Projeyi tasarlayan ve deneysel uygulamayı yapan arkadaşı tebrik ederim. Güzel bir çalışma olmuş.
Denizde yetersizlik konusunda yorum yapan arkadaşlara katılıyorum. Belki daha güçlü bir motorla kombine bir çözüm üretmek gerekir. Bunun için otomasyon bantlarında kullanılan fırçasız manyetik yataklı motorlardan kullanmak daha uygun çözüm olabilir.
Elektikli aletlerde kullanılmak üzere tasarlanan köşe mandrenlerin sanırım tuzlu suda pek şansı olmaz. Deniz motorlarında kullanılanlar gibi marin çözüm gerekebilir.
S drive şanzmnaların yapısını iyi incelemek lazım. Bildiğim kadarı ile şaftla dişli gurubu arasında çift katman bir membran kullanılıyor suyu dışarda tutmak için. ve belirli sürelerde değiştirmek zorunlu. Şaft kovanına çok miktarda yağ basmanın bir anlamı olduğunu sanmam. Çünkü yağa bir kez su değdimi özelliği kayboluyor hatta sonrasında fayda yerine zararı var deniyor.
Servetin paylaştığı linkteki motor ilgimi çekti ama Türkiyede satan varmı diye baktım yok gibi.
Biraz düşününce bu tür uygulamaların montaj kolaylığı v.s. aklıma başka bir fikir getirdi. Sesli düşünecek olursak:
Sisteme enerjiyi sağlamak için bilmem şu kadar kapasite akü taşımak yada invertör v.s. kullanmak yerine yapı marketlerde satılan 500W, 1000W yada 2,5 KW küçük honda v.b. jeneratörler var hem oldukça sessiz çalışıyorlar hemde diesel ayrıca yakıt tüketimleri de oldukça düşük üstelik çok uzun sürelerde 8-10 saat gibi aralıksız çalıştırmakta mümkün. Onları modifiye ederek oto alternatörleriyle çalıştırmak mümkün olabilir.
Böyle bir sistem yine mootor ve yakıt gerektiriyor gibi görünsede teknelerde pervanenin yeri nedeniyle motor montajı hep sıkıntı olmuştur. Elektrik motoru ve şanzman boyutları küçüleceğinden kolaylık sağlayabilir. Böylece jeneratör uygun olan herhangi bir yere konulabilir. Hımm bunu biraz düşünelim bakalım...
