Kendi Tekneni Kendin Yap > Plan Okuma
Ofset Tablosu Nedir? Ne İşe Yarar?
vlkanaydin:
Tekneleri orantılı olarak büyütme konusunda matematiksel bilgileriniz buradaki birçok kişiye gerçekten rehber olacaktır. Bu konuda amatör yapımcılar arasında değişik fikirler var. En doğru yanıtı ancak siz söyleyebilirsiniz.Açıkçası bende merak ediyorum teknik açıdan bir tekne orantılı olarak büyütülürmü? Büyütülürse ne gibi avantajlar veya dezavantajlar oluşur. Hangi oran en idealidir? Hangi orandan sonrası risk oluşturur vs gibi benim aklıma gelen sorular şimdilik :) :D
aksamcinet:
--- Alıntı yapılan: vlkanaydin - Ekim 11, 2013, 02:55:12 ÖS ---Tekneleri orantılı olarak büyütme konusunda matematiksel bilgileriniz buradaki birçok kişiye gerçekten rehber olacaktır. Bu konuda amatör yapımcılar arasında değişik fikirler var. En doğru yanıtı ancak siz söyleyebilirsiniz.Açıkçası bende merak ediyorum teknik açıdan bir tekne orantılı olarak büyütülürmü? Büyütülürse ne gibi avantajlar veya dezavantajlar oluşur. Hangi oran en idealidir? Hangi orandan sonrası risk oluşturur vs gibi benim aklıma gelen sorular şimdilik :) :D
--- Alıntı sonu ---
büyütme konusu biraz karışık ama basit olan şudur küçük teknelerde 2/5 en boy yada 1/4 arası en boy iyidir bunun dışında büyütme yaparken önce ofset tablosundaki yarı genişlikleri en büyük yarı genişliğe yada tekne yarı genişliğine bölün bu size 0-1 arası değerler verecek yüksekliği ise su çekimine(kesimine) göre oranlayın boya gelince başta ve kıçtaki uzatmaları posta arasına göre oranlayın daha sonra istediğiniz boyda ve yükseklikte aynı forma sahip tekne yapabilirsiniz ama tabi bunları önce kağıda çizmek gerekir hataları kontrol etmek için
birde bir arkadaşın pdfleri çevirme ile ilgili bir sorusu var offset tablosu var ise pdfle uğraşmasın bence yada mikyasla ölçüm yapılıp tekrarda cad programlarla çizilebilir
Mehmet Köstekçi:
--- Alıntı yapılan: aksamcinet - Ekim 11, 2013, 03:42:13 ÖS ---
--- Alıntı yapılan: vlkanaydin - Ekim 11, 2013, 02:55:12 ÖS ---Tekneleri orantılı olarak büyütme konusunda matematiksel bilgileriniz buradaki birçok kişiye gerçekten rehber olacaktır. Bu konuda amatör yapımcılar arasında değişik fikirler var. En doğru yanıtı ancak siz söyleyebilirsiniz.Açıkçası bende merak ediyorum teknik açıdan bir tekne orantılı olarak büyütülürmü? Büyütülürse ne gibi avantajlar veya dezavantajlar oluşur. Hangi oran en idealidir? Hangi orandan sonrası risk oluşturur vs gibi benim aklıma gelen sorular şimdilik :) :D
--- Alıntı sonu ---
büyütme konusu biraz karışık ama basit olan şudur küçük teknelerde 2/5 en boy yada 1/4 arası en boy iyidir bunun dışında büyütme yaparken önce ofset tablosundaki yarı genişlikleri en büyük yarı genişliğe yada tekne yarı genişliğine bölün bu size 0-1 arası değerler verecek yüksekliği ise su çekimine(kesimine) göre oranlayın boya gelince başta ve kıçtaki uzatmaları posta arasına göre oranlayın daha sonra istediğiniz boyda ve yükseklikte aynı forma sahip tekne yapabilirsiniz ama tabi bunları önce kağıda çizmek gerekir hataları kontrol etmek için
birde bir arkadaşın pdfleri çevirme ile ilgili bir sorusu var offset tablosu var ise pdfle uğraşmasın bence yada mikyasla ölçüm yapılıp tekrarda cad programlarla çizilebilir
--- Alıntı sonu ---
Öncelikle hoşgeldiniz :)
Yazınız bir hafta erken olsaydı ziyaretinize gelmiş konuyu bizzat sizden dinlemiş olurdum. Tekirdağdan yakındı ama şimdi ühüüüüü mesafede :) Kısmet...
Bu oransal büyüme konusu ben dahil sanırım tekne konusu ile amatörce ilgilenen herkesin ortak ilgi alanı. Çünkü bakıp beğendiğimiz planların modifikasyonu "genellikle ücretsiz olanlar" ya enden, yada boydan veyahut ta kübik olarak; keşke ile başlayan genellikle konuyu orta yada ileri düzeyde bilen "yada bildiği düşünülen" insanların aman ha! sakın yapmayın cıssss! diye uyarılarıyla biten ve sarfedilecek emek ve malzeme bedeli bizim kırk tilkinin kuyruklarını birbirine bağlayarak biriktirdiğimiz bir bütçe olduğundan uyarılardan tırsıp genellikle vazgeçmek zorunda olduğumuz bir konu.
Bu konuda elbetteki yabancı kaynaklarda doyurucu bilgiler vardır ve etraflıca tarif ediliyordur. Ancak benim gibi yabancı dil hususunu belli bir çizginin ötesine götürememiş amatörler için google amcanın yarım yamalak türkçesiyle yapabildiği yardımla okuyup anlayabilmek deveye hendek atlatmaktan daha bir güç.
Şayet konu hakkında daha kapsamlı, ders tadında belki somut bir örnekle destekleyerek anlatabilirseniz şahsım adına minnettar olurum. Mesela işaretlediğim kısmı biraz açarmısınız? Bu oranlama sonucu çıkan 0-1 arasındaki değere neden ihtiyaç var, hangi işlem için kullanacağız gibi...
Bu konuda "oransal büyütme" Türkçe bir yayın varsa adını paylaşırmısınız. Tamda S750 yapmak için hazırlık yaptığım şu dönemde bana ilaç gibi gelir :D
aksamcinet:
mehmet bey eğer s750 offset tablonuz var ise onun üzerinden çalışabiliriz yerli yayınlar daha çok teknik bilgi içerir hemde ders olur herkese
Mehmet Köstekçi:
Malesef. Ben S750 nin yuvarlak karinalı olanını "strip plank lamination weener" tekniğini kullanarak yapmayı planlıyorum. Elimde karelaj'a çizilmiş 4 adet pdf dosya var ve bunlardan sadece birinde 1/40 ölçekle çiizilmiş olduğu bilgisi var. Diğerlerini birebir print ettiremedim ama sanırım üzerindeki değerlerden salaya çıkartılabilir.
Ancak diğer gerek duyacağım detaylar için: Gerek S650 nin, gerekse S750 nin çeneli form planlarından izdüşümsel olarak; ayrıca bulabildiğim salmaydı, direkti, donanımdı v.b. detayları gerek aynı mimarın, gerekse benzer boydaki tasarımların planlarından bulabildiğim formüllerle kontrol yoluyla faydalanmayı umuyorum.
Mukavva ile yaptığım http://www.denizrehberim.com/s750-model-calismasi-t1975.0.html model çalışması ile üç boyutlu formu gördüm beğendim ve kararımı verdim.
Sırada ahşap kullanarak 1/5 oranında ikinci bir model çalışması yapmak istiyorum " gerçi bir çok insan gereksiz buluyor" bu çalışmamda hem inşaa aşamasını birebir simüle ederek ve bu arada iç tasarımı planlayacağım, hemde S750 için tersten giderek salaya sını çizip sonrada ofset tablosu çıkartmayı böylece yapacağım çalışmaların gelecekte S750 yapacak benim gibi amatör dostlarada belge olmasını umut ediyorum.
S750 yi bir çok açıdan yeterli bulmama rağmen; yinede boyunun 8,00 - 8.90 M. civarında olmasını arzu ediyorum. Mimarın 8,5 M. planı da var sipariş için yazdım ancak cevap yok, adama ulaşmak mümkün görünmüyor. Bir başka açıdan: S650, S750 ve MJ850 yi dikkatle inceleyince bunlar birbirlerine göre % 5 le % 15-20 arasında oranlarla kübik büyütülmüş plan olduklarını gözlemleyebiliyorsunuz.
Bu nedenle sizden öğreneceklerimiz büyük önem arzediyor. Lütfen bu konu yarım kalmasın bir şekilde sonuçlandıralım.
Elimde yine ücretsiz bir planın ofset tablosu var; dilerseniz O'nun üzerinden, yada dilerseniz S750 için ofset tablosu oluşturmayı hızlandırayım O'nun üzerinden nasıl arzu ederseniz hemen başlayabiliriz. Kendi adıma minnettar olurum. :) Çalışmalarıma vereceğiniz her bir katkı altın değerinde olacaktır. Şimdiden çok çok teşekkür ederim.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git