Gönderen Konu: Eski Hikayeyi Yeni Baştan Yazmak  (Okunma sayısı 136 defa)

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
Eski Hikayeyi Yeni Baştan Yazmak
« : Kasım 14, 2025, 08:59:01 ÖÖ »

Bir haftayı geçti mi? Düşünüp duruyorum. Ne yapmalı, nasıl yapmalı?

Forum bir yıl geri döndü, yazdıklarımız çizdiklerimiz, konuştuklarımız gitti.

Gerçi memleketin ekonomik durumu nedeniyle pek kimsenin birşey yapabildiği yoktu ama, yine de herkes birşeyler yapmak, olmadı söylemek, katkıda bulunmak için uğraşıyordu. O kadarcık da olsa, onlar da gitti. Genelde son zamanlar hep ben yazıyordum. Ya benim yapmaya çalıştığım tekne, ya da ilginç bulduğum konular hakkında. Onlar da gitti...

Yani fotoğraf çizim belki onlar bulunur, tekrar buraya birşekilde konur ama; tartışmalar var, tavsiyeler var, tecrübelerin sonuçları var. Asıl değerli olan onlar. Onları geri koymamız mümkün değil.

Ben şimdi ne yapayım diye düşünüyorum.

Yeni başlıyormuş gibi yeni sayfa mı açayım?
Yeni sayfa açıp eski hikayeyi baştan mı anlatayım?
Hiç anlatmayayım mı? Seneye yine bunları tekrar mı konuşacağız?

Bu konuda bizim yapabileceğimiz birşey var mı?
Yedek almak kimin sorumluluğunda? Bizim mi, onların mı?

Sorun yedek almamak mı, alınan yedeği bulamamak mı, geri koyamamak mı?
Yedek almak konusunda benim yardımım olur mu?

Yazayım diyorum ama, ne yazacağımı, nereye yazacağımı blemiyorum...

Düşünüp duruyorum...

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
Ynt: Eski Hikayeyi Yeni Baştan Yazmak
« Yanıtla #1 : Kasım 15, 2025, 09:13:49 ÖÖ »
Abi bence sen senin projelerinin paylasimina kaldigin yerden devam et derim.
Neticede konuyu takip edenler iyi kotu biliyor olayin gecmisini.
Bilmeyenler de merak ederse soracak artik. Sorduklarinda anlatmak basa sarmaktan kolay olsa gerek.

Yedek alma isi ilk bakista zor degilmis gibi ama, yine de epey is. Volkan zaten elinden geleni yapiyordur. Yazdigina gore de  uzun zamandir ayni hosting sirketiyle calisiyormus. Boyle kazalar ender gorulen seyler normalde. Yani bir daha bir sorun cikar da yine veriler kaybolursa bence kader kismet deyip volkan'a da elinden geleni yaptigi icin tesekkur edip paylasimlara kaldigimiz yerden devam ederiz.

Simdilik forumun cok bir takipcisi yok. Senin de dedigin gibi, ekonomik durumlar vs derken zaten bir sure biraz daha biz bize olacagiz gibi.

Bence biz istikrarli sekilde varligimizi surdurursek, nihayetinde canlanacaktir ve arada kaybolan 1 yil o kadar da goze gorunmez, bizim gozlerimiz disinda :)

servet

• Kıdemli Üye
  • Onursal Rehber
  • *
  • Tekne Adı: avanti
« Yanıtla #2 : Kasım 15, 2025, 02:50:48 ÖS »
Aynısı benim filika postunun başıňa geldi...son resimleri,denizdeki halini,kullanılan malzeme ve teknik özellikleri yazıp konuyu sonlandırmıstım...
Yine bir teknik arıza oldu o bölüm,internetin derinliklerinde kayboldu/yok oldu (!)
Önce bende biraz üşendim,sonra bölüm muglak,sonuçsuz kalmasın diye bir özet yapmıstım...
İnternet sonsuz bir bilgi kaynagı ama biraz suya yazılan yazı gibi,teknik arıza,hacklenme,sitenin kapanması gibi nedenlerle yılların emegi,birikimi ansızın yokta olabiliyor...
Sanırım buranın en eski üyelerinden im,yazıp çizdiklerimizden de epey faydalanan oldu,buda bana yeter...tabiki sonsuza kadar kalsa iyi olurdu🙂 ama öyle bir dünya yok..

vlkanaydin

• Kurucu
  • Onursal Rehber
    • Denizrehberim Forumu
  • Ad Soyad: Volkan Aydın
  • Bulunduğu İl: Bursa
  • Doğum Yılı: 1991
  • Tekne Adı: Suerte Vogo
« Yanıtla #3 : Bugün, 12:31:10 ÖÖ »
Bilmeyenler de merak ederse soracak artik. Sorduklarinda anlatmak basa sarmaktan kolay olsa gerek.

Yedek alma isi ilk bakista zor degilmis gibi ama, yine de epey is. Volkan zaten elinden geleni yapiyordur. Yazdigina gore de  uzun zamandir ayni hosting sirketiyle calisiyormus. Boyle kazalar ender gorulen seyler normalde. Yani bir daha bir sorun cikar da yine veriler kaybolursa bence kader kismet deyip volkan'a da elinden geleni yaptigi icin tesekkur edip paylasimlara kaldigimiz yerden devam ederiz.

Simdilik forumun cok bir takipcisi yok. Senin de dedigin gibi, ekonomik durumlar vs derken zaten bir sure biraz daha biz bize olacagiz gibi.

Bence biz istikrarli sekilde varligimizi surdurursek, nihayetinde canlanacaktir ve arada kaybolan 1 yil o kadar da goze gorunmez, bizim gozlerimiz disinda :)

Bu websitesi işi malesef dertli iş . Yedek almakta mesele değil aslında. Ama websitesinde olay farklı birimlerin birbiri içinde ahenkli bir şekilde çalışmasını başarabilmek. Php dilinin sürümleri bile bu sitenin tamamen durmasına etki ediyor. Forumun versiyonları ile php sürümlerinin uyumlu olması gerekiyor.Aynı zamanda bu uyumun veritabanı mysql versiyonları ile de uyumlu olması gerekiyor.

Mesela php de normalde 8.xx sürümlerine geçilmesi gerekiyor. Güncel modern php sürümleri bunlar. Ama biz geçemiyoruz çünkü smf forum yazılımının sürümü 2.0.xx . Yani nispeten eski. Onunda Smf 2.1.xx i geldi daha modern. Hadi Smf 2.1 i kuralım modernleşelim desek bu sefer tüm konuşmaların , üyeliklerin , bilgilerin saklandığı 2.0 versiyonlarının mysql veritabanı 2.1 e aktarmada tüm Türkçe karakterlerde bozukluklar çıkıyor ve forum soru işareleri ünlemler içinde kalıyor. Dil uyumsuzluğu bu sefer forumu bozuyor.

Bir websitesini sağlıklı ve işyebilir halde tutmak gerçekten zor ve profesyonel ilgi isteyen bir durum. Bu elim olaylar keşke yaşanmasaydı, herkes açısından çok üzücü.Emeklerin boşa gittiği bir durum.
Yedek almakta sorun değil . Siz yedekte yine çalıştığınız kuruma bağlısınız. İşletim dosyaları içinden bir dosyayı indirmese sistem , atlasa veya indirirken bozsa o yedeğiniz hiç bir işe yaramıyor.

Smf de mesela settings.bak.php diye bir dosyamız var. Tüm bilgilerin kayıtlı olduğu veritabanının bilgilerinin , şifrelerinin erişildiği bir dosya bu. Yedek indirirken bundan yaşanacak bir hatada indirdiğiniz yedeğin hiç bir faydası kalmıyor, çöp .

Her gece 12 den sonra yedek alınan sistemler , bireysel müşteri desteği olan sistemler , hazır script kurulumu olan ve teknik destek garantisi sunan sistemler tabi ki mevcut. Bende kendileri ile çalışmayı çok çok isterim aslında  :on Ama senelik maliyet
lerini duymak istemezsiniz.

Malesef ülke ekonomisine her anlamda göbekten bağlıyız. Siz sadece buraya yazan çizen ile değerlendiriyorsunuz.Bana abuk subuk en az günde 2 tane mail gelirdi.
''Abi 12 metre tekne yapacağım nerden başlamalıyım ? tel :05xxxxxx'' diye günde 2 mail kesin alırdım. Artık bunlar kesildi hiç gelmiyor.

Galiba bir süre daha böyle katırlarla devam edeceğiz ...   

VOLKAN AYDIN
Nilüfer/Bursa
admin@denizrehberim.com

Suerte Vogo'nun Yapım Macerası İçin Tıklayın!

khbilen

• İleri Rehber
  • Ad Soyad: Kadir Haldenbilen
  • Bulunduğu İl: Denizli / İzmir
  • Doğum Yılı: 1955
  • Tekne Adı: Albatros
« Yanıtla #4 : Bugün, 04:39:35 ÖÖ »

Bu websitesi işi malesef dertli iş . Yedek almakta mesele değil aslında. Ama websitesinde olay farklı birimlerin birbiri içinde ahenkli bir şekilde çalışmasını başarabilmek. Php dilinin sürümleri bile bu sitenin tamamen durmasına etki ediyor. Forumun versiyonları ile php sürümlerinin uyumlu olması gerekiyor.Aynı zamanda bu uyumun veritabanı mysql versiyonları ile de uyumlu olması gerekiyor.

Mesela php de normalde 8.xx sürümlerine geçilmesi gerekiyor. Güncel modern php sürümleri bunlar. Ama biz geçemiyoruz çünkü smf forum yazılımının sürümü 2.0.xx . Yani nispeten eski. Onunda Smf 2.1.xx i geldi daha modern. Hadi Smf 2.1 i kuralım modernleşelim desek bu sefer tüm konuşmaların , üyeliklerin , bilgilerin saklandığı 2.0 versiyonlarının mysql veritabanı 2.1 e aktarmada tüm Türkçe karakterlerde bozukluklar çıkıyor ve forum soru işareleri ünlemler içinde kalıyor. Dil uyumsuzluğu bu sefer forumu bozuyor.

Bir websitesini sağlıklı ve işyebilir halde tutmak gerçekten zor ve profesyonel ilgi isteyen bir durum. Bu elim olaylar keşke yaşanmasaydı, herkes açısından çok üzücü.Emeklerin boşa gittiği bir durum.
Yedek almakta sorun değil . Siz yedekte yine çalıştığınız kuruma bağlısınız. İşletim dosyaları içinden bir dosyayı indirmese sistem , atlasa veya indirirken bozsa o yedeğiniz hiç bir işe yaramıyor.

Smf de mesela settings.bak.php diye bir dosyamız var. Tüm bilgilerin kayıtlı olduğu veritabanının bilgilerinin , şifrelerinin erişildiği bir dosya bu. Yedek indirirken bundan yaşanacak bir hatada indirdiğiniz yedeğin hiç bir faydası kalmıyor, çöp .

Her gece 12 den sonra yedek alınan sistemler , bireysel müşteri desteği olan sistemler , hazır script kurulumu olan ve teknik destek garantisi sunan sistemler tabi ki mevcut. Bende kendileri ile çalışmayı çok çok isterim aslında  :on Ama senelik maliyet
lerini duymak istemezsiniz.

Malesef ülke ekonomisine her anlamda göbekten bağlıyız. Siz sadece buraya yazan çizen ile değerlendiriyorsunuz.Bana abuk subuk en az günde 2 tane mail gelirdi.
''Abi 12 metre tekne yapacağım nerden başlamalıyım ? tel :05xxxxxx'' diye günde 2 mail kesin alırdım. Artık bunlar kesildi hiç gelmiyor.

Galiba bir süre daha böyle katırlarla devam edeceğiz ...

20 yıl akademik, 20 yıl profesyonel, 20 yıl da amatör bilgisayarcıyım.

Bunu ben her şeyi bilirim, herşeyi yaparım anlamında söylemiyorum; söylediklerini ve dertlerini anlayabiliyorum anlamında söylüyorum.

Bilgisayar dünyası çok hızlı değişen bir ortam. Dün var olan şeyler bugün yok. Değişime uyum sağlamak, izlemek, hele hele uygulamak çok zor.

Mesela, akademik dönemimde, hatta profesyonel dönemimde kullandığım programlama dilleri, bırak versiyon farklılığını, bugün artık hiç yok.

O dönemler benim için "Mainframe" dedikleri Ana Bilgisayar dönemi idi. Kurulumu da, çalışması da, dili de, sorunu da, çözümü de ona göre idi. Çok farklı idi. Bugün artık neredeyse hiç yok. Yani o kırk yılım bir anlamda uçtu gitti. Pratik olarak hiçbir anlamı ve faydası yok bugün.

Şimdi artık PC  var. Yok, onun modası geçti, telefon var. Onunki de geçiyor, saat var. Yok onun yerine gözlük geliyor... Internet var, onabuygun diller var vs.

Emekli olduktan sonra (2005] tamamen kendi çabamla ve tamamen amatör olarak oturdum Python programlama dili öğrendim. JavaScript öğrendim. Web tabanlı 3D grafik uygulamadan, whatsApp benzeri sohbet uygulamasına kadar herkesin kullanabileceğini düşündüğüm programlar yazdım. Hatta bir kısmını bu forum kullanıcıları kullansın diye kendi web sayfamdan kullanıma açtım, ilgi görmedi.

Bunları yaparken JavaScript de kullandım, php de, mySql de...

Sonunda hepsinden vazgeçtim.

Çünkü bu yazılımları güncel tutmak, orijinal uygulamayı yazmaktan zor.

Güya tarayıcılar tek tip olacaktı. Yazdığın bir uygulama hepsinde aynen çalışacaktı. Başlangıçta öyleydi. Sonra ufak ufak ayrışmalar başladı. Şimdi o hale geldi ki, programın içine "tarayıcın şu ise şu işi şöyle yap, bu ise böyle yap" Diye yazmak durumundasın. Yani sonuçta bir programı beş defa yazmış oluyorsun. Bir de her tarayıcının versiyon değişikliğini ekledin mi herşey arap saçına dönüyor.

Deli saçması... Bıraktım.

Kendi web sayfam da koma durumunda. Niyetim orada bazı faydalı uygulamaları genel kullanıma açık tutmak idi. Aynı nedenlerden, bıktım, bıraktım. İkiüç yıldır öyle duruyordu.

Geçenlerde çok basit küçük birşey ekleyeyim dedim. Versiyon değişikliği yapmışlar bu arada. Arayüz değişmiş. Veritabanı değişmiş. Şubu değişmiş. Eski hiçbirşeye, yani kaynak dosyalarıma bile erişemedim. Dönüştürme hizmet uygulamaları koymuşlar, önce onları çalıştırmam gerekli imiş.

Baktım, baktım... Korktum kaçtım.

Bugünlerde onun da yıllık abonelik süresinin sonu geliyor. Beş yıldır falan boşa para veriyorum. Kapatayım diyorum. Kafamda hala bir iki proje var. Hadi biraz daha dursun diyorum, belki bu sene birşeyler yaparım... Her sene aynı şey oluyor...

Türkçe karakterler konusu bir profesyonel bilgisayarcı olarak içimde kanayan bir yaradır.

1985 Şubat ayında profesyonel olarak çalışmaya başladım. Nisan ayında bir toplantı daha doğrusu seminer gibi birşey düzenlediler.

Bilgisayarlarda Türkçe desteği konusunda çok kapsamlı bir çalışma yapmışlar. Bizim Türk Dil Kurumundan Bilişim Derneğine, PC'denana bilgisayara kadar sektörde faaliyet gösteren 50 kadar yerli yabancı şirket ile ortak çalışma sonucu, bu  Karakter Tablosu denen, Türkçe Code Page oluşturmuşlar. Yani hangi tuşa basınca hangi Türkçe karakter görünecek. Onun tablosu hazırlanmış. Artık bütün şirketler onu kullanacak. ArtıkTürkçe karakter sorunu olmayacak. Ekranda doğru karakter görünecek, yazıcı doğru karakter basacak. Dosya transferlerinde doğru karakterler alınıp verilecek, veritabanları doğru saklayacak...

1985 .

Bugün 2025 artık bitiyor... Sonuç maalesef ortada.

Yani ben sorunların neler olabileceğini, nerelerden kaynaklanabileceğini, kısmen de nasıl çözülebileceğini biliyor ve anlıyorum. Sana hak da veriyorum. Ama yine de birşeyler yapılabilir. Yada yapmalı diye düşünüyorum. Yoksa her yıl bir önceki yılı kaybedip, kader deyip oturursak boşa akıntıya kürek çekmiş oluruz.

Tamam, hergün yedek alan sistemler pahalıdır. Haftalık bile bize lüks gelebilir. Aylık alınamaz mı?

Alınıp alınmadığı kontrol edilemez mi?

Hatta bizim şirketin felaket durumlarında (sel, deprem, terör) bir frmanın, bir banka mesela, gelip kendi belirlediği minimum hizmeti sağlayacak şekilde uygulamalarını çalıştırabileceği bir sistem vardı İzmir'de. Onu kuralım, onu yapalım demiyorum da; firmalar arada bir gelip, felaket olmuş gibi bir "kurtarma" denemesi yaparlardı.

Onun benzeri, alınan yedek doğru olmuş mu diye, (var olanı bozmadan, başka bir isim altında birkaç dakikalığına) geri yükleyip görme olanağı olabilir mi?

Javascript, php gibi araçlarla bazı işleri otomatikleştirecek şeyleri bizim yapmamıza izin var mı?

.... Gibi şeyler ilk aklıma gelenler.

Adaşımın dediği gibi burası gerçekten amatör denizciliğe büyük katkısı olan bir hazine.

Ama çöp olup gitmesi inan gerçekten çok çok üzüyor...

sessizsakin

• Kıdemli Üye
  • İleri Rehber
  • *
  • Ad Soyad: Kadir
  • Bulunduğu İl: Varna
« Yanıtla #5 : Bugün, 05:04:20 ÖÖ »
Aahh ahh. O derleyicilerin dili olsa da yazilim dunyasinin gereksiz degisimlerine ettigim kufuleri anlatsa :).. Yazsam okurken aglayanlar cikabilir...

20. yuzyilda basladigim profesyonel yazilimcilik kariyerimi ben de 2021'de gururla sonlandirdim. Kendi kendisine bu kadar cok iskence eden baska bir sektor de gormedim...

Anladigim kadari ile forumun surumu eski ve yeni serverlar ile pek anlasamiyor. Mantiken de hosting firmasi en guncel server setuplarina gecmek istiyordur.

SMF'nin php8 versiyonu muhtemelen dogrudan migration desteklemiyordur. Bu durumda da butun forum datasi elle de girilemeyecegine gore, Tahminimce ya bu forumla devam edilecek ya da sifirdan forum kurulacak durumu var sanirim?