aralıklarına göre, FİSAGOR teoremi ile her iki posta arasındaki belirlediğiniz hattaki DOĞRUSAL mesafeyi buluyorsunuz. Bu mesafe belirlediğimiz hat üzerindeki postaların aralık mesafeleri.
Kabul edilebilir dediğimiz ilk hatamız bu. Aslında burada bir yay var, bunun uzunluğunu bulmak gerekiyor ancak biz bu yayın kiriş uzunluğunu buluyoruz. Daha doğru uzunluk istenirse bir yay çapı TAHMİN edilerek hata bir miktar daha azaltılabilir.
4. Bir yatay çizgi ve bu çizgi üzerine bulduğumuz posta aralıklarına göre dikey çizgileri çiziyorsunuz.
Kabul edilebilir değimiz ikinci hatamız da bu. Bu dikey çizgiler aslında belirlediğimiz hatta gerçekte DİK DEĞİL.

5. Yine FİSAGOR teoremi veya postaları çizdiğimiz için ölçerek, bu referans çizgisinden her posta için PANEL KENARI mesafesini bularak, bunu madde 4'de çizdiğimiz şekil üzerine taşıyorsunuz. Yani referans çizgisi üzerindeki her posta yani dikey hat için referans cizgisinin altında ve üst kımında bir noktanız oluyor. Bu da sizin o posta istasyonundaki PANEL GENİŞLİĞİNİZ.
6. Bu noktaları bir SPLİNE veya YAY'LAR ile birleştiriyorsunuz, bu da size panel alt ve üst şeklini veriyor.
Tabii, madde 4'de belirttiğimiz hata nedeni ile panellerin uç kısınları DİK oluyor yani HATALI.

İlk başlarda bu hatayı düzeltmek için panelleri bir miktar uzun yapardım ve montaj esnasında bu fazlalığı keserdim fakat sonra yine fisagor teoremi ile kenardan bir önceki istasyondan, refererans çizgisi ile alt ve üst köşe mesafelerini bularak düzeltmeye başladık. Böylece doğruya yakın bir şekil elde ediyoruz ama TEORİK OLARAK DOĞRU DEĞİL.

Ben bunu yaparken OFFSET TABLOSU diye birşeyin varlığını bilmiyordum, postaları ENDAZE çıkararak şekillerini belirliyordum ama bu tablonun GERÇEK TEKNE işinde çok yaygın olarak kullanıldığını gördüm. Matematiksel olarak OFFSET TABLOSU, ENDAZENİN rakkamlara dökülerek kağıt üzerine çizilebilecek şekle getirilmiş hali, yani konu PRATİKLEŞTİRİMİŞ.

Çok araştırdım ama bu offset tablosundan panel açılımı elde edilmesi ile bir bilgi bulamadım, Sadece bir yerde adamın biri, bunu ancak bazı yuvarlamalarla yapılabileceğini söylemiş ama neleri yuvarlayacağınızın bir açıklaması yoktu.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git