Parasut kumaslari ( yani en azindan uculan parasutlerin ) ana malzemesi nylon. O da Uv ye karsi oldukca dayaniksiz. Parasut uzun sureler gunese maruz kalmadigi icin Uv zayifligi cok rahatsiz edici olmayip, nylonun esnekligi ve kuvveti dolayisi ile tercih ediliyor. Ancak yelken uzun sure gunese maruz kaliyor. Yani nylon cok cabuk yipranir diye dusunuyorum.
Bu kumascinin sattigi dacron, yelken yapimina uygun mudur bilemiyorum.
Simdi soyle bir durum var ki, bu dacron'un tekstilde kullanilani ile yelkencilikte kullanilani farkli olabilir. Dacron gomlekler oldugunu biliyorum. Ancak bu gomleklerle yelken kumaslarinin ayni oldugunu sanmiyorum.
Ayrica kumasin yogunlugu ve kalinligi da hesaplanmali gibi duruyor.
Ben de 6 metre ve asagisi tekne yapsam kaliteli tir brandasindan yurumeyi dusunurdum. Memleketin dort bir yanina yamasi bulunur, yaptirilir, diktirilir. komple cop olsa bile zorlasan ertesi gun yerine yenisini koyabilirsin.
Dikislerini saglam yaptirip kalitelisini kullanmak lazim. Yalniz tir brandasi katlanmaya cok gelmiyor. Surekli katlandigi zaman kat yerlerinden pvc' si soyuluyor. O yuzden toplama katlama sekline dikkat etmek, mumkunse rulo seklinde sararak saklamak lazim.
Tabi yelken dikim masraflarini bilmedigim ve disardan pahali olurmus gibi durdugu icin, tir brandasi epey ucuz ve cazipmis gibi geliyor

.
Yelkenin boyu 10 metreyi gectikten sonra tir birandasinin yetersiz, dayaniksiz ve agir olacagini da dusundugumu eklemek isterim.
Sonuca var olus amaci sadece yuku hava sartlarindan korumak. Dogasi geregi de biraz dayanikli uretiliyor. Ama ciddi yukleri kaldiracagini sanmam.
Kagit ustunde kaldirsa bile, her metrekaresinin yeterli performansi verecegi sekilde uretildigini sanmiyorum.