Denizrehberim Forumu

Kendi Tekneni Kendin Yap => Soru-Cevap => Konuyu başlatan: nirvana35 - Eylül 24, 2011, 11:11:41 ÖÖ

Başlık: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: nirvana35 - Eylül 24, 2011, 11:11:41 ÖÖ
Arkadaşlar "kara selvi ağaçı" hakkında bilgisi olan varmı..........?
Başlık: Ynt: tekne yapımı
Gönderen: vlkanaydin - Eylül 24, 2011, 11:57:55 ÖÖ
(http://www.ozurlalibotanik.com/FileUpload/bs2833/UrunResim/16973.jpg)

Akdeniz'in doğusundaki kuzeydoğu Libya, güneydoğu Yunanistan (Girit ve Rodos), Türkiye'nin güneyi, Kıbrıs, Suriye ve Ürdün'ün batısı ve Lübnan gibi bölgelere özgü bir servi (Cupressus) türüdür ama ayrı bir nüfus olarak İran'da da bulunur.Tür adı olan sempervirens, Latince'de "her dem yeşil" anlamındaki bir kelimeden gelmektedir.Önceleri, bu tür iki varyeteye ayrılırdı:C. sempervirens var. sempervirens (eşanlamlısı, var. horizontalis; Türkçe'de, dallı servi)C. sempervirens var. pyramidalis (eşanlamlısı, var. fastigiata ya da var. stricta) Bugün için ise ikinci varyete, herhangi bir botanik önemi olmayan bir kültivar olarak kabul edilmektedir. Servi mezarlık agacı olarak da bilinir.bunu nedeni mezarlıklara bol miktarda dikilmesidir. Batıl bi inanısa göre ölenlerin ruhları bu agaç sahesinde göklere yükselir. Ayrıca rüzgarı önleyici set etkiside vardır.

Ağacın açıklaması bu şekilde fakat yat veya tekne yapımı ile ilgili çok fazla bir bilgi yok.Ağacın fazla esnek olmadığı söylenmekte ve bu yüzden yat yapımında tercih edilmemekte.
Başlık: Ynt: tekne yapımı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 10, 2011, 01:58:42 ÖÖ
Bu ağaç türü klasik yığma iskelet sistemi olan teknelerde omurga malzemesi olarak mükemmel sonuç verir. Ağacın büyüme sürecinde özellikle boyuna büyüme göstermesi sebebiyle oldukça esnektir ve de içinde barındırdığı reçine dolayısıyla kendinden yağlıdır ve çürümeye karşı dayanıklı bir ağaçtır. Yıllar boyu inşa ettiğimiz teknelerimizin bazılarında omurga ağacı için selvi ağacı da kullandık ve oldukça dayanıklı olduğunu aradan geçen onlarca yıla rağmen bozulmadığını tecrübe ettik.
Başlık: Ynt: tekne yapımı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 10, 2011, 10:44:42 ÖÖ
Bu ağaç türünü satın alınacak şekilde nerde bulabiliriz acaba ? Ve fiyatları hakkında biraz bilgilendirirmisiniz?
Başlık: Ynt: tekne yapımı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 10, 2011, 05:44:06 ÖS
Kerestesi olduğunu zannetmiyorum. Bizim de özel olarak temin ettiğimiz bir ağaç değildir; civar köylerde kesim ya da yıkım sonucu ihaleye çıkar. Ya da şahıslar tek tük elden satış yaparlar. Lakin farklı bölgelerde kerestecileri bir araştırmak gerek belki bulunabilir.
Başlık: Ynt: tekne yapımı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 10, 2011, 06:57:22 ÖS
Bu ağaç mezarlık ağacı değilmi ya ? Bunun yerine kullanabileceğimiz önerebileceğiniz hem maliyeti ucuz hemde fiyatına göre dayanıklılığı iyi ağaç çeşitleri nelerdir?
Başlık: Ynt: tekne yapımı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 11, 2011, 12:21:03 ÖÖ
Evet genellikle mezarlıklarda bulunur. Hatta son edindiğimiz selviler köy mezarlığından kesilmiş ağaçlardı :) Muhtar ihaleye çıkarmış bir kısmını almıştık. Bunun yerine kara çam düşünülebilir ucuzluğu bakımından. Sanıldığının aksine omurga ağacı olarak da kullanılabilir. Tabi benim şahsi görüşüm.
Başlık: Ynt: tekne yapımı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 11, 2011, 12:24:16 ÖÖ
Bende S650 ye başlıyorum kahvaltıdan sonrada postaları çam ile yapmayı düşünüyorum çoğu yerde çam kullanacağım bizde çam bol bazılarını hazır alıp bazılarınıda tarlamızdan çıkaracağız size soracaktım cevap vermişsiniz bile.Çamı daha dayanıklı hale getirmek için yapabileceğimiz işlemler varmı ?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 11, 2011, 12:32:12 ÖÖ
Posta için çam olabilir lakin yerli çam olması iyidir. Elastiki yapısı olması sebebiyle. Rus çamı bence kullanılmamalı yumuşak olduğu için. (Rus çamı sargı için mükemmel sonuç verir) (klasik sargı sistemli tekne tiplerinde) Ağacı daha dayanıklı hale getirmek için normalden daha etli kullanılabilir diye düşünüyorum. Örneğin planda postalar 40x40 mm ise bunu yumuşak ağaç türlerinden yaparken (çam kestane vb) 50x40 vb ölçülere genişletmeyi deneyebiliriz.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 11, 2011, 12:35:18 ÖÖ
Birde şunu sormak istiyorum posta yaparken çıtaları birleştirmek için ne kullanmamı önerirsiniz? Paslanmaz vida ile birleşim yapmak istiyorum epoksi zor geliyor gözüme hemen şarjlı vidalama ile tır tır birleştirmek güzel olur.Bu konuda siz ne dersiniz ?Önerebileceğiniz birşey varmı ? Aynı şekilde kontraplak kaplama yaparkende vidaladıktan sonra çıkarmak gereklimi bunları yoksa üzerine epoksi+elyaf kaplamak sağlıklı olurmu?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 11, 2011, 12:51:56 ÖÖ
Vida kullanmamanın mantığını pek anlamış değilim açıkçası çünkü pratikte ömür bazında çok büyük bir değişme olmadığını düşünüyorum. Özel bir talep gelmedikçe uygulamam. Fakat başka ustalarımızın bir bildiği vardır diyelim saygımızı eksik etmeyelim.
İki çıtanın alın alına birleşim yapıp bir dirsek oluşturacağı bölgeye iki adet kontrplak paraçul kesip iki yandan dirsek kısmını sandviç yapacak şekilde bunları vidalayabiliriz. (tabi arasına yapıştırıcı kullanmak şartı ile) Kontrlak kaplama yaparken de vida başlarını 2-3 mm içeriye gömerek bırakabiliriz, çıkarmaya gerek yoktur. Oluşacak deliklere de epoksi reçine ile mikrofiber karışımlı macun yapıp bu delikleri tıkarız. Mikrofiber yerine MDF tozu da kullanılabilir bunu da MDF mobilya üreten marangozlardan bedavaya temin edebilirsiniz. MDF tozunu kullanmadan önce ince bir elekten geçirmek de yararlıdır.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 11, 2011, 12:56:26 ÖÖ
İçeriye gömmüş olduğumuz vidada herhangi bir paslanma işlemi meydana gelirmi zamanla? Teknenin hiçbirşekilde su almayacağını varsayarsak :)
Postada kullanmayın diyorsunuz yani?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 11, 2011, 01:01:38 ÖÖ
Hayır aksine; vida kullanmanın yanlış olmadığını belirttim. Kullandığınız vida gerçekten paslanmaz özellikli ise bir sorun teşkil etmez. Fakat vida paslanırsa da oluşan oksit tabaka kabarma yapar ve elyaf katı altında olsa dahi zamanla vida başları belirmeye başlar. Kullanacağınız vidanın kalitesine dikkat edin bazı krom vidalar da paslanabiliyor kalitesiz çin malları oldukları için.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 11, 2011, 01:06:07 ÖÖ
O süper ozaman ben talep gelmedikçe uygulamam dediğiniz için kullanmamam gerektiğini anladım.Vida konusunda aldığım yere güvenim tam aynı vidaları zıpkınımda 6 aydan beri kullanıyorum ve haftada 1 kere bilemediniz 2 haftada bir dalışa giderim malzemelerimi tatlı su ile yıkama alışkanlığımda malesef yok ancak paslanmanın p si yok.
Zaten tekneyi komple macunlayacağım için kontraplak vidalaması sorunuda ortadan kalktı.
Baş bodoslama için sizler ne kullanıyorsunuz ağaç olarak ? Ağaç içine metal plaka uygulaması gördüm bunu uygulamışlığınız varmı acaba ?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 11, 2011, 01:11:21 ÖÖ
Baş bodoslama içine metal uygulaması hiç yapmadık ve gerek de duymadık. Eğer başka bir tekneyi ortadan ikiye bölmek gibi bir düşünceniz yoksa gerekli bir şey olduğunu düşünmüyorum. :) Bodoslama da bir posta sayıldığı için posta olarak kullandığınız ağaçtan yapabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 11, 2011, 01:13:30 ÖÖ
Aklıma tek bu soru işaretleri kalmıştı işin uzmanından öğrenmek çok iyi oldu benim açımdan.Çok teşekkürler gerçekten.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 11, 2011, 01:19:00 ÖÖ
Rica ederim faydalı olabildiysek ne mutlu...
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: akdenizkompozit - Kasım 26, 2011, 07:23:07 ÖS
bende 3 metreküp kayın var tekne yapılır mı ?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: celenoglu - Kasım 26, 2011, 07:57:53 ÖS
Kayın tekne için uygun bir ağaç değildir.
Paslanmaz çelik su içinde paslanır. Zıpkının paslanmamasının sebebi zaman zaman hava ile temas edip üzerinde oksit tabakası oluşturmasıdır.



Şaftlar da aynı şekilde dönerken üstlerinde hava kabarcığı oluştuğu için paslanmazlar. Ahşap içinde paslanmaz vida paslanır. Hava ile teması kesilir ve paslanır.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: akdenizkompozit - Kasım 26, 2011, 10:02:00 ÖS
Kayın tekne için uygun bir ağaç değildir.
Paslanmaz çelik su içinde paslanır. Zıpkının paslanmamasının sebebi zaman zaman hava ile temas edip üzerinde oksit tabakası oluşturmasıdır.



Şaftlar da aynı şekilde dönerken üstlerinde hava kabarcığı oluştuğu için paslanmazlar. Ahşap içinde paslanmaz vida paslanır. Hava ile teması kesilir ve paslanır.

tekne iskeletinde kullanılamaz mı
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: mehmet şasi - Kasım 28, 2011, 09:21:51 ÖÖ
vidalama ağacın dayanıklılığını zayıflatmazmı peki
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: celenoglu - Kasım 28, 2011, 09:34:01 ÖÖ
Vidalama ağacın deyanıklılığını zayıflatır. Ancak yapıştırma da  civata kadar sağlıklı birleştirmez. Vida ise birleştirmeye katkı sağlamak yanında yüzeyleri birbirine daha yakın ve sabit tutarak yapıştırmanın düzgün olmasını ve fazladan tutunma sağlar. Eğer vidalar yapıştırma sonrası sökülecekse bence normal çelik vida kullanmak daha doğru olur.  Sökülmeyecekse bakır perçin veya bronz civata, yoksa bronz vida öneririm.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: mbelenli - Kasım 28, 2011, 10:08:46 ÖÖ
http://www.spax.de/tr/ (http://www.spax.de/tr/)

Spax vidalarını bir incelemenizi tavsiye ederim. Telefonla yaptığım görüşmede bir çok yat firmasına paslanmaz vidalarını verdiklerini söylediler. Ayrıca bu vidalar, vidalama yaparken bir matkap gibi kendi yollarını açarak çatlamayı engelliyor.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: celenoglu - Kasım 28, 2011, 10:18:12 ÖÖ
Bu vidalar teknik olarak daha kullanışlı görünüyor ama su altı kesimlerde kullanmanızı önermem.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: denizayalp - Kasım 28, 2011, 05:40:13 ÖS
Merhabalar,

Bence bir teknenin "tekne" kısmında (omurgadan küpeşteye kadar olan kısmında) hiç bir şekilde vida kullanmak istenmeye sonuçlara sebep olabilir.
Tekne sakin sularda kullanılacak olsa bile bir çok sebepten dolayı esneyecektir. Esnemesi doğaldır. Hatta esnememesi sakıncalıdır. Esnemeyen cisimler kırılır.
Eğer tekne kısmında vida kullanılmışsa esneme sırasında ya gevşemeye ya da daha fazla sıkmaya ve sonuçta malzemeyi çatlatmaya sebep olacaktır.
Ama Sn. Celenoğlu'nun da tavsiye ettiği üzere çivi veya perçin kullanılırsa yeterli eksenel hareket gerçekleşebilecektir.
Civata ise tek parça gibi hareket etmesi istenen parçaların birleştirilmesinde kullanılabilir. Örnek olarak: birden çok parçadan oluşan omurga veya postaların ek yerlerinde.

Hangi malzemeden yapılmış olanların kullanılması  konusu ise başka bir başlık altında detaylıca tartışılmalı bence.
Ayrıca bu konunun da başlığını değiştirilir veya vida, civata, perçiin ile ilgili kısımlar başka bir başlık altına toplanırsa daha faydalı olabilir.

Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 28, 2011, 06:50:32 ÖS

Ayrıca bu konunun da başlığını değiştirilir veya vida, civata, perçiin ile ilgili kısımlar başka bir başlık altına toplanırsa daha faydalı olabilir.



Bu konudaki fikriniz çok güzel Deniz Bey biraz daha açabilirseniz hemen işleme koyabilirim.



Diğer konular ise tam birşeye karar vereceğim aksi birşey çıkıyor :D Postaların çevrelerini ölçtüm çıta alıp vida ile birleştirmeye başlayacağım ancak böyle birşeyi okuyunca şimdi yapmasammı diyorum. Vida ile ilk aşamada birleştirip tekneyi kaplarken epoksileri aldığımda epoksi ile de ek yerlerini tekrar geçmek en mantıklı seçenek olacak sanırsam.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 30, 2011, 12:25:45 ÖÖ
Bu vida meselesi bu kadar irdelenmemeli diye düşünüyorum. Sonuçta kaliteli bir vidayı sıkarsınız ve o uzun yıllarca hizmet verir. Bu kadardır aslında temelinde ve reelinde. 25 yıl önce atölyemizde imal edilmiş bir tekneyi tekrar gördüm ve klasik balıkçı teknesi olduğu kadar son teknoloji ürünü yalıtım malzemelerinden yoksun halde kullanılmasına rağmen teknenin çivi ya da vida sorunu kesinlikle yoktu.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 30, 2011, 12:36:38 ÖÖ
Bu vida meselesi bu kadar irdelenmemeli diye düşünüyorum. Sonuçta kaliteli bir vidayı sıkarsınız ve o uzun yıllarca hizmet verir. Bu kadardır aslında temelinde ve reelinde. 25 yıl önce atölyemizde imal edilmiş bir tekneyi tekrar gördüm ve klasik balıkçı teknesi olduğu kadar son teknoloji ürünü yalıtım malzemelerinden yoksun halde kullanılmasına rağmen teknenin çivi ya da vida sorunu kesinlikle yoktu.

Peki esneme esnasında çatlayabilme vs gibi olasılıkları için yorumunuz nedir?
Benim için çok önemli yorumunuz bildiğiniz gibi ben vida taraftarıyım ve gidip geliyorum seçenekler arasında.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: Karabulut Tekne - Kasım 30, 2011, 02:16:45 ÖÖ
Eğer kontraplağı masife tutturacaksanız galvanizli çivi bile kullanabilirsiniz. (sargı tahtası için) Lakin masifi kontraplağa ya da kotraplağı kontraplağa tutturacaksanız vida kullanmalısınız ki, esnemeler ile gevşeme yapmasın. Masife çakılan çivi bile esnemelere dayanır, gevşeme yapmaz. (sargı tahtası için konuşuyorum)  Bir de uygun yapıştırıcı takviyesi de olursa sınırsız ömre sahip olur. İskelet sisteminde ise vida kullanın doğru uygulama ile uzun yıllar herhangi bir sorun çıkarmaz. Çatlayacak kadar esneyecek bir havaya girmeniz de söz konusu olmaz sanırım. :)
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 30, 2011, 10:41:49 ÖÖ
Doğru bir uygulamadan kastınız nedir acaba ? Özel birleştirme yerlerimi var veya teknikleri? Biraz bahsedebilirmisiniz acaba ?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: mehmet şasi - Kasım 30, 2011, 11:07:10 ÖÖ
vida yada civata kullanmadan işkence ile sıkıp yapıştırmak yanlış işlemmi olur
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: mehmet şasi - Kasım 30, 2011, 11:08:45 ÖÖ
volkan bey
 başlıyorsunuz demek allah kolaylık versin kabukta iken iznin olursa görmeyi çok isterim
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 30, 2011, 12:02:44 ÖS
Insallah kismet olursa basliyoruz.Herseyi tamam citalar alinacak sadece musait bir zamanda sonra ilk postalar olusacak.
Tabikide memnun olurum.Zaten yeni bir konuda adim adim paylasacagim tum detaylarini.
Ayrica bahsettiginiz islem zaten dogru olani.Bizim bu konuda tartistigimiz alternatif yontemler.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: servet - Kasım 30, 2011, 12:03:22 ÖS
bir yabancı imalatın videosunda kavaleta kullanıldıgı görmüstüm..zor olur ama kavaleta daha sağlıklı olur gibime geliyor agaçları deldikten sonra kaveletayı tutkallayıp yuvasına sokmak yeterli oluyor..
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: ismailoruc - Kasım 30, 2011, 12:09:26 ÖS
bence yapıştırıp vidala . hatta vidadan yapıştırıcyı sürdükten sonra işkenceye alıp vidalar sonra tak
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 30, 2011, 12:22:45 ÖS
bir yabancı imalatın videosunda kavaleta kullanıldıgı görmüstüm..zor olur ama kavaleta daha sağlıklı olur gibime geliyor agaçları deldikten sonra kaveletayı tutkallayıp yuvasına sokmak yeterli oluyor..
Kaveleta dedigin nasil birsey abi biraz aciklayabilirmisin?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: servet - Kasım 30, 2011, 02:17:44 ÖS
kavaleta tahta yuvarlak pim volkan plastikleride var ,bazısı düz bazısı tırtıklıda olabiliyor...büfe,gardolap vb yapımında çok kullanılır..
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: celenoglu - Kasım 30, 2011, 02:20:19 ÖS
Ahşap çivi veya pim.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: servet - Kasım 30, 2011, 02:21:36 ÖS
doğru yazılımı kavela mıs :)

http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/elde_birlestirme.pdf (http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/elde_birlestirme.pdf)

bu linkteki kavelalı birlestirme kısmına bak...
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: vlkanaydin - Kasım 30, 2011, 03:09:29 ÖS
Tamam abi resmi görünce jeton düştü.
Ağacı buna göre kessek birtane ama büyük yapsak?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: murat can - Ocak 14, 2012, 03:57:13 ÖS


 ÇAM, TEKNE İÇİN KULLANILABİLECEK EN SON MALZEME....

 KESTANE,MEŞE,SİPO,AKAJU,TİK TÜRLÜ EGZOTİK AĞAÇ BU KONUDA KULLANILIYOR


ÇEŞİTLERİ
 IROKO OMURGA İÇİN
 TEAK
 SAPELLI
 SIPO EĞRİLER İÇİN
 ACAJOU
 AYOUS
 LIMBA
 OKUMA KONTRAPLAK İÇİN
 
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: celenoglu - Ocak 14, 2012, 04:17:50 ÖS
Denizciliğin asıl başlangıç yeri olan Akdeniz'de çam teknelerin asıl inşa malzemesidir ve ahşap tekne yapımında hala en sık kullanılan ağaçtır.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: ismailoruc - Ocak 14, 2012, 07:16:05 ÖS
okuma diye bi ağaçmı var?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: servet - Ocak 14, 2012, 08:16:29 ÖS
okuma diye bi ağaçmı var?

okume afrikada yetişen suya dayanıklı tekne yapımında kullanılan bir ağaç türü diye biliyorum ben..
bu arada egede yapılan gulet ve tirhandillerde ağırlıklı çam kullanılır...
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: ismailoruc - Ocak 14, 2012, 08:17:45 ÖS
sağol servet bilmiyodum gerçekten. Ben marka olarak biliyodum.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: Ertuğrul DURAK - Ocak 14, 2012, 08:55:23 ÖS
Kavela denen sistemi ben düşünmüştüm tabi benden önce düşünmüşler aklın yolu bir
Karşıma çıkmadığı için yada bilgiye ancak ulaşabildiğim için ulaşmadan önce bi benmiyim akıllı öyle bişey olsa herkes heryerde söyler yapmadıklarına göre bi bildikleri vardır diye ses etmedim :)

Birleştirilecek yerdeki delikler bir şekilde açılabilirde o tahta çivi nasıl hazırlanıyor acaba
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: vlkanaydin - Ocak 14, 2012, 09:16:52 ÖS
Bauhausta 30 tanesi 1 lira Ertugrul abi ilgileniyosan cozum orda :D
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: Ertuğrul DURAK - Ocak 14, 2012, 09:33:47 ÖS
Volkan insan araştırdıkça karşısına daha güzel şeyler çıkıyor Servet abinin paylaştığı linkte sanki daha sağlam olacak yöntemler var tabi ne kadar sağlam o kadar uğraş
Onların içinden bize tavsiyeniz varmı üstatlar hangisii tavsiye edersiniz

1.2.1.1. Düz En Birleştirme

1.2.1.2. Lambalı En Birleştirmeler

1.2.1.3. Kinişli Kendinden Çıtalı En Birleştirme

1.2.1.4. Kinişli Yabancı Çıtalı En Birleştirmeler

1.2.1.5. Kavelalı Birleştirmeler

1.2.1.6. Freze Makinesinde Yapılan Kurtağzı Birleştirmeler

1.2.2. Köşe Birleştirmeler

1.2.3. Ayak Kayıt Birleştirmeler

1.2.4. Dişli Birleştirmeler

Ne kadar faydalı bilgiler var, okul dökümanlarının bu kadar yararlı olacağını hiç düşünmemiştim
okulda şimdiye kadar hep gereksiz bilgileri yükledikleri için bu önyargı oluşmuş olabilir bende


Resimleri linkte var ama buraya eklemeyi beceremedim

http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/elde_birlestirme.pdf (http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/elde_birlestirme.pdf)

Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: vlkanaydin - Ocak 14, 2012, 09:48:04 ÖS
Ve çam konusuna şöyle bir açıklık getirmek istiyorum. Şuan yapımına devam ettiğim tekne planının yapım ağaçları 'çam'. Bence Çam kullanılacak son ağaç demek biraz yanlış olur.Çünkü bu tekneyi tasarlayanların bir bildiği vardır diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: msceylan - Ocak 15, 2012, 07:11:10 ÖS
Eskiden kontra da yoktu. Uygarlıklar boyunca elde ne varsa onunla yapılmıştır tekneler.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı
Gönderen: E.TAŞKOY - Ocak 18, 2012, 05:12:17 ÖS
Posta için çam olabilir lakin yerli çam olması iyidir. Elastiki yapısı olması sebebiyle. Rus çamı bence kullanılmamalı yumuşak olduğu için. (Rus çamı sargı için mükemmel sonuç verir) (klasik sargı sistemli tekne tiplerinde) Ağacı daha dayanıklı hale getirmek için normalden daha etli kullanılabilir diye düşünüyorum. Örneğin planda postalar 40x40 mm ise bunu yumuşak ağaç türlerinden yaparken (çam kestane vb) 50x40 vb ölçülere genişletmeyi deneyebiliriz.

Bu ağaç konusunda benimde bir sorum olacak.SEDİR (KATRAN) ağacı tekne yapımı için uygunmudur?Kullanılacak ağacın fırınlanıp fırınlanmaması ne derece önemlidir?Yeni kesilmiş bir ağaç kullanılırmı?
Sedir ağacı konusunda internette yaptığım araştırmada Osmanlı döneminde savaş gemilerinin omurgalarının bu ağaçtan yapıldığı bilgisi var.Günümüzde yekne yapımında kullanıldığına dair bir bilgiye ulaşamadım.Aydınlatırsanız sevinirim.Saygılar.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: celenoglu - Ocak 18, 2012, 07:13:07 ÖS
Sedir çamı uzun süre tekne yapımındakullanılmıştır. bulabilirseniz hiç çekinmeden kullanın.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: E.TAŞKOY - Ocak 18, 2012, 08:15:08 ÖS
Sedir çamı uzun süre tekne yapımındakullanılmıştır. bulabilirseniz hiç çekinmeden kullanın.

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Bahçemizde bulunan Sedir ağaçlarını 1 ay önce kestik.Bu ağaçların kurutulması (fırınlanması) gerekirmi?Kurutulmadan kullanılabilirmi?
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: servet - Ocak 18, 2012, 08:17:34 ÖS
Sedir çamı uzun süre tekne yapımındakullanılmıştır. bulabilirseniz hiç çekinmeden kullanın.

sedir, akdeniz sediri finikelilerden beri gemi yapımında kullanılır...sediri bulmak zor,kesim izninin oldugunu sanmıyorum türkiyede torosların bir kısmında kalmıstır ağırlıklı olarak lübnanda bulunur..dümdüz gökyüzüne 40-50 metre uzayan bir agaçtır..
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: servet - Ocak 18, 2012, 08:22:50 ÖS
Sedir çamı uzun süre tekne yapımındakullanılmıştır. bulabilirseniz hiç çekinmeden kullanın.

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Bahçemizde bulunan Sedir ağaçlarını 1 ay önce kestik.Bu ağaçların kurutulması (fırınlanması) gerekirmi?Kurutulmadan kullanılabilirmi?

tekne yapımında kullanılan agaçların fırınlı olması lazım yoksa agaç suda çalışır,yinede belli bir miktar nem kalması lazım yalnış hatırlamıyorsam %8-14 gibi bir aletle nemini ölçüyorlar agaçın..
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: E.TAŞKOY - Ocak 20, 2012, 11:14:23 ÖS
Sedir çamı uzun süre tekne yapımındakullanılmıştır. bulabilirseniz hiç çekinmeden kullanın.

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Bahçemizde bulunan Sedir ağaçlarını 1 ay önce kestik.Bu ağaçların kurutulması (fırınlanması) gerekirmi?Kurutulmadan kullanılabilirmi?

tekne yapımında kullanılan agaçların fırınlı olması lazım yoksa agaç suda çalışır,yinede belli bir miktar nem kalması lazım yalnış hatırlamıyorsam %8-14 gibi bir aletle nemini ölçüyorlar agaçın..

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: selim2004255 - Ocak 22, 2012, 07:52:49 ÖS
arkadaşlar bu ağaç kullanma işinde en kötü ağaç hangisidir ve dayanıklılık süresi denizde nedir ve de en iyi ağaç hangisidir denizde dayanma süresi nedir. kısa bir bilgi verebilirseniz sevinirim.....
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: ismailoruc - Ocak 22, 2012, 09:16:38 ÖS
Selim bey sanıyorum aradığınız bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://www.turkloydu.org/turkloydu//Plan-Kontrol-ve-Arast%C4%B1rma-Hizmetleri/Turk-Loydu-Kurallari/Kurallara-Erisim/TL-Kurallar%C4%B1-Kullan%C4%B1m-Kosullar%C4%B1/kurallar/Cilt-A/Kisim-2---Malzeme-Kurallari/BOL14-(1).aspx (http://www.turkloydu.org/turkloydu//Plan-Kontrol-ve-Arast%C4%B1rma-Hizmetleri/Turk-Loydu-Kurallari/Kurallara-Erisim/TL-Kurallar%C4%B1-Kullan%C4%B1m-Kosullar%C4%B1/kurallar/Cilt-A/Kisim-2---Malzeme-Kurallari/BOL14-(1).aspx)

Ayrıca bu link tede bazı bilgiler mevcut
http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/ahsap_omurga.pdf (http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/ahsap_omurga.pdf)
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: inalefe - Mart 18, 2012, 08:09:26 ÖS
BEN ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MOBİLYA VE DEKORASYON BÖLÜMÜ VE DENİZLİ MESLEK YÜKSEKOKULU MOBİLYA VE DEKORASYON BÖLÜMÜ MEZUNUYUM .. TEKNE YAPMAK İÇİN ENİYİ AĞAÇ SEDİR AĞACI : AĞAÇTAKİ KENDİ REÇİNESİ SAYESİNDE BÖCEK VE KURTLARA KARŞI DAYANIKLIDIR . AYRICA SUYA KARŞI DİRENCİ DE VARDIR . SAUNALARDA BİLE KULLANILIR .. DAHA SONRA KESTANE GELİR . SIK DOKULU ESNEK BİR AĞAÇTIR .KARADENİZ BÖLGESİNDE ÇOKTUR VE GENELLİKLE KARADENİZDEKİ TEKNELER KESTANE İLE YAPILIR ..USTALAR ÖNCE KESTANE KERESTELERİ DENİZE BATIRIP BELLİ BİR ZAMAN BEKLETİRLER VE KESTANENİN ÖZSUYU KERESTELERDEN ATILIR .. DAHA SONRA KURUTUP KULLANILIR ..SANIRIM BU YÖNTEM YENİ KESİLMİŞ AĞAÇLAR İÇİN UYGULANIR .. NE KADAR ZAMAN DENİZDE NE KADAR BEKLER BİLMİYORUM ... ÇAMDAN DA TEKNE YAPILDIĞINI PLANLARIN MALZEME LİSTESİNDE VE SATILIK TEKNE İLANLARINDA GÖRMÜŞTÜM .. ÇAMDA ÜLKEMİZDE ÇOK OLDUĞU İÇİN UCUZ OLUR ..MEŞE MALİYETİ ARTIRIR .. DIŞI KONTRAPLAK OLAN TEKNELERİN İSKELETİNİ ÇAM YAPILMASINDA BİR SAKINCA OLMAZ.. TAMAMI KONTRAPLAKTAN YAPILAN TEKNELERDE VAR VE PLANLARDA VAR .. KONTRAPLAK TEKNELERİN YAPIMI DAHA KOLAY OLUR .AHŞAP İŞLEMESİ DAHA ZORDUR..
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: tolga3010 - Eylül 21, 2012, 01:42:18 ÖÖ
ben vidalama yaptm epoksi yapıştırıcı ve epoksi macunla kapatıvam iyice inşallah bi sorun çıkmaz
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: vlkanaydin - Eylül 21, 2012, 09:42:41 ÖÖ
Bende aynisini yaptim stingerleri postaya tutturmada. Bir sorun cikacagini sanmiyorum.
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: Mehmet Köstekçi - Eylül 24, 2012, 05:58:29 ÖS
...
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: servet - Eylül 24, 2012, 08:15:27 ÖS
güzel ülkemin,güzel insanı :)
tekne tasarımı ile hiçbir teorik yada pratik parametreyi bilmiyorsun ama tekne tasarlamaya kalkıyorsun..
nacizane tavsiyem hazır bir ya bedava ya paralı bir plan bulup yola devam etmen..hem emegin hemde paran heba olmaz...yüzdürme merkezi,ağırlık merkezi,su hattı,salma yeri agırlıgı,direk yeri ve bunun yüksekliği matematiksel denklem ve formullerle bulunuyor,bunları anlayıp kullanabilmek içinde en az bir kaç yıllık eğitim almak lazım..okumakla anlasılsaydı ben şimdi yüksek gemi mühendisi olmustum. :)..bir ara yıldız teknikten gemi mühendisi birinin lisans tezini okumustum 30 a yakın parametre var bir tekneyi tasarlarken ama dediğim gibi teknik ve matematiksel bir alt yapı olmayanca anlasılmıyor..ha bu formuller bilinmeden bu işler yapılmıyormuydu yapılıyordu tabi yılların getirdiği birikimle deneyip gözlemleyerek bu işi ustaları yapıyordu,hala yapanlarda var..illa yapacam arkadaş dersen suyun kaldırma gücüne güveneceksin artık.. :)
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: Mehmet Köstekçi - Eylül 24, 2012, 09:20:09 ÖS
...
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: Karabulut Tekne - Ekim 05, 2012, 08:02:04 ÖS
Sanırım yelkenli yapmak istiyorsun lakin yelkenli tekneler uzmanlık alanım dışında olduğu için yelken ile ilgili sorulara cevap vermekten kaçınıyorum. Onların dışında; Teknelerde en-boy oranı 3:1 ile 5:1 arasında değişir. Su hattı çizgisi yani deplasman kabaca şu şekilde bulunur:

Su hattı boyu (metre) x Su hattı eni (metre) x Omurga derinliği (metre) x 0.7 x 1.025 = Teknenin agırlığı (ton)

Bu hesapta 0.7 teknelerin ortalama su alti doluluk oranıdır.
1.025 ise deniz suyu icin ortalama ton/metreküp ağırlığıdır.

Teknenin ağırlığını önceden biliyorsak yine bu formülle su hattı boyunu yaklaşık olarak çıkarabiliriz.


Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: Mehmet Köstekçi - Ekim 08, 2012, 01:50:19 ÖS
 Sn. Karabulut Tekne; nazik ve bilgilendirici cevabınız için teşekkür ederim. Bir an heyecanlanıp karma karışık iç sesimi yazıya dömüş olduğumu hemen akabinde gördüm, ancak; kendi mesajımı silebilmem mümkün olmadı.
 Doğal olarak bazı üyelerin istihzai cevabına da maruz kalmış oldum. Yinede kendisine teşekkür ederim nerede olduğumu ve aradığımı nerede bulacağımı hatırlamama vesile olduğu için.
 Ben de akışkanların mekanik direnci, gemi geometrisi, hidrodinami, gemi hidrostatiği ve stabilite konularını ararken Yıldız Teknik'ten sn.Dr.Fahri Çelik'in sayfasında paylaştığı değerli bilgilere ulaşmış ve sorularımın cevabını bulmuştum. Tekrar teşekkür ederim. Saygılar...
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: kazimbey - Kasım 18, 2012, 06:22:59 ÖS
Sanirim siz hesaplamalarla ilgili bir sayfa bulmussunuz, fakat ornek olmasi acisindan asagidaki linki vereyim. Bu arada siz kac metrelik bir yelkenli dusunuyorsunuz, bide buldugunuz linki paylasirmisiniz, tesekkurler

http://www.karayeltekne.com/670.html (http://www.karayeltekne.com/670.html)


Boy : 6.70 m
Su Hattı : 5.80 m
En : 2.20 m
Derinlik : 0,79 m.
Ağırlık : 800 kg
Salma Ağırlığı: 180 kg
Su Kesimi (Salmalı) : 1,14 m.
Su Kesimi (Salmasız) : 0.25 m.
Yelken Alanı : 25,9 m2
Kapasite : 5-7 kişi


Dizaynı François Vivier'e ait olan, klasik ve modern çizgileri birarada taşıyan; Dizayn Yarışması ödüllü Stir Ven ahşap yelkenli...

Kaplaması Epoxy ile yapıştırma Kontrplak bindirme, Güverteler Teak, çıkarılabilir Salmalı, fazla bakım gerektirmeyen ve kolay suya indirilebilir-karaya çekilebilir yapısı ile; yanlız başınıza veya dostlarınız ile güzel vakit geçirebileceğiniz yelkenli bir gezi teknesidir...

Baş Kabindeki 2 yatak ve oturma yerlerine kurulabilecek 2 seyyar yatak ile konaklama, seyyar kürekleri ilede sakin havalarda kürekli kullanım için uygundur...

Planları Fransa'dan getirilmiş olup teknenin yapımına başlanıyor..
Başlık: Ynt: Tekne Yapım Ağacı ve Vida Kullanımı
Gönderen: Mehmet Köstekçi - Şubat 04, 2013, 12:36:18 ÖS
Sanirim siz hesaplamalarla ilgili bir sayfa bulmussunuz, fakat ornek olmasi acisindan asagidaki linki vereyim. Bu arada siz kac metrelik bir yelkenli dusunuyorsunuz, bide buldugunuz linki paylasirmisiniz, tesekkurler

Uzun zamandır buraya bakmıyordum. tabii paylaşırım; bu kitapta tasarım oranları var, buyrun :)
Nette bulunduğuna göre sanırım telif sorunu yoktur.


PDF METİN:  https://drive.google.com/open?id=0B7pqeJzAWhzyQkRNUDdTSDNxSEE