Gönderen Konu: Eski Teknenin Yeni Hikayesi - Paraşütlü Tahrikli Tekne  (Okunma sayısı 8099 defa)

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Uzak diyarlar
Ynt: Eski Teknenin Yeni Hikayesi - Paraşütlü Tahrikli Tekne
« Yanıtla #60 : Nisan 12, 2026, 05:06:41 ÖÖ »

iuise = iyice
Telefon klavyesinin mikroskopik tuslarina kurban gitmis.

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
« Yanıtla #61 : Nisan 12, 2026, 08:19:13 ÖS »
İpi bir iki tur dolayıp kilitlemeyi ben de düşünmüş ve denemiştim başta (cem kilitsiz), denedim olmadı.

Ama adaş tekrar hatırlatınca bu sefer dıştan dolamak yerine ikinci bir delik açıp oradan geçireyim dedim. Yine olmadı.

Ama bu başka bir fikir daha verdi, ve bu sefer, cem kilitsiz, yapımı da kullanımı da daha kolay ve sağlam bir çözüm oluştu. Resimlerden anlaşılacaktır.

Bu "mandallı1" bir çözüm. İpi cem kilit değil mandal kıstırıyor. Burada mandal 6mm çelik cıvata. Ucunu çekiçle eze eze düzeltip 5mm delik açtım.

Kontrol çubuğunda da mandalı tutacak şekilde iki yandan karşılıklı delikler açıp amdalı araya oturttum.

İpi bir tur dolandırmak için ikinci bir delik açtım. İpi turlayınca yukarı yüzdeki kanalın i.inde mandal ile kıstırdım. Kapaması da açması da kolay ve sağlam.

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
« Yanıtla #62 : Bugün, 05:56:04 ÖÖ »
Havalar erken ısınacak dedim ama bir türlü ısınamadı. Yağmurlar da durup durup devam ediyor. Tekne açıkta olduğu için fazla birşey yapamıyorum. Sıcak olmadığı için epoksi işi yapamıyorum, falan...

Son birkaç gün biraz sıcak, biraz kuru olacak diye kolları sıvayıp açtım teknenin örtüsünü, başladım işe.

Daha önce lazerde kestiğim kanat profillerini ızgara şeklinde yapıştırdım. Altına6 mö, üstüne 4 mm kontrplak kaplama yapıp, epoksi elyaf yapacağım. Birresim ondan var. Kanat uzunluğu 150 cm, eni 40 cm. Bir kanatlık daha profil kestim. Aynı işler yapılacak. Dörtde salma var (iki sağ sol, iki de dümen). Onlar kısa olacak, 120 cm. Tamamıprofil olmasına gerek yok, suya girecek kısım 60 cm.

Daha çok katlanan kabin için çalıştım. Ölçüalma ve kaba inşaat denebilir. Katlanan kabin gövdeyi oluştıran dört ana panel, onları taşıyan iki hareketli iskelet, bir de vasisdas pencereden oluşuyot.

Panelleri önceden kesmiştim. Daha çnce dediğim gibi, iç taraflarını 2 kat 200 gr. Epoksi elyaf yaptım. Menteşelerini takıp yerlerine oturttum.

Hareketli iskelet dediğim, karbon borulatdan oluşan, trapez şekline iki ayrı destek. Kabin açıldığında bunlar içeriden taşıyıcı sütun ve kiriş olarak iş görüyor. Bunlar alt iki uçtan teknenin bordasına bağlı, ama dönebiliyor. Kabin kapalı iken bunlar yatay konumda ve güverte hizasında tekne içinde. Kabini açınca bunlar 90 derece dönüp dik duruma geliyor ve kabini ayakta tutacak şekilde güverteden yukarı doğru dışarı çıkmış gibi oluyor. Resimlerde görünce daha iyi anlayacaksınız.

Bir de en önde vasisdas pencere var. Bunun birinci görevi kabini çn uçta destwkşeyip açık durmasınayarfımcı olmak. İkinci görevi de pencere. Cam akrilik 5 mm. İki kat 6 mm kontrpşak arasıma sandwiç yaptım. Alttan menteşeli. Yukarı kaldırınca destek görevini yerine getiriyor.

Resimlerde epeyce aralık, açıklık, boşluk, yamukluk vs göreceksiniz. Menteşelerin olduğu katlanma kenarlatında boşluklar kaçınılmaz. Farklıkatlanmalar var, menteşenin tam çalışabilmesi için arada boşluk gerek. Panelleri boydan  6 cm fakan eninde pvc branda ile yapıştırıp, bu katlanma yerlerindeki boşlukları kapatacağım.

Pencere kenarlarınanyumuşak yastık gibi dolgu malzemesi koyup, pencere kapandığında contalanmış olmasını sağlayacağım. Gerekirse içeriden cırt bantlarla destekleyeceğim.

Karbon borular da yerlerine gelince tavan ve duvarda hazır bekleyen cırt bantlarla sabitlenecek.

Bu işleri yaptım, resimleri çektim. Arkadakiikinci karbon borununbepoksi yapıştırma işin yaptım, kabin panelleri açık durumda iken bulut geldi, tepeme dikildi.

Yağmaz bu diyorum ama, ya yağarsa.

Epoksi ıslak, paneller açık durumda, normal tam korumalı örtmeyi yapamadan, tekneyi orasından burasından örttüm.

Şimdi baktım. 4 kg / m2 yağmur yağmış. Bakalım, artık sabah  göreceğim, vukuat var mı?