Denizrehberim Forumu

Kendi Teknem Var => Yelken ve Yelkenli Donanımları => Konuyu başlatan: vlkanaydin - Mayıs 19, 2012, 10:41:47 ÖS

Başlık: Ahşap Direkler
Gönderen: vlkanaydin - Mayıs 19, 2012, 10:41:47 ÖS

Ahşap direkler tek parça düzgün ağaçtan yapıldığı gibi lamine yöntemle de üretilen direkler vardır. Günümüzde Türk Loydu kıstaslarına en uygun ahşap direk üretimi, lamine yöntemdir.

Tek parça ağaçtan üretilecek ise kesinlikle lifleri düzgün olan ve budaksız ahşap malzeme tercih edilmelidir.
Ahşap direk üretiminde genelde ladin ağacı tercih edilir. Direk yapımında kullanılacak ağacın su ve hava etkilerine dayanıklı olması ve aynı zamanda iç dirençleri yüksek olmalıdır. Ladin ağacının tercih sebebi ise lif uzunluklarının uzun olmasından dolayı kırılma ve bükülmeye direnci yüksektir.
Ahşap direkler kesit olarak bakınca daire, elips, köşeleri yuvarlatılmış dikdörtgen ve köşeleri yuvarlatılmış kare olarak imal edilir.