Kendi Tekneni Kendin Yap > Plan Okuma

Ofset Tablosu Nedir? Ne İşe Yarar?

<< < (12/16) > >>

selim:
Bizim bu açılım tekniği ile inşaa ettiğimiz en büyük tekne 65 cm idi. Hatırladığım kadarı ile burada 0.2-0.3 mm civarında hatalar oluşuyordu, bunları da İHMAL EDİLEBİLİR diye düşünüyorduk. Ben şu anda tahtaları kesilmiş olan teknenin panellerini de bu yöntemle çizmiştim. Çizdikten sonra basit kontroller haricinde kontrol etme gereği de duymamıştım.
Fakat JETON DÜŞTÜ, 65 cm teknede 0.3 mm hata 3.5 metre teknede yaklaşık 2 mm yapar.
Hemen tekniği inceleme altına aldım, 3 panelli (toplamda 6 panel), 4.5 m boyunda bir kano çizdim, alıştığımız teknikle panellerin açılımını çıkardık ve çizdik. Tabii korktuğumuz başımıza geldi. Panellerin kenar boyları arasında 3 mm civarında fark var.
4.5 m boyda 3 mm, inşaa esnasında kesilerek veya zımparalanarak düzeltilebilir, hatta kabul edilip olduğu gibi de bırakılabilir ama bu bulduğumuzu sandığımız yöntemin tekne büyüdükçe İŞE YARAMAYACAĞINI gösteriyor.

Başka bir yöntem geliştirmeye çalışıyorum, tabii kafa iyi çalışmadığı için yavaş gidiyor, bir de ortalıkta dolaşan rakkamlar çok fazla olduğu için oraya yaz buraya yaz derken 63'ü 36 veya 48'i 84 yazabiliyoruz. Mehter marşı usulü iki ileri bir geri gidiyoruz ama bir şey buldum gibi gözüküyor. Bu daha önce kabul edilebilir diye bahsettiğim hatalardan DİK'lik sorununu çözüyor gibi ancak eskisine göre 2 misli daha hesap kitap yapıp ölçü alıyorsunuz.

Hadi hayırlısı.

Not: MORALİM BOZULMASIN diye tahtalarını kestirdiğim teknenin planını İNCELEMİYORUM, herkes cetvelle ölçüp, çıta mastar ve kurşun kalemle, tahta üzerine çiziyor, en doğru çizende bile bu kadar hata vardır deyip, inşaata başlamak için tahtaların gelmesini bekliyoruz.
Bir not daha, ProCHİNE yazılımını kullanan varsa DOĞRU ÇİZMİYOR. Kimsenin şikayet ettiğini okumadım, herhalde yaptığı hata inşaa esnasında farkedilecek boyutta değil. Belki de programı yazanın pratikten gelen bir tecrübesi var, bu tecrübeye göre bazı teorik hesaplamaları, program pratik tecrübeye göre düzeltiyor olabilir.

ErsanAkpınar:

Selim abi selam bende bir dönem kafayı takmıştım tabloyu okumak ile ilgili.
Biraz çözdüm olayı ama hep çizgiler düz olduğu için tekne formu keskin hatalara sahip oluyordu.
Ana hatların kesişti noktaları bulduktan sonra DWL WL gibi verilerde bu radiusları veriyor.

0. Postanın keskin Offsets tablosundan çizimi

0. Postanın Radius düzeltilmiş versiyonu.

Offset table

servet:

--- Alıntı yapılan: selim - Ekim 29, 2017, 08:58:11 ÖS ---Offset tablosundan multichine teknelerde panel açılımlarının nasıl çıkarıldığı hakkında bilgisi olan var mı?

Bir kaynak adresi de olabilir açıklama da. Ben ihmal edilebilir bir hata miktarı ile bir şekilde yapıyorum, bugüne kadar iş gördü ama doğrululuğundan tam emin değilim bunu açıklayan bir şey de bulamadım.

Lütfen kimse bunu yapabilen yazılım ismi vermesin aradığım YAZILIM DEĞİL, bu işin nasıl hesaplandığı.

--- Alıntı sonu ---

http://meraklisinateknikbilgiler.blogspot.com.tr/p/3-plandan-gercege.html
http://endazeuzmani.blogspot.com.tr/p/blog-page.html

Belki işinize yarar Selim bey,açıklamalar var ama..

selim:
Offset tablosundan posta şekli çıkarmak veya bağlantılarda verdiğiniz ENDAZE ile ilgili bir sorun yok, bunlar gayet iyi bildiğim konular. Mesele ekte resimde göreceğiniz gibi OFFSET tablosundan panel şekil ve ebatlarını çıkarmak.

Siz tabloyu resimde görmüyorsunuz ama kullandığım autocad'de ben istediğim yerin koordinatlarını görebiliyorum. Yani bir şekilde OFFSET tablosu var.
Yeni bulmaya çalıştığım yöntem daha yanlış şekiller verdi. Birşeyleri yanlış düşünüyorum ama ne olduğunu hala bulamadım.

Bu bir kano, her iki eksende de simetrik olduğundan siz her iki eksen itibarı ile kanonun ve panellerin yarısını görebiliyorsunuz.

Panelleri offset tablosundan çıkarmanın bir şekli olması lazım. Biz sadece yeteri kadar matematik bilmiyoruz herhalde.

selim:
Aslında hedef OFFSET tablosundan panel açılımı çıkarmaktı ama konu daha önce panel açılımı ile bulduğumuz yöntem ne kadar hata yapıyora geldi. Birkaç değişik yöntem daha denedim, çok yanlış çıktı, bizim yöntem İDARE EDER.

Cevap olmadığına göre konu hakkında fikir sahibi olan yok sanıyorum. Birkaç forum okudum, adamlar ŞAŞIRMIŞLAR, garip garip şeylerden bahsediyorlar. Bence konunun sinüs, arktanjant kosinüs vs ile falan alakası olmaması lazım. Gençken, matematiğim ve geometri bilgim FENA DEĞİLDİ. Çok şey unuttuk ama hala birşeyler var.

OFFSET tablosunda bütün düğüm noktalarının ölçülerini (veya koordinatları) BİLİYORUZ. O zaman bu açılımı çizmenin MÜMKÜN OLMASI lazım. Ama NASIL?? ://

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git